Saudská Arábia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kráľovstvo Saudskej Arábie
Hlavné mesto: Rijád
Rozloha: 2 149 690 km2
Počet obyvateľov: 33 000 000 (2018)
Štátne zriadenie: monarchia
Geografická poloha: juhozápadná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie:

púštne, suché a horúce, s veľkými teplotnými extrémami, v zime mierne

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V RIJÁDE

Mena: saudskoarabský rial (SAR)
Jazyky: arabčina
Správne členenie: 13 provincií
Národnost. zloženie: Arabi
Náboženstvo: moslimovia
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo SA vo Viedni
Embassy of Saudi Arabia
Formanekgasse 38, Vienna, (Viedeň), Austria (Rakúsko)
Telefón: +43 1 367 25 31
Fax: +43 1 367 2540
E-mail: saudiembassy@saudiembassy.at, saudimission.un@saudiembassy.at

Veľvyslanctvo SR pre SA – Káhira
Embassy of the Slovak Republic
3, Adel Hosein Rostom, P.O.BOX 450, 11794 - Ramses Post Office Dokki, Cairo (Káhira), Egypt
Telefón: +20 2 3335 8240, +20 2 3335 7544, +20 2 3337 6901
Mobil (pohotovostný): +20 122 171 845
Fax: +20 2 3335 5810
E-mail: emb.cairo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kahira
Víza a doklady:

Pre vstup do krajiny je potrebný platný cestovný pas (najmenej 6 mesiacov po skončení pobytu), príslušné vízum, o ktoré možno požiadať na veľvyslanectve Saudskej Arábie vo Viedni a spiatočná letenka.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie od staroveku osídlené arabskými kmeňmi. V roku 570 sa v Mekke narodil prorok Mohamed, zakladateľ islamu, Mekka a Medina sa stali kolískou islamu a islamských výbojov. Dynastia Saudov vládla vo vnútrozemí polostrova od polovice 18. stor.; 1902 dobyli Rijád, neskôr pobrežie Perzského zálivu. V roku 1932 sa dve kráľovstvá (Hidžáz a Nadžd) spojili, vzniklo Kráľovstvo Saudskej Arábie. Od r. 1938 ťažba ropy. Po druhej svetovej vojne pod vplyvom USA, od 70. rokov minulého storočia vzrástol mocenský význam SA v arabskom svete. V r. 1991 sa krajina zapojila do vojny v Perzskom zálive, prijala utečencov z Kuvajtu aj kráľovskú rodinu.

Bezpečnost. riziká: Najväčším nebezpečenstvom, ktorému je návštevník Saudskej Arábie vystavený, je nebezpečná jazda - jazdite opatrne a vždy si zapnite bezpečnostný pás. Cudzinci by mali zaregistrovať svoju cestu do krajiny na veľvyslanectve alebo konzuláte, vďaka čomu v prípade nebezpečenstva obdržia núdzové výstražné upozornenia prostredníctvom e-mailovej správy a správy v mobilných telefónoch. Kým Saudská Arábia má jednu z najnižších mier kriminality na svete, časté sú vreckové krádeže. Zamykajte preto dvere a cennosti majte vždy pri sebe.

Saudská spoločnosť sa usiluje aj o to, aby boli v rôznych priestoroch muži a ženy oddelení, vďaka čomu sa znižuje miera sexuálneho obťažovania. V prípade obťažovania pomôže aj hlasné opýtanie sa - Harasser anta moslim? („Vy ste moslim?“), ktoré ich vystraší. Ženy by mali mať na pamäti, že podľa saudskoarabského práva musia v prípade znásilnenia svedčiť štyria nezávislí mužskí svedkovia, aby mohol byť niekto odsúdený. Nájsť však štyroch mužských svedkov je však takmer nemožné. Porušovanie saudského práva môže priviesť návštevníka do kontaktu s miestnymi policajnými a justičnými systémami. Saudský justičný systém je notoricky krutý a neposkytuje žiadnu voľnosť pre cudzincov a veľvyslanectvá môžu v týchto situáciách poskytnúť len obmedzenú pomoc. Homosexuáli sú v Saudskej Arábii vystavení veľkému nebezpečenstvu, ak si prejavujú náklonnosť na verejnosti (napríklad bozkávanie), pretože homosexualita je v Saudskej Arábii zločinom, za ktorý je pár odsúdený na trest smrti ukameňovaním.

Zdravotníctvo: V krajine neustále narastá počet kvalitných, dobre vybavených nemocníc a ambulancií. Nie všade však pracuje riadne vyštudovaný a vyškolený personál. Zásobovanie liekmi je dobré - pokiaľ ste odkázaní na určitý druh, zoberte si ho radšej so sebou spolu s lekárskym potvrdením, kde bude uvedené vaše meno, diagnóza, denné dávky a trvanie liečby.

Internet (.sa): www.saudia-online.comhttps://www.arabnews.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Ako cestovať: Ak cestujete do krajiny v období ramadánu (pohyblivý moslimský náboženský sviatok spojený s mesačným pôstom od východu po západ slnka), počítajte s obmedzeniami, akými sú zavreté reštaurácie a kaviarne (celý deň), obmedzená pracovná doba v úradoch. Cudzincom sa odporúča, aby v čase ramadánu na verejnosti počas dňa nejedli, nepili, nefajčili a nežuli žuvačku. Dbajte na riadne oblečenie – nenoste priliehavé šaty, majte zahalené plecia, nohy zakryté pod kolená, žiaden výstrih. Muži – nenoste krátke nohavice. Nepoužívajte a nenoste viditeľne symboly iných náboženstiev, neoslavujte verejne kresťanské či iné náboženské sviatky. Nakoľko je v krajine dopravné značenie zväčša iba v arabskom jazyku a ženám je zakázané viesť motorové vozidlo, MZ odporúča namiesto prenájmu vozidla používať taxíky.

Letecká: Saudská Arábia má 4 medzinárodné letiská: v Rijáde, Džidde, Madíne a Dammame. Letisko v Dhahran je teraz pre civilnú dopravu uzavreté, takže cestujúci do východného regiónu musia letieť do Dammamu, alebo do neďalekého Bahrajnu (ktorý je oveľa lepšie prepojený) a potom prejsť autom do Saudskej Arábie. Saudská Arábia je obsluhovaná národnou leteckou spoločnosťou Saudia. Saudia má rozumnú úroveň bezpečnosti, ale mnohé z ich lietadiel sú pomerne pozadu z pohľadu kvality služieb, letovej zábavy atď. Počas Hajju dopĺňajú pravidelné letecké linky mnohé charterové lety. Na lety počas Hajj môžu cudzinci žijúci v Saudskej Arábii často získať skvelé zľavy.

Autobusová: Saudská arabská verejná doprava (SAPTCO) prevádzkuje diaľkové autobusy spájajúce všetky časti krajiny. Autobusy sú moderné, klimatizované a pohodlné, ale často pomalé a autobusové stanice sú väčšinou viac, ako niekoľko kilometrov od centra mesta. Služba Riyadh-Dammam napríklad stojí 60 SAR a trvá približne 6 hodín. Špeciálne "VIP" služby fungujú v sektoroch Rijád-Dammám a Rijád-Bahrajn. Za príplatok približne 50% dostanete mäkké sedačky a jedlo na palube autobusu.

Autom: K dispozícii sú požičovne áut a benzín je jeden z najlacnejších na svete. Kvalita diaľnice je veľmi variabilná, okrem diaľnic, ktoré spájajú hlavné mestá, ktoré sú vo všeobecnosti vynikajúce. Zvážte však požičanie auta - akákoľvek nehoda s cudzincom a saudskoarabským občanom je automaticky považovaná za chybu cudzinca podľa saudského práva, bez ohľadu na to, koho vina to v skutočnosti je. Ak sa zúčastňujete dopravnej nehody, všetci účastníci sú povinní zostať na mieste a čakať, kým sa neobjaví dopravná polícia, čo môže trvať až štyri hodiny. Je nepravdepodobné, že by polícia hovorila po anglicky, dokonca aj vo veľkých mestách, takže sa snažte využiť čakaciu dobu na zohnanie prekladateľa. Polícia vydá správu o nehode, ktorú musíte prevziať na stanici dopravnej polície a nechať ju označiť pečiatkou.

Vlakom: Železničná sieť v Saudskej Arábii bývala nedostatočne rozvinutá, ale nedávno prišlo ku rozšíreniu pokrytia železníc. Staršia linka medzi Rijádom, Al-Hofufom a Dammamom bola doplnená o novú severojužnú linku medzi Rijádom, Burajdahom a Al Qurayyatom v blízkosti jordánskych hraníc. V roku 2018 sa otvorilo nové vysokorýchlostné spojenie - vysokorýchlostná železnica Haramain, spájajúca Jeddah so svätými mestami Mekky (45 minút) a Medinou (2 hodiny). Mätúce môže byť, že každá železnica je prevádzkovaná inou spoločnosťou. Odporúča sa zakúpiť si vstupenky vopred, pretože vlaky sú často vypredané.

Musíte vidieť

Hlavné mesto Rijád;

najsvätejšie pútnické mesto moslimov Mekka;

Nadžrán – staré mesto na hranici s Jemenom;

pútnické mesto Medina;

národný park Asir s najvyššou horou Al-Soudah.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa