Keňa

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kenská republika
Hlavné mesto: Nairobi
Rozloha: 582 646 km2
Počet obyvateľov: 46 790 758 (odhad 2016)
Štátne zriadenie: republika na čele s prezidentom
Geografická poloha: východná Afrika
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie:

Príjemné počas celého roka. Pohoria na juhu krajiny a pobrežné nížiny majú od marca do mája obdobie dažďov, druhé nasleduje v novembri a v decembri. Teploty sú počas celého roka stále, od 25°C do 35°C na pobreží, vo vnútrozemí sú o niečo nižšie, pri Viktóriinom jazere opäť stúpajú.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE NAIROBI

Mena: kenský šiling (KES)
Jazyky: anglický, svahilský
Správne členenie: 8 provincií
Národnost. zloženie: etnické skupiny Kikuju (22%), Luhja, Luo, Kalenjin, Kamba
Náboženstvo: protestanti (48%), katolíci (23%), animisti (10%), moslimovia (11%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Nairobi
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohoovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

Veľvyslanectvo Kenskej republiky vo Viedni
The Embassy/Permanent Mission of the Republic of Kenya
Andromeda Tower, 16th Floor, Donau-City-Strasse 6, 1220 Viedeň, Rakúsko
Tel.: +43 1 712 3919
Fax: +43 1 712 3922
E-mail: office@kenyaembassyvienna.at; vienna@mfa.go.ke
Internet: www.kenyaembassyvienna.at/

Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Mombase
Consular Office of the Slovak Republic
Tamarind Village Mombasa, Cement Silo Road, P.O. Box 34 110, 80 118 Nyali
Mobil: +254 0 724 255 280
Tel.: +254 0 733 609 565 
Fax: +254 0 403 203 424 
E-mail: chris.modigell@gmail.com

Víza a doklady:

Vízum je nevyhnutné vybaviť cez elektronickú aplikáciu (elektronická žiadosť o víza) na stránke www.ecitizen.go.ke. Elektronickú žiadosť je nevyhnutné v papierovej forme predložiť pri vstupe do krajiny. Imigračné oddelenie neakceptuje podanie žiadosti o víza pri vstupe do krajiny (bez elektronickej žiadosti).

Občania Slovenskej republiky podliehajú vstupným vízam do Kenskej republiky. Žiadosť o víza:


1.    Postup elektronickej žiadosti o vízum:

  • registrácia (žiadateľ sa najskôr musí registrovať ako návštevník - visitor) na stránke https://evisa.go.ke/evisa.htmlhttps://account.ecitizen.go.ke/visitor-registration a vytvoriť si konto,
  • po vytvorení elektronického konta a prihlásení je nutné zvoliť imigračné oddelenie,
  • zvoliť “Vyplniť žiadosť“, “Kenské víza“ a typ víza (pozorne prečítať inštrukcie),
  • vyplniť žiadosť o víza - žiadosť vypĺňajte bez diakritiky,
  • platba poplatku je tiež elektronická (Visa, Mastercard, ...),
  • po vyplnení formulára (žiadosti) a jeho odoslaní elektronický systém  zašle “eVisa“ (elektronický vyplnený formulár) na elektronické konto žiadateľa,
  • vytlačiť si formulár „eVisa“,
  • vytlačený formulár “eVisa“ je nevyhnutné predložiť pri vstupe do krajiny.

Podrobnejšie informácie, návod (v anglickom jazyku) a upozornenia 

Doba vybavenia elektronickej žiadosti o víza je minimálne dva pracovné dni. 

2.    Vstup do krajiny (nevyhnutné doklady):

  • vytlačený formulár “eVisa“ (viď bod č.1),
  • platný cestovný pas (s platnosťou minimálne 6 mesiacov, aspoň jeden list prázdny),
  • cestovný itinerár,
  • 2 x pasová fotografia (5,5x5,5cm, biele pozadie, nie staršia ako 6 mesiacov, farebná),
  • podporné doklady ( pozývací list, rezervácia hotela). 

Cenník elektronickej žiadosti o víza:

  • Jednovstupové víza - 51 USD (turistické, biznis)
  • Tranzitné víza - 21 USD
  • EAC víza - 101 USD

Rodičia môžu podať žiadosť o elektronické víza pre svoje deti (mladšie ako 18 rokov) z vlastného elektronického konta (https://evisa.go.ke/evisa.html, https://account.ecitizen.go.ke/visitor-registration). Od 1. februára 2016 majú deti do 16 rokov odpustený vízový poplatok.
Ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodného obchodu Kenskej republiky odporúča potvrdenie o vakcinácii proti žltej zimnici (Medzinárodný očkovací preukaz).

Ak cudzinec neopustí tranzitný priestor letiska, nevyžaduje sa tranzitné vízum. 

V prípade potreby sa občania SR môžu obrátiť na Konzulárny úrad vedený honorárnym konzulárnym úradníkom SR v Mombase (pobrežná časť Kene). 

Kenská republika od 1.2.2014 ponúka možnosť požiadať o východoafrické turistické víza „EAC Visa“ (viď časť Východoafrické turistické víza „EAC Visa“).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Od stredoveku sa na území rozvíjali svahilské mestské štáty, zač. 16 stor. dobyli Mombasu Portugalci, od pol. 19. stor. bolo pobrežie britským protektorátom a vnútrozemie, kde sa usadzovali britskí farmári, sa stalo kolóniou. Kenská republika získala nezávislosť 12. 12. 1963. Prvým prezidentom sa stal Jomo Kenyatta, ktorý presadil politickú orientáciu nezávislej Kene na západné krajiny. V 60. a 70. rokoch 20. storočia Keňa zažívala obdobie politickej stability a vďaka štedrej finančnej pomoci západných krajín aj obdobie stáleho hospodárskeho rozvoja. Extrémne dlhé časové obdobie (od získania nezávislosti až do všeobecných volieb v decembri 2002) bola pri moci politická strana Kenský africký národný zväz (Kenya African National Union - KANU). Ostatné strany boli postupne eliminované. V r. 1978, po smrti J. Kenyattu, sa stal kenským prezidentom Daniel Arap Moi (až do decembra 2002). Počas jeho prezidentského obdobia krajina postupne strácala politický kredit a upadala tiež hospodársky (pokles exportu, celková stagnácia ekonomiky, korupcia, sociálne problémy a pod.). V roku 2002 vo voľbách zvíťazila dovtedy opozičná strana – The National Rainbow Coalition, ktorá sa snaží vysporiadať s hospodárskymi problémami.

Mwai Kibaki bol inaugurovaný za prezidenta v roku 2002, ako tretí prezident Kene. Po prevzatí funkcie si za hlavný cieľ zvolil boj s korupciou. V nasledujúcich rokoch prispeli na dosiahnutie tohto cieľa mnohí podporovatelia miliardami eur a John Githongo prevzal oficiálnu vládnu pozíciu v boji proti korupcii.

Napriek pozitívnym snahám na začiatku funkčného obdobia, sa v roku 2004 ukázalo, že rozsiahla korupcia je v Keni stále veľkým problémom. Západní diplomati tvrdili, že korupcia stála štátnu pokladnicu, od nástupu prezidenta do funkcie, 1 miliardu dolárov. V roku 2005 britský vysoký komisár, sir Edward Clay, odsúdil „masívne rabovanie“ štátnych zdrojov zo strany vyšších vládnych politikov vrátane ministrov sediacich v kabinete. V priebehu niekoľkých dní Kibakiho protikorupčný „bojovník“ John Githongo odstúpil a odišiel do exilu. Dôvodom mali byť hrozby smrti, ktoré údajne súviseli s vyšetrovaním politikov na vysokej úrovni. Neskôr sa do krajiny vrátil, ako hlavný činiteľ protikorupčnej mimovládnej organizácie. V roku 2006, po zverejnení Githongovej podrobnej dokumentácie, bol Kibaki nútený odvolať troch ministrov.
Jeho vláda uspela aj v sprístupnení primárneho a sekundárneho vzdelávania pre bežných Keňanov.

V roku 2013 vyhral sporné prezidentské voľby Uhuru Kenyatt s výsledkom 50,07% hlasov, čím sa úspešne vyhol druhému kolu proti Raile Odingovej. Napriek rozsiahlym správam o nezrovnalostiach, bol výsledok potvrdený Najvyšším súdom a nedošlo k protestom. Keňa si vydýchla úľavou. V roku 2017 opäť zvíťazil Uhuru Kenyatt, a po spochybnení volieb opozíciou na súde, boli výsledky anulované a došlo k vyhláseniu nových volieb. Opozícia ich bojkotovala a hoci prezident Kenyatta opäť vyhral, ​​volebná účasť bola nízka a krajinu postihla značná neistota ohľadom budúceho politického smerovania.

Bezpečnost. riziká: Pobrežné oblasti Kene ako i národné parky sú opätovne navštevované turistami. Odporúča sa nenavštevovať, okrem v nevyhnutných prípadoch, slumové časti hlavného mesta Nairobi. V určitých oblastiach Kenskej republiky dochádza k zvýšeniu násilia spojeného so stretom členov gangu Mungiky s policajnými zložkami. Vzhľadom na ešte stále pretrvávajúcu ekonomickú krízu vybraných skupín obyvateľov MZV SR upozorňuje na lúpežné prepadnutia. Z tohto dôvodu je odporúčané necestovať v nočných hodinách a byť ostražitým. Odporúča sa nezúčastňovať sa sporadických demonštrácií ani iných zoskupení a to i napriek ich pokojnému charakteru. Pokiaľ sa v súčasnosti zdržiavate v Keni sledujte miestne periodiká ako i medzinárodné média (BBC, CNN) pre zvýšený prehľad.

V súčasnej dobe platí pre Kenskú republiku hrozba teroristických útokov. Daný stav vychádza z teroristického rizika ako i aktuálneho bezpečnostného vývoja v krajinách susediacich s Kenskou republikou. Útoky nemusia byť úzko profilované, preto môžu zahŕňať i miesta častého pohybu zahraničných turistov. Predmetom znepokojenia z dôvodu nedostatočných bezpečnostných opatrení zostáva naďalej letisko pre vnútroštátne lety v Nairobi – Wilson Airport. Sporadické ozbrojené strety a aktivity banditských skupín sú monitorované na severe a severovýchode Kenskej republiky, ako i prejavy násilia v oblasti hory Mt. Elgon v časti západnej Kene. Cestovanie a pohyb v daných oblastiach je odporúčaný len za predpokladu zvýšených bezpečnostných opatrení, po konzultácií s miestnou políciou. Pred návštevou Kenskej republiky odporúčame zabezpečiť si relevantné cestovné a zdravotné poistenie. Skontrolujte si potencionálne výnimky z pokrytia poistenia v prípade plánovaných špecifických aktivít v Keni.

V hlavnom meste Nairobi ako i jeho okolí sporadicky dochádza k prepadu a únosom áut a lúpežným prepadnutiam. Odporúča sa dodržiavať všeobecné bezpečnostné opatrenia. Odporúča sa ostražitosť, obzvlášť po zotmení smerujúc z centra hlavného mesta do obytných štvrtí. Na ceste nezastavujte, majte zamknuté auto a zavreté okná. Neprechádzajte sa osamote a po zotmení. Na verejnosti nenoste šperky, platobné karty a vysokú finančnú hotovosť. Vyhnite sa slumovým oblastiam Nairobi: Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi a Kawangware. Post-konfliktná situácia v krajine vytvára predpoklady na zvýšené bezpečnostné riziká. Návšteva národných parkov v Keni ostáva bez problémov. I keď sporadicky dochádza ku krádežiam dokladov a finančnej hotovosti. V severnej a severo-východnej časti krajiny dochádza k etnickým nezhodám, spojených k krádežami dobytku.

V rámci Kenskej republiky sa neodporúča návšteva oblastí hraničiacich so Somáslkom a Etopiou (pretrvávajúca vysoko nestabilná situácia v krajine – oblasti rieky Tana, Isiolo, Marsabit).
Turistom sa odporúča na pobyt v krajine využívať renomované turistické kancelárie, pri plánovaní individuálnych pobytov je potrebné brať do úvahy stupeň bezpečnostného riziká v konkrétnych oblastiach Kene.

V Kenskej republike je aktívne Bezpečnostné a komunikačné centrum riadené Kenskou federáciou turizmu, ktoré promptne poskytuje rady turistom v prípade nevyhnutnosti. (bezpečnostné podmienky, kvalita ciest atď.) Informácie sú poskytované non stop na telef. čísle: 00254 (20) 604 730 prípadne prostredníctvom e-mailovej adresy safetour@wananchi.com. Odporúča sa uložiť pas v hotelovom trezore, no obstarať si jeho fotokópiu z dôvodu identifikácie.

Zdravotníctvo: Zdravotnícka starostlivosť je na akceptovateľnej úrovni v hlavnom meste Kene Nairobi. Prístup do zdravotníckych zariadení je okrem hlavného mesta obmedzené. V prípade zhoršenia zdravotného stavu je nutná letecká preprava.

Silno odporúčame zabezpečiť si relevantné cestovné a zdravotné poistenie. Skontrolujte si potencionálne výnimky z pokrytia poistenia v prípade plánovaných špecifických aktivít v Keni. Letecká evakuácia by mala byť súčasťou zdravotného poistenia. Zvyčajné choroby: malária, cholera – vypuknutie v júni 2008 (Kisumu/Západná Keňa). Odporúčané očkovania: žltá zimnica, hepatitída typu A, B, tetanus, obrna, týfus, cholera. Aj keď je v Nairobi a vyššie položených miestach riziko nákazy maláriou nízke, na pobreží a v nižšie položených oblastiach je ochrana proti malárii nevyhnutnosťou. Najúčinnejšou metódou ochrany je prevencia – užívanie antimalarík, používanie repelentov a spánok pod moskytierou. Zároveň sa odporúča zabezpečiť si zdravotné poistenie v renomovanej poisťovni a okrem poistky (s adresou a telefónom na asistenčnú službu) pre prípad náhleho úrazu alebo ochorenia disponovať taktiež kreditnou kartou. Pitný režim dodržiavajte minerálnou (prevarenou) vodou. Predchádzajte použitiu ľadu v nápojoch. V prípade prvých známok brušnej chrípky navštívte zdravotnícke zariadenie.

Pred vycestovaním do regiónu konzultujte relevantné očkovania s Poliklinikou cudzokrajných chorôb (Bratislava, Martin, Košice). Počas cestovania po krajine noste vlastnú príručnú lekárničku minimálne so základným vybavením.

Internet (.ke): www.visitkenya.com, https://allafrica.com/kenya/, https://www.kws.go.ke/parks/nairobi-national-park

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Keňa má dlhú tradíciu produkcie vlastného alkoholu. Vyhnúť sa oplatí hlavne démonickým drinkom chang'a, alebo kumi-kumi. Legendy hovoria, že nápoj Sorghum Baridi obsahoval toľko metylalkoholu, že fľaše boli na dotyk studené. Najhorším bol nápoj z mesta Kisii. Obsahoval prísady ako marihuana, rozdrvený kaktus, alkalín z bateriek, alebo formaldehyd.

Doprava

Pri riadení motorového vozidla v Kenskej republike je potrebný medzinárodný vodičský preukaz. Pokiaľ je cudzinec v krajine dlhšie ako 6 mesiacov, dochádza k preskúšaniu a vydaniu kenského vodičského preukazu. Autosedačka nie je povinná. Povinné sú bezpečnostné pásy. Celoročné svietenie motorových vozidiel nepovinné. Upozorňujeme na skutočnosť, že v Kenskej republike sa jazdí na pravej stane. Súčasne odporúčame v prípade záujmu prenajať si auto len v renovovaných požičovniach áut. V nočných hodinách nie je bezpečné jazdiť z dôvodu zvýšeného rizika prepadu ako i zlej kvality ciest.

Ďalšou možnosťou presunu je využitie miestnej verejnej dopravy. Diaľkové autobusy sú však vo veľmi zlom technickom stave a často sa stávajú účastníkom dopravných nehôd. K pomerne často využívaným spôsobom prepravy je prostredníctvom verejnej dopravy mini-autobus tzv. matatu. Napriek výhode lacnej prepravy sú matatu v zlom technickom stave a vodiči nie sú profesionálmi. Matatu sa často stávajú terčom únosov a ozbrojených lúpežných prepadnutí. Odporúča sa prehodnotiť použitie verejnej dopravy.

Aj keď sa situácia zlepšuje, stále sa stáva, že polícia zastavuje vodičov so žiadosťou o malý „príspevok“. Najlepšie je vyžiadať si doklad o zaplatení pokuty, pomáha to v boji s korupciou. Taktiež sa odporúča vyžiadať si policajné identifikačné číslo a skontrolovať, či sedí s identifikačným dokladom, keďže je na cestách niekoľko falošných policajtov.

Musíte vidieť

Národný park Amboseli – obrovské stáda slonov bežiace cez trávnaté pláne, v pozadí  Kilimandžáro. Možno to je africké klišé, hlavne nezabudnuteľný zážitok.

Lamu – odľahlé, najstaršie mesto v Keni. Jeho africko-moslimský chrakter sa počas dlhých storočí nezmenil. V žiadnom inom swahilskom meste (okrem Zanzibaru), podobnú kultúru a architektúru (pri ignorácii satelitných antén) nenájdete.

Nairobi – najväčšie mesto medzi Káhirou a Johannesburgom. Kozmopolitné, živé mesto v  príjemnej krajine. Jeho problémom je bezpečnosť, hlavne v noci.

zrúcaniny mesta Gede – jedna z najdôležitejších pamiatok kenského pobrežia. Komplex domov, palácov a mešít ukrytý v džungli. O civilizácii nie je zmienka v žiadnych písomných prameňoch.

Národný park Hell's Gate – stretnutie tvárou v tvár so zebrami, žirafami, gazelami a obrovskými antilopami.

Kakamega Forest Reserve – kúsok panenského pralesa, s bohatou faunou a vzácnym vtáctvom (okolo 330 druhov), a pretrvávajúcimi tradíciami miestnych kmeňov.

jazero Magadi – málo navštevované vzdialené jazero, vďaka pôde bohatej na minerály pokryté zvláštnou vrstvou, dodávajúcou okolitej krajine divný mesačný vzhľad.

Masai Mara National Reserve – svetoznámy národný park s neuveriteľným počtom divokých zvierat. Vidieť levy priamo pri love tu nie je neobvyklé. Menej viditeľné sú leopardy a pardaly. Krajinu križujú obrovské stáda slonov, byvolov a zebier. V riekach žije množstvo hrochov. Hlavnou atrakciou je migrácia divokých hrbatých antilop gnu. Každý rok v júli a v auguste je možné vidieť nekonečné rady pasúcich a sa brodiacich zvierat prechádzajúcich cez brody riek. Dramatický, až ohromujúci zážitok.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa