Dovolenka s deťmi, alebo len výlet – zamierte na krásny Spiš 1. časť

2014-07-12 11:00:00 |   |    | 

Jeden z najkrajších regiónov Slovenska. Ak ste doteraz ešte nikdy nenavštívili okresy Spišská Nová Ves a Levoča, máte čo ľutovať. Dobrou správou však je, že práve teraz máte ďalšiu príležitosť napraviť to. Zájdite si tam práve v lete alebo na jeseň, aby ste si prehliadku jednotlivých pamiatok mohli spojiť aj s menšou alebo väčšou túrou.



Spišský hrad

I keď z tohto hradu zostala kvôli divokým bojom len zrúcanina, má medzi slovenskými pamiatkami mimoriadne významnú pozíciu. Dostal sa do zoznamu UNESCOm chráneného kultúrneho dedičstva. Vďaka svojim úctyhodným rozmerom sa stal najväčším hradom v strednej Európe. V minulosti bolo sprístupnených len pár hradných priestorov a prehliadku tvorila viac—menej len prechádzka hradbami a pár miestnosťami. Postupne však svoju expozíciu rozširovali a čo bolo zaujímavé, pridali aj pravidelné vystúpenia historických skupín, ktoré nás zavedú do ďalekej histórie. Najcennejšou časťou komplexu je horný hrad, ktorého história sa datuje do dvanásteho storočia. Ak chcete mať ten najkrajší výhľad, musíte zájsť do blízkej obce Dúbrava. Vtedy budete vidieť na jeho pozadí aj Vysoké Tatry.

Kostolná veža v Spišskej Nove Vsi

Rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie sa môže pochváliť najvyššou kostolnou vežou na Slovensku. Zároveň má teda aj najvyššie položenú zvonicu, z ktorej pravidelne znejú tóny piatich zvonov. Kuriozitou je, že táto veža nemá iba tradičný počet hodín, ale sa môže popýšiť až siedmymi kúskami. Okrem veľkých ciferníkov ju zdobia aj tri menšie. Kvôli tejto jedinečnosti však dostali domáci neskôr prezývku „slepí Spišiaci“.

Múzeum Spiša

Priamo v centre Spišskej Novej Vsi sa nachádza aj Múzeum Spiša. Ešte pred vstupom do neho si obzrite aj netradičné námestie. Má totiž jedinečný šošovkovitý tvar. Druhý pohľad nasmerujte na vonkajšiu fasádu múzea, kde v minulosti sídlila radnica. Má nádhernú výzdobu, vďaka ktorej pôsobí veľmi pompézne. V rovnakom štýle je postavená aj budova Reduty, kde sídli divadlo. No späť do múzea. Gro výstavy tvoria vlastivedné zaujímavosti. Dozviete sa veľa vecí nielen o prírode, ale aj baníctve, ktoré je úzko späté s regiónom.

ZOO Spišská Nová Ves

Na okraji mesta sa nachádza park, v ktorom v roku 1989 našla domov miestna ZOO. V minulosti slúžila táto oblasť ako oddychová zóna pre mesto, kde sa mohli člnkovať a v amfiteátri sa organizovali rôzne akcie. Postupne sa majitelia ZOO snažia vdýchnuť do týchto miest život a okrem rozširovania zvieracej rodinky postupne pribúdajú aj rôzne atrakcie. Tie sú zamerané najmä na detského návštevníka. Preliezky a bohatý sezónny program im ponúkne vždy príležitosť na návrat. Okrem toho sa tam nachádza aj občerstvovacie zariadenie, takže si pokojne môžete naplánovať dlhšiu zastávku.

Slovenský raj

Popri našich známejších veľhorách by sme Slovenský raj mohli pokojne označiť ako dobrodružnejší. Na niektorých túrach budete musieť zdolať aj pár rebríkov a reťazových mostíkov, takže vychádzka bude o to zaujímavejšia. Príroda je tu však rovnako nádherná. Vybrať sa môžete na niekoľko túr a zvoliť si vlastnú náročnosť. Veľmi obľúbený je najmä Tomášovský výhľad. A potom je tu Kláštorisko, pri ktorom sa nachádza aj zrúcanina pôvodného kláštora.

Spišská Kapitula

Už dlhé roky je toto krásne miesto sídlom kňazského seminára. Napriek tomu vás to nemusí odradiť od návštevy, pretože Katedrála sv. Martina je voľne prístupná a za poplatok sa do nej môžete vybrať kedykoľvek počas otváracích hodín. Mohutná stavba vás milo prekvapí svojou impozantnosťou. Jej dejiny sa tradujú až do trinásteho storočia. Vnútorné steny sú bohato zdobené freskami a ponúkajú skutočne krásny nielen umelecký, ale aj duchovný zážitok.

Markušovský kaštieľ

Obec Markušovce sa nachádza trošku ďalej od mesta, no určite by ste si tam mali urobiť zastávku. Kaštieľ sa rozprestiera priamo pri hlavnej ceste, takže ho neminiete. V malom parku sa nachádzajú dve budovy. Tá predná je samotný kaštieľ. Jeho expozícia je venovaná histórii nábytku. Niektoré kúsky pochádzajú priamo z neho, niektoré však boli získané z iných zbierok. Napriek tomu, že je pomerne malý, je veľmi krásny a budete mať čo obdivovať. V zadnej časti sa nachádza letohrádok Dardanely. V ňom nájdete rôzne historické hudobné nástroje a vrcholom prehliadky je krásna koncertná sieň s nádhernými nástennými maľbami. Počas roka sa tam konajú rôzne koncerty.

Zdroj/autor: spis.eu.sk, slovakia.travel, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa