Malajzia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Malajzia
Hlavné mesto: Kuala Lumpur
Rozloha: 330 803 km2
Počet obyvateľov: 28 859 154 (2013)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia, člen Commonwealthu
Geografická poloha:

juhovýchodná Ázia . Časové pásmo: Slovensko +6 hod.

Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Kuala Lumpur.
Podnebie:

tropické, od októbra do februára - monzúnové

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V KUALA LUMPUR

Mena: ringgit (MYR)
Jazyky: malajzijčina, čínština, angličtina
Správne členenie: 13 štátov (z toho 9 štátov na čele so sultánmi, 4 štáty na čele s guvernérmi) a federálne územie pozostávajúce z 3 územných komponentov (Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya).
Národnost. zloženie: Malajci (50%), čínsky malajci (22%), Indovia
Náboženstvo: sunnitský islam (53%), budhizmus, konfuciánstvo, taoizmus, hinduizmus, kresťanstvo
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo Malajzie pre SR
Embassy of Malaysia
Floridsdorfer Hauptstrasse 1-7, Viedeň, Austria, PSČ: A-1210
Tel.: +43 1 505 1042
Fax: +43 1 505 7942
E-mail: embassy@embassymalaysia.at

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Jakarte (pôsobí aj pre Malajziu)
JI. Prof. Mohammad Yamin SH, 29, 103 10, Jakarta, Indonézia
Tel.: +62 213 101 068
Fax: +62 213 101 180
Mobil (pohotovostný): +62 816 783 043
Email: emb.jakarta@mzv.sk

Víza a doklady:

Medzi Slovenskou republikou a Malajziou platí bezvízový styk pre všetky druhy cestovných pasov. Jednorazový bezvízový pobyt občanom SR na území Malajzie je povolený na obdobie maximálne 90 dní s tým, že celková dĺžka pobytu v priebehu kalendárneho roka nesmie prekročiť dohromady 180 dní bez ohľadu na počet vstupov do krajiny.

Cestovný pas pri vstupe do Malajzie musí byť platný minimálne ešte 6 mesiacov po plánovanom ukončení pobytu v Malajzii.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Malajzijský polostrov bol osídlený už v praveku. Prvé malajzijské kmene, ktoré prišli z Južnej Číny v niekoľkých vlnách, sa začali na území dnešnej Malajzie usádzať už od 1. tisícročia pred n. l. Od prelomu letopočtov bolo územie významnou križovatkou rôznych kultúr a vplyvov. V 12. storočí už bola Malajzia silnou ríšou; založený Singapur. V 15. stor. väčšinu polostrova dobyla thajská ríša. Od začiatku 15. stor, začali na územie prenikať Portugalci, v 16. stor. Nizozemci. Od pol. 17. stor. celý polostrov zjednotený v sultanáte Džohor, po jeho rozpade v 19. storočí sa dostala Malajzia pod správu anglickej koruny. Počas druhej svetovej vojny v r. 1941 – 45 japonská okupácia. V roku 1946 bola vyhlásená Malajzijská únia, od r. 1948 premenená na Malajzijskú federáciu v rámci Commonwealthu. Od r. 1958 proklamovaná nezávislá Malajzijská federácia, ktorá bola v r. 1963 rozšírená o Singapur (vystúpil v r. 1965), Sarawak a Britské severné Borneo. Proti založeniu Malajzie vystúpili Indonézia a Filipíny, kríza trvala do konca 60. rokov.

Bezpečnost. riziká: V Malajzii nedošlo v posledných rokoch k žiadnym teroristickým útokom, vláda nekompromisne a v zárodku likviduje prejavy extrémizmu a doposiaľ úspešne kontroluje aktivity radikálnych moslimov. Krajina začína budovať systém včasnej výstrahy v prípade živelných pohrôm a monitoruje hrozby epidémií. Kriminalita a vreckové krádeže sa vyskytujú najmä vo veľkých mestách.

Zdravotníctvo: V hlavnom meste a väčších mestách je niekoľko nemocníc so zdravotnou starostlivosťou na vysokej úrovni. Zdravotné ambulancie sú vybavené modernou diagnostickou technikou, doktori sú v prevažnej miere absolventi austrálskych, amerických alebo európskych univerzít, všetci ovládajú anglický jazyk. To isté platí aj o stomatologických ambulanciách.

Internet (.my): www.tourism.gov.my, www.sino.net/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O (áno)

Doprava

Malajzia má v rámci juhovýchodnej Ázie najlepšie vybudovanú dopravnú sieť. Najmä na jej pevninskej časti sa dá pohodlne a bezpečne cestovať všetkými dostupnými prostriedkami hromadnej dopravy (vlaky, diaľkové autobusové linky, letecké linky).

Letecká: Národným dopravcom je Malaysia Airlines (MAS), ktorá má rozsiahle pokrytie v rámci Ázie, ale aj v rámci medzikontinentálnych letov do Austrálie, na Nový Zéland a do Spojeného kráľovstva. Spoločnosť sa navyše pravidelne radí ku vysokohodnoteným leteckým spoločnostiam z pohľadu poskytovanej kvality. Nízkonákladová letecká spoločnosť AirAsia, a jej sesterská spoločnosť AirAsia X, s Malajziou spája stále sa rozširujúci výber krajín, vrátane Austrálie, Číny, Kambodže, Hongkongu, Indie, Indonézie, Laosu, Macau, Nového Zélandu, Filipín, Singapuru, Srí Lanky , Thajsku, Mjanmarsku a Vietname. Emirates Airlines tiež lieta z väčšiny miest do Kuala Lumpur cez Dubaj a do Perthu v Austrálii.

Autom: Malajzia má vynikajúcu sieť diaľnic, ktorá končí severojužnou rýchlostnou cestou pozdĺž západného pobrežia zo Singapúru, až po hranice s Thajskom. Mýto je platené na rýchlostných cestách, avšak ceny zaň sa pohybujú v rozličných sumách. Jazdí sa po ľavej strane a pozor si dávajte na bezohľadných motocyklistov, najmä v noci a to aj v prípade, že sa pohybujete peši. Miestni obyvatelia zvyčajne neberú do úvahy červenú na semaforoch pri odbočovaní vľavo a ohrozujú chodcov.

Autobusom: Najlacnejším spôsobom cestovania v Malajzii je autobus. Všetky mestá akejkoľvek veľkosti majú autobusový terminál, ktorý ponúka spojenie do iných častí krajiny. Existuje mnoho spoločností (rôznej miery spoľahlivosti) ale dve z najväčších a najspoľahlivejších sú Transnasional a NICE/Plusliner. Pre jazdu na dlhé vzdialenosti sa odporúčajú "luxusné" autobusy s 24 miestami. Ak cestujete na dovolenku, alebo cez víkend, odporúčame si rezervovať svoje miesta vopred. Mnoho autobusových spoločností vám umožňuje rezervovať si ich online priamo cez svoje webové stránky, niektoré však umožňujú len online rezerváciu pre osoby s malajzijskými kreditnými kartami.

Vlaková: Diaľkové vlaky v Malajzii môžu z hľadiska rýchlosti zriedkavo zodpovedať cestnej doprave ale štátny operátor Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) poskytuje pomerne lacné a všeobecne spoľahlivé služby. Hlavná západná linka spája Butterworth, Ipoh, Kuala Lumpur a Johor Bahru, zatiaľ čo východná línia prechádza cez Gua Musang a Taman Negara do Kota Bharu, blízko thajskej hranice a cez Perhentian ostrovov.

Musíte vidieť

Park Kinabalu (štát Sabah), známy pre svoju veľmi starú vegetáciu. Národný park Gunung Mulu (štát Sabah na Borneu) s neobyčajným komplexom obrovských prírodných jaskýň. Hlavné mesto Kuala Lumpur, koloniálnu architektúru v Malakke, pláže na ostrove Penang, súostrovie Langkawi, pohorie Cameron, podmorský svet pri východnom pobreží.​

Prímorské turistické destinácie v Malajzii sú v letnom období prístupné na západnom i východnom pobreží Malajzijského polostrova. Východné pobrežie má monzúnové obdobie v období október – marec, kedy sú letoviská hlavne na ostrovoch v tejto oblasti zatvorené. Pred cestou do oblasti ostrova Sipadan v štáte Sabah za účelom snorklovania a potápania je potrebné vedieť, že počet turistov je v tejto oblasti regulovaný a cestu do tejto oblasti vrátane ubytovania je potrebné si dopredu zabezpečiť cez turistické kancelárie.



Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa