Jamajka

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Jamajka
Hlavné mesto: Kingston
Rozloha: 10 991 km2
Počet obyvateľov: 2 890 299 (2017)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia v rámci Commonwealthu
Geografická poloha: ostrov v Karibskom mori.
Časové pásmo: Slovensko –7 (-6) hod. 
Podnebie:

pohoria na severe ostrova chránia pred najhoršími dažďami hlavné mesto Kingston a južné pobrežie. Dažde sú mierne, počas celého roku rovnomerne rozložené. Najviac prší v období od mája do novembra, neznesiteľných je len niekoľko dní. Ak vás nezachytí hurikán, dá sa očakávať tropických 30°C  cez deň a 20°C v noci.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE KINGSTON

Mena: Jamajský dolár (JMD)
Jazyky: anglický
Správne členenie: 14 obcí (parishes)
Národnost. zloženie: černosi (75%), mulati (13%), Indovia (1%), belosi (1%)
Náboženstvo: protestanti (64%), katolíci (4%), spirituálne kulty
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba)
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana, Cuba
Tel.: +53 7204 1884
Fax: +53 7204 1883
Mobil (pohotovostný): +53 5263 0584, prípadne: +53 5263 0534
Email: emb.havana@mzv.sk

Veľvyslanectvo Jamajky v Nemecku
Schmargendorfer Strasse 32, Berlin D-12159, Nemecko/ Deutschland
Tel: +49 3085 9945 0 alebo 1
Fax: +49 3085 99 4540
E-mail: info@jamador.de
Internet: www.jamador.de

Honorárny konzulát SR
Konzul: Christopher Richard ISSA
Honorary Consulate of the Slovak Republic, 1. St. Lucia Avenue Suite 22 Spanish Court, Kingston 5, Jamaica
Tel.: +876 968 9939
Fax: +876 968 4519
E-mail: cissa@cwjamaica.com

Honorárny konzulát Jamajky na Slovensku:
Honorárny konzul: Marián Valko
Porubského 2, 811 06 Bratislava, Slovakia
Tel.: +421 2 54 43 25 08
Email: mvalko@consulatejamaica.sk

Víza a doklady: Pre občanov SR platí bezvízový styk pre pobyt do 30 dní za účelom turistiky a kultúrnej výmeny. V prípade potreby predĺženia pobytu je potrebné obrátiť sa na Imigračný úrad (Immigration Unit of the Passport, Immigration and Citiyenship Agency - PICA) v Kingstone či Montego Bay. Povolený je dovoz 2l alkoholu a 2 kartóny cigariet. Sankcie za pašovanie a držanie omamných a psychotropných látok sú vysoké. Pre turistov platí zákaz dovozu mäsových výrobkov a čerstvého ovocia a zeleniny do krajiny.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Ostrov objavil Kryštof Kolumbus v roku 1494. Od začiatku 16. storočia ho kolonizovali Španieli. Pôvodní obyvatelia (Aravakovia) boli počas 16. storočia úplne vyhladení. V roku 1655 Jamajku obsadila Veľká Británia, začalo sa osídľovanie ostrova otrokmi dovezenými z Afriky. Veľké povstanie čiernych otrokov viedlo kolonizátorov k zrušeniu otroctva (1838). V roku 1866 získal ostrov štatút korunnej kolónie. Od konca 19. storočia sa Jamajka dostáva postupne do ekonomickej závislosti od USA. V roku 1933 povolili anglické koloniálne úrady zakladanie politických strán. Podľa ústavy z roku 1944 bol zavedený dvojkomorový parlament a všeobecné hlasovacie právo. V roku 1957 sa Jamajka stala autonómnou a 6. 8. 1962 vyhlásila nezávislosť, stala sa členom Britského spoločenstva národov (Commonwealthu). Hlavou štátu je britská kráľovná, ktorú zastupuje generálny guvernér. V súčasnosti je pri moci Ľudová národná strana, ktorej vláda sa usiluje o dobré vzťahy s USA i ostatnými karibskými štátmi.

Bezpečnost. riziká: Krajina je preslávená konopnými plantážami. Benevolencia miestnych zákonov má svoje hranice, konope sa neodporúča vyvážať, ani skladovať vo veľkom množstve. Každoročne hrozia ostrovu hurikány (jún-november), ktoré už niekoľkokrát ostrov zdevastovali. Úroveň kriminality v hlavnom meste Kingston je veľmi vysoká. Niektorým štvrtiam ako Rockfort alebo Trench Town je lepšie sa vyhnúť aj v denných hodinách. Oplatí sa sledovať informácie priamo na mieste.

Netreba zabúdať na to, že prejavy homosexuality sú na ostrove neakceptovateľné, a môžu viesť až k násilnostiam zo strany miestneho obyvateľstva. Napadnutia homosexuálov sú pomerne časté, obetiam útokov miestne úrady nepomáhajú.  Bezpečné sú autorizované taxíky Jamaica Union of Traveller Association, prípadne taxíky objednané hotelom. Pri ceste z letiska v Kingstone, je potrebné sa vyhnúť ceste Mountain View, kde sa vyskytlo viacero incidentov vrátane vrážd cudzincov. Na pláže neodporúčame nosiť väčšiu sumu peňazí a hodnotnejšie predmety.

Zdravotníctvo: Zdravotnícke zariadenia v krajine nie sú vždy na rovnakej úrovni štandardu ako európske alebo americké. Náklady na liečbu v prípade choroby môžu viesť ku vysokým lekárskym poplatkom. Odporúčame preto zakúpiť si cestovné poistenie.

Internet (.ja): www.visitjamaica.com, https://www.jamaica-gleaner.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(áno)

Letiská:
Kingston - Norman Manley International Airport (NMIA); Montego Bay - Sangster International Airport (MBJ)

Bez záruky: Práve na Jamajke bol po prvýkrát zavedený hotel "all-inclusive." Vhodný pre turistov, ktorí chcú ísť priamo z lietadla na pláž, a počas celého pobytu neopustiť územie hotela. Až 50% sobášov na Jamajke uzatvárajú turisti. Ostrov sa stáva najpopulárnejšou svadobnou destináciou na svete.

Doprava

Letecky: Medzi najväčšími mestami ostrova  Montego Bay, Kingston, Negril, Ocho Rios a Port Antonio lietajú letecké linky spoločností Air Jamaica Express a TimAir. Pre bohatších zákazníkov sa usporadúvajú vyhliadkové lety helikoptérou. Existuje niekoľko spoločností, ktoré túto službu poskytujú a je potrebné, aby ste si let zarezervovali najmenej deň vopred. Let napríklad z Negrilu na Port Antonio stojí okolo 550 EUR.

Autobusom: Aj keď je systém autobusových liniek komplexný, je totálne chaotický. Cestovné poriadky nejestvujú, autobusy sú často úplne preplnené. Autobusy alebo minibusy jazdia takmer do každej dedinky na ostrove. Ich výhodou sú nízke ceny a možnosť spoznať miestnych obyvateľov. Buďte ale pripravení zaplatiť poplatok za manipuláciu s batožinou. Taktiež sa pripravte na to, že jazda je veľmi odlišná od toho, na čo ste pravdepodobne zvyknutí. Mnohé spoločnosti ponúkajú aj rôzne exkurzie, napríklad z Ocho Rios do Kingstonu a Blue Mountain.

Autom: počet autopožičovní je vysoký, kvalita ciest kolíše od výbornej ku strašnej, temperament jamajského vodiča sa pohybuje od netrpezlivého po samovražedný. Očakávajte trúbenie, nadávky... Pri nehodách sa odporúča zostať trpezlivý. Okrem auto sa dá požičať aj bicykel.

Vlakom: Jamajka má okolo 200 kilometrov železníc, z ktorých 77 je v prevádzke a to najmä pre vlaky prevážajúce bauxit (hliníkovú rudu). V roku 1992 uzatvorili verejnú železničnú dopravu, ale zvýšené preťaženie ciest a zlé podmienky na diaľniciach spôsobili, že vláda opätovne skúma zrealizovateľnosť železničnej prevádzky.

Lodná: Neodporúča sa cestovať loďou, pokiaľ nie je cesta poskytovaná hotelom alebo cestovnou spoločnosťou. Lodná doprava nie je veľmi rýchly spôsob, ako po krajine cestovať, ak nechcete ísť iba po pobreží.

Musíte vidieť

Blue Lagoon - modrá lagúna patrí medzi najkrajšie miesta na ostrova. Preslávil ju známy, rovnomenný film a výpravy oceánografa Jacquesa Cousteaua; 

Negril – centrum plážového života na Jamajke, preslávené vďaka neuveriteľným západom slnka. Miestna 11 km dlhá pláž si vás okamžite získa. Pokojné more odráža všetky odtiene modrej a zelenej farby. Slávne sú tiež miestne reggae koncerty;

Nine Mile Museum – napriek vzdialenosti od hlavných turistických centier, nechýba miesto narodenia a posledného odpočinku Boba Marleyho v žiadnom cestovateľskom pláne. V múzeu vás rastafariánsky sprievodca prevedie miestami, kde „boh reggae“ vyrastal (www.ninemilejamaica.com); 

Blue Mountain Peak – výstup a úžasný panoramatický výhľad od severu na juh ostrova;

pláž Hellshire – nezabudnuteľná je hlavne nedeľná party, kedy pláž zaplnia duniace sound-systémy, tanečníci a sykot grilov;

pláž Treasure – kľudná, ale štýlová pláž v zálive na južnej časti ostrova, loďou sa preveziete k slávnemu Floydovmu baru Pelican;

St. James Parish Church – kostol postavený medzi rokmi 1775 a 1782, prestavaný po zemetrasení v roku 1957. Jeden z najkrajších na ostrove, s trochou šťastia uvidíte jeho prekrásny interiér, zložený z úžasných farebných skiel a mramorových piedestálov;

Nočný život a koncerty – či ide o ikony reggae, alebo hviezdy dancehallu, vlnenie sa rytme ragga patrí medzi príležitosti, ktoré nesmiete premeškať;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa