V adventom období je Poprad plný kultúrnych podujatí. Čím sa zabavíte pod Tatrami?

2014-12-11 08:30:38 |   |    | 

Keď sa povie Poprad, asi každému z nás napadnú Vysoké Tatry. Ich prírodná krása je nevyčísliteľná. Toto mesto však žije aj aktívnym kultúrnym životom, presvedčiť sa o tom môžete i v predvianočnom období.



Povedzme si však na úvod niekoľko zaujímavostí o ňom. Mesto sa nachádza v Podtatranskej kotline a predstavuje vstupnú bránu do Vysokých Tatier. Leží v najväčšom slovenskom kraji, Prešovskom a je najväčším mestom Spiša.

Má bohatú históriu a osídlený bol už v praveku. Artefaktom dosvedčujúcim túto skutočnosť je nález odliatku mozgovne neandertálskeho človeka v neďalekých Gánovciach. V roku 1256 sa objavila prvá písomná zmienka o Poprade, ako o samostatnej obci osídlenej nemeckými prisťahovalcami. V 14. storočí patril spolu s ďalšími spišskými obcami do provincie 24 spišských miest, ktoré sa v roku 1412 dostali do poľského zálohu. Mesto dostalo neskôr, v 18. storočí, trhové právo. Významným medzníkom pre rozvoj miestneho i regionálneho cestovného ruchu bolo otvorenie Košicko – Bohumínskej železnice (1871). Objavovanie a postupné sprístupňovanie Vysokých Tatier prispelo k otvoreniu elektrickej železnice v rokoch 1908 až 1912.

V súčasnosti sa Poprad môže pýšiť viacerými kultúrnymi organizáciami. Z mnohých vyberáme Tatranskú galériu, Podtatranské múzeum, Scherfelov dom, či Dom kultúry. V ich priestoroch sa konajú mnohé podujatia a akcie. Počas adventu vás tu čakajú práve tieto: XII. ročník tradičného vianočného jarmoku, divadelná hra Vianočná koleda, XVII. Vianočný koncert – posolstvo Vianoc 2014, predvianočné koncerty a Malá detská burza hračiek a rozprávkových kníh. Na Vianoce je pripravené podujatia: Štedrovečerný vežový koncert, živý betlehem, Vianočný koncert Nataschy Wright, country koncert Vianočné mince vo fontáne, či koncert American divas.

Tradičný vianočný jarmok sa uskutoční v termíne 13. až 23. decembra. Počas neho môžete zažiť pravú predvianočnú atmosféru, ktorú vám spríjemní FS Vagonár, FS Topľan, Eva Máziková, G. O. D.“ S. Počas neho bude prebiehať v Podtatranskej galérií prehliadka modrotlače vo vianočnom šate, prezentácia predvianočných zvykov a tradícií pod názvom „Na Luciu“ a napríklad aj súbor tvorivých dielní (pečenie oblátok, výroba vianočných pozdravov).  Divadelná hra Vianočná koleda (13.12. - kino Tatran) priblíži ľuďom vianočný zhon našej doby prostredníctvom hlavných aktérov Ota a Tiny. Koncert Posolstvo Vianoc predstaví čaro tohto obdobia z pohľadu žiakov ZŠ prostredníctvom hudby a spevu. 

Počas 19. až 21. decembra budú vo všetkých kostoloch Popradu prebiehať predvianočné koncerty. Interpreti na nich odspievajú ľudové a duchovné piesne. Malá detská burza hračiek a rozprávkových kníh (21. 12.) prebehne v Divotvornej scéne Domu kultúry. Sem môžete priniesť prebytočné knihy a hračky, ktoré už nepotrebujte. Prostredníctvom nich tak odbadríte iné deti. Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc v podtatrnskom meste je Štedrovečerný vežový koncert. Každoročne sa koná na Námestí sv. Egídia (o 23:30) a vystúpi na ňom Popradské dychové kvarteto. Samozrejme aj teraz bude na spomínanom námestí situovaný živý betlehem (25. decembra) v čase od 18. 00. Hudobné vystúpenie známej speváčky Nataschy Wright sa uskutoční 28. decembra v kostole sv. Egídia (začiatok 18:00). Vianočné mince vo fontáne sa uskutočnia o deň neskôr, opäť na námestí. Najväčším lákadlom celého adventného a sviatočného programu je vystúpenie American divas. „Bohyne“ s ohnivým hlasom predvedú Popradčanom a ostatným prítomným vianočný koncert s množstvom výnimočných hostí. American divas vystúpia 28. decembra v divadelnej sále Domu kultúry (začiatok je o 19:00).

Ak cestujete do tohto krásneho mesta v závere kalendárneho roka, určite navštívte aspoň jedno zo spomínaných podujatí. Odmenou vám bude pravá nefalšovaná vianočná atmosféra a teplý pocti pri srdci.

Zdroj/autor: poprad.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa