India

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Indická republika
Hlavné mesto: Nové Dillí (New Delhi)
Rozloha: 3 287 263 km2
Počet obyvateľov: 1 210 854 977 (2011)
Štátne zriadenie: parlamentná republika s dominantným postavením vládnej exekutívy, po územnosprávnej stránke zväz štátov
Geografická poloha: južná Ázia
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Indii.
Časové pásmo: Slovensko+ 4,5 hod.
Podnebie:

Leto (apríl – máj) – vlhké a veľmi horúce, teploty okolo 40-50°C, vhodné na cesty do Himalájí, Kašmíru a hôr južnej Indie.
Monzún (júl – september) – vytrvalé dažde.
Jeseň (október – november) – krátke obdobie na severe Indie.
Zima (december – marec) – hlavná turistická sezóna, najvhodnejšie obdobie ne cestovanie do Indie okrem severnej časti.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V NOVÉ DILLÍ

Mena: indická rupia (INR)
Jazyky:

hindčina, angličtina a 21 miestnych jazykov

Správne členenie: 25 zväzových štátov a 7 ústredne spravovaných území
Národnost. zloženie: Hindovia (39%), Telugovia (8%), Bengálci (7%), Maráthovia, Tamilci, Gudžarátci
Náboženstvo: hinduizmus 80%, islam 13%, iné (sikhizmus, kresťanstvo, buhdisti, židia)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Dillí
Embassy of the Slovak Republic
50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110 021, India
Telefón: +91 11 2688 9071, +91 11 2611 1075, +91 11 2688 5340
Mobilný telefón:  +91 981 879 9477
Fax: +91 11 2687 7941
E-mail: emb.delhi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/dilli

Veľvyslanectvo Indickej republiky v SR  
Dunajská 4, Bratislava 1, 811 08
Tel: +421 2 5296 2916
Fax: +421 2 5296 2921
E-mail: eindia@slovanet.sk
Internet: www.indianembassy.sk

Víza a doklady:

Od občanov SR sa vyžaduje platné vízum, ktoré je možné získať na Veľvyslanectve Indie v Bratislave.

Platný cestovný pas s minimálne 6 mesačnou platnosťou. Potvrdenie o očkovaní sa nevyžaduje /s výnimkou cestujúcich, ktorí prichádzajú z oblastí výskytu žltej zimnice – Afrika, Južná Amerika/.

Víza, režim vstupu, prihlasovacia povinnosť

e-Visa
Držitelia cestovných pasov SR si môžu požiadať o 3 typy elektronických víz:

  • e-Tourist: na turistické účely, vydávajú sa na maximálne 60 dní a najviac 2 vstupy
  • e-Business: na účely obchodu, vydávajú sa na maximálne 60 dní a najviac 2 vstupy
  • e-Medical: na zdravotné účely, vydávajú sa na maximálne 60 dní a najviac 3 vstupy

Elektronické vízum je možné získať len dvakrát za kalendárny rok.

Žiadosť o e-Visa sa podáva elektronicky na stránke https://indianvisaonline.gov.in/evisa/Registration. O víza možno požiadať max. 120 dní pred cestou. K on-line žiadosti je potrebné doložiť sken fotografie (jpg) , dátovej stránky pasu (pdf), resp. skeny ďalších dokumentov (v závislosti od typu víz). Poplatok za žiadosť sa uhradí cez internet debetnou/kreditnou kartou MasterCard alebo Visa najneskôr 4 dni pred odletom do Indie. V súčasnosti je poplatok za e-Visa 50 EUR (+ bankový poplatok).

Najneskôr do 72 hodín od podania žiadosti a uhradenia poplatku príde žiadateľovi e-mail obsahujúci súhlas alebo nesúhlas s udelením víz. Elektronické oprávnenie na udelenie víz je potrebné vytlačiť a predložiť ho pri pasovej kontrole na letisku. S elektronickým oprávnením na udelenie víz možno do Indie vstúpiť na 24 letiskách a v 3 prístavoch.

Všeobecné vízové podmienky pre občanov SR :

a.) platný slovenský cestovný pas žiadateľa s najmenej dvoma prázdnymi stranami
b.) dve aktuálne farebné fotografie žiadateľa pasového formátu
c.) originál pozvania od indického občana / firmy , ktorým slovenského občana pozýva do Indie s uvedením dôvodu a ostatných podrobností návštevy (platí len pre obchodné víza)
d.) potvrdenie o dostatočných finančných prostriedkoch v sume 50,- USD na každý deň pobytu v Indii
e.) spiatočná letenka
f.) potvrdenie o zdravotnom poistení počas celého pobytu v Indii

Žiadosť o udelenie víza a prípadné ďalšie informácie sú k dispozícii na: www.indianembassy.sk.

V prípade, že turista má v úmysle navštíviť okolité krajiny počas pobytu v Indii, je potrebné požiadať o indické víza s viacnásobným vstupom.

V prípade, že turista má v úmysle navštíviť okolité krajiny počas pobytu v Indii, je potrebné požiadať o indické víza s viacnásobným vstupom.

V prípade víz platných viac ako 180 dní je potrebné sa do 14 dní od príchodu do Indie zaregistrovať na Cudzineckom regionálnom registračnom úrade (FRRO) - Foreigners Regional Registration Office na týchto adresách.

K predĺženiu platnosti víza je nutné si zabezpečiť povolenie (Letter of Permission) z ministerstva vnútra Indie (Ministry of Home Affairs) so sídlom Lok Nayak Bhavan, Khan Market, New Delhi, tel. čísla 4693334, 4612543, 4617649.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Údolie rieky Indu bolo osídlené predchodcami človeka už pred 500 tisíc rokmi, v 3. a 4. tisícročí pred n. l. sa tu rozvíjala vyspelá civilizácia (harapská). Príchod Árijcov zahájil v 13. stor. pred. n. l. éru védskej kultúry, vznikli najstaršie indické štátne útvary. Prvýkrát celú krajinu zjednotil do štátneho útvaru magadhský kráľ Ašóka (5. stor. pred. n l. – šírenie budhizmu.) V 3. stor. pred n. l. územie najskôr dobyli Peržania a po nich Alexander Veľký. Druhýkrát bola ríša zjednotená v 4. storočí za vlády dynastie Guptovcov. V 8. stor. dobyli časť územia Arabi, v 13. stor. dillíjsky sultanát obsiahol takmer celú Indiu; šírenie islamu. Začiatok 16. stor. príchod Portugalcov, ale v r. 1526 Indiu opäť dobyla indická dynastia Mogulov a vznikla jedna z najmocnejších ríší stredoveku. Začiatkom 18. stor. získali hegemóniu Angličania a postupne si podrobili celý subkontinent (od r. 1858 bola India britskou kolóniou). V dôsledku národnooslobodzovacieho hnutia vedeného Indickým národným kongresom a osobnosťami ako Gándhí a Nehru dosiahla India v r. 1947 nezávislosť a vznikli vlastne dva štáty: hinduistická India a islamský Pakistan. V rokoch 1947 – 1966 sa India dostala do niekoľkých vojen s Pakistanom a Čínou o sporné územia. V súčasnosti sa India musí vysporiadať s narastajúcim separatistickým hnutím v provinciách Džammú a Kašmír, etnickými a náboženskými konfliktmi, masívnou preľudnenosťou, rozsiahlou chudobou a veľkým znečistením životného prostredia.

Bezpečnost. riziká: Vo všetkých oblastiach nie je vhodné piť vodu, najbezpečnejšia je minerálna voda (alebo prevarená), odporúčame vyvarovať sa konzumovaniu sladkostí predávaných na ulici, neumývať ovocie vodou z verejného vodovodu, nepiť nápoje s ľadom. Vhodnou obranou proti moskytom sú repelenty, ktoré sa dajú bežne kúpiť vo všetkých obchodoch.
Zvýšené riziko nebezpečenstva je v niektorých oblastiach tzv. „Protected and Restricted Areas“, ináč je India vcelku bezpečná krajina. Treba však mať na pamäti možnosť teroristických bombových útokov. K najčastejšie dochádza k okrádaniu turistov v lacných hoteloch, vo vlakoch a pri pouličnej výmene valút.

Je zakázané dovážať a obchodovať s drogami a omamnými látkami, v prípade pristihnutia treba počítať s veľmi tvrdým postihom a prísnymi trestami.

Zdravotníctvo: Najlepšie je uzavrieť zdravotné poistenie v SR pred plánovanou cestou. Súkromné zdravotnícke zariadenia vyžadujú zaplatenie lekárskych služieb bezprostredne po ich poskytnutí. Je vhodné mať pri sebe hotovosť, kreditné karty nemusia v odľahlejších oblastiach krajiny akceptovať.
Pri obmedzenom množstve finančných prostriedkov je možné požiadať o ošetrenie v štátnych nemocniciach, avšak ich úroveň nedosahuje európsky štandard. Bezplatné je ambulantné ošetrenie (prvá pomoc), za predpísané lieky sa musí zaplatiť.

Internet (.in): www.tourmyindia.comwww.incredibleindia.org

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Od získania nezávislosti v roku 1947 sa populácia Indie zdvojnásobila a v polovici mája 2000 presiahla miliardu. Symbolickou miliardovou občiankou sa teda stala Astha Arorová, ktorá sa narodila v nemocnici Safdardžang v Novom Dillí. Pri zachovaní tohto hrozivého trendu niekedy okolo roku 2050 India predstihne Čínu a stane sa najľudnatejšou krajinou na svete. Na vine je najmä tradícia, podľa ktorej Indovia chápu veľa detí ako obdobu nášho penzijného poistenia. Čím viac detí, tým väčšia istota, že sa o nich v starobe niekto postará. Tvárou v tvár hrozbe preľudnenia indická vláda začala informačnú kampaň za menšie rodiny s heslom “One is fun“. Asi najdôraznejšou pripomienkou tikajúcej sociálnej časovanej bomby sú masové náboženské sviatky. Napríklad cez sviatok Kumbh Méla, ktorý sa konal na jar 2001 v meste Alláhábáde, sa v jeden deň na jednom mieste zišlo tridsať miliónov ľudí.

Doprava

Letecká doprava: Hlavnými vstupnými bodmi sú Bangalore, Bombaj, Dillí, Kolkata, Hyderabad a Chennai. Letiská v týchto mestách sú buď nové, alebo sú rekonštruované tak, aby spĺňali najvyššie štandardy. Letisko Hyderabad je hodnotené ako jedno z piatich najlepších letísk v kategórii letísk pre 10-15 miliónov cestujúcich. Za sekundárne miesta vstupu do Indie sú považované Goa, Kalkata alebo pobrežie Malabaru. Z blízkeho východu existuje veľa spojení s pobrežnou oblasťou Malabar a do miest ako Kochi, Kozhikode a Thiruvananthapuram. Práve Goa je obľúbenou európskou turistickou destináciou a premáva do nej mnoho európskych charterových operátorov, ako sú Condor, Edelweiss, Thomas Cook Airlines a Thomson Airways. Kalkata je zas obsluhovaná spoločnosťami Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines a Thai Airways.

Železničná doprava: Železnice v Indii fungujú od roku 1853 a dnes sa krajina môže pochváliť najväčšou sieťou železničných tratí na svete. Železničný systém je veľmi efektívny, aj keď vlaky chodia iba zriedka načas. Cestovanie po indických železniciach vám dáva príležitosť objaviť krajinu a krásu Indie z prvej ruky a vo všeobecnosti je tento spôsob cestovania aj úspornejší, ako ostatné. Zároveň je to aj jeden z najbezpečnejších spôsobov cestovania v Indii.

Autobusová doprava: Zatiaľ, čo autobusom nemôžete prejsť cez celú Indiu, sú autobusy druhým najpopulárnejším spôsobom cestovania a jediným lacným spôsobom, ako precestovať mnoho miest, ktoré nemajú k dispozícii železničnú sieť. Každý štát má vlastnú verejnú autobusovú dopravu, zvyčajne nazývanú "X Road Transport Corporation" alebo "X State Transport Corporation", ktorá prepája predovšetkým vnútroštátne trasy. Na výber je zvyčajne z viacerých tried autobusov.

Taxi: v Indii ponúkajú taxislužby mnohé spoločnosti. Najznámejšie z nich sú Meru, Ola, Taxi for sure, Picntic a Easy Cabs. V niektorých mestách Indie je k dispozícii dokonca aj Uber. Vo veľkých mestách, a v okolí letísk alebo stanice, sú k dispozícii spoľahlivé predplatené taxíky, ktoré vám ušetria peniaze, rovnako ako aj vyjednávacie ťažkosti. Tieto taxíky sú riadené miestnymi policajnými úradníkmi.

Musíte vidieť

Dillí, Bombaj, Kalkatu, Taj Mahal, Varanasi – posvätné miesto na brehu Gangy;

Jaipur – hlavné mesto Radžastanu;

Darjeeling na severe Bengálska,

Jaisalmer – pevnosť v púšti, neďaleko hraníc s Pakistanom;

Konark – slnečný chrám (Sun Temple), jedinečný príklad architektúry Kalingan, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO;

Bodh Gaya - hlavný chrámový komplex, ktorý zahŕňa chrám Mahabodhi - miesto, kde Buddha Sakjamuni dosiahol osvietenie




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa