Splňte si detský sen a staňte sa kapitánom lode. Na Baťovom kanáli je to možné

2015-04-08 08:00:00 |   |    | 

Dovolenka pri vode je asi najobľúbenejšou predstavou všetkých turistov. Väčšina z nich ju navyše konkretizuje ako oddych niekde pri mori. Tam však nájdete často len preplnené pláže a kvôli tomu padajú vaše romantické predstavy o tom, ako bude vyzerať váš vytúžený oddych. Pri našich riekach síce nenájdete slnečníky a chladené drinky a niekedy sa nemôžete spoľahnúť ani na také horúčavy, no dovolenku si môžete užiť rovnako pompézne. Trebárs Baťov kanál môže veľmi ľahko splniť sen mnohých mužov. Na pár dní sa môžu stať hrdými kapitánmi lodí a byť pre celú posádku malými hrdinami.



 

Spája Slovensko s Českom

 

Baťov kanál pôvodne prechádzal iba Českou republikou a autorom celého nápadu bol známy Tomáš Baťa, podľa ktorého dostal aj pomenovanie. Budovať sa začal v tridsiatych rokoch minulého storočia. Jeho účel však pôvodne nebol oddychový, ako je tomu dnes. Tomáš Baťa chcel totiž vybudovať vodné spojenie Česka s Európou, aby to uľahčilo obchodovanie s inými krajinami a zvýšilo to tak produkciu práce. Pôvodne mal niečo vyše 50 kilometrov. V súčastnosti, keď ho už postupne premenili práve na takéto dovolenkové účely, má už niečo vyše 60 kilometrov. Časť úseku prechádza cez Baťov kanál a časť po rieke Morava. Štartovacia stanica je v českých Otrokoviciach a konečná v slovenskej Skalici alebo naopak. Na jeho úseku je niekoľko plavebných komôr a plaviť sa môžete v podstate z ktorejkoľvek časti, kde sa nachádza prístav. Rovnako si následne počas viacdennej plavby môžete urobiť kdekoľvek prestávku a navštíviť tie lokality, ktoré sa vám budú zdať atraktívne, prípadne ak si budete chcieť doplniť zásoby.

 

Kapitánom za pár minút

 

Dobrou správou je, že na plavbu týmto kanálom nepotrebujete mať žiaden špeciálny kurz. Keďže ide v podstate o rovný a úzky priestor, počas presunu nemáte žiadne starosti a s loďou teda dokážu manévrovať aj úplní amatéri. Pred prvou plavbou pri preberaní lode vám povolaný pracovník dá potrebné pokyny, s ktorými pohodlne prejdete vami zvolenú trasu. Keby aj náhodou prišlo k nejakému problému, stále máte kontakt do základne a v každom prístave sa môžete oprieť o pomoc školeného personálu. V priebehu pár minút sa teda stanete kapitánmi a môžete si takýto výlet alebo dovolenku užiť aj bez prítomnosti cudzieho človeka. Plavby na Baťovom kanáli sa konajú od mája do jesene. Všetko však vždy závisí aj od počasia. Okrem takýchto plavieb sa môžete počas víkendov vybrať aj na náučné plavby s profesionálnym kapitánom, počas ktorých sa dozviete niečo z histórie Baťovho kanála a pamiatok v okolí. Pri nich je nutné splniť minimálny počet turistov, pretože na lodi musí byť aspoň šesť zákazníkov.

 

Tri možnosti prenájmu

 

V prvý týždeň otvorenia sezóny a počas leta je o plavby Baťovým kanálom dosť veľký záujem. Lode by ste si na vami zvolený termín mali objednávať v dostatočnom predstihu, pri dlhších plavbách radšej aj týždeň vopred, pri plánovaní letných dovoleniek aj skôr. Objednávky môžete urobiť prostredníctvom webovej stránky. Na výber máte z troch základných možností. Prvá sú malé motorové člny. Tie sú vhodné na krátke párhodinové jednodenné plavby. Nemajú kajuty a plaviť sa nimi môže maximálne 10 osôb. Druhou voľbou sú plavby loďou s malou kajutou vhodné na romantickú plavbu pre dvoch ľudí a na krátky jednodňový výlet. No a potom sú tu väčšie lode s veľkými kajutami, ktoré sú prispôsobené na nocovanie a dlhšie plavby. Určené sú pre dvoch dospelých a dve deti a prenajať si ich musíte na minimálne tri dni. Plaviť sa môžu deti od troch rokov, tým menším sú navyše odporučené plávacie vesty. Domáce zvieratá môžete mať so sebou iba pri krátkych plavbách v motorových člnoch.

 

Ideálny je týždeň

 

Pokiaľ si chcete skutočne užiť všetky krásy a výhody Baťovho kanála, naplánujte si rovno týždennú dovolenku. Takto sa môžete pokojne zastaviť vo všetkých prístavoch a popozerať zaujímavosti v okolí. Výhodou tejto dovolenky je, že je oproti oddychu v zahraničí pokojnejšia, systém doplnkového programu je v jeho okolí perfektne vybudovaný a zažijete tak niečo úplne iné a nové. Na takéto dobrodružstvo budete ešte dlho spomínať. Taktiež sa môžete objednať aj na krátku víkendovú plavbu, keď využijete pekné teplé počasie. Vtedy stihnete však len kratší úsek, preto si dobre naplánujte, čo všetko budete chcieť počas plavby vidieť.

 

Zamerajte sa na pamiatky v okolí

 

V Skalici si predovšetkým nenechajte ujsť Výklopník a nádhernú vyhliadku z neho. Plavbu môžete spojiť aj s krátkym výletom v okolí, keď navštívite Skalicu a Záhorie s typickou architektúrou a vynikajúcou domácou stravou. V Buchloviciach sa nachádza krásny zámok, v okolí kanála nájdete aj množstvo cyklotrás, navštíviť môžete aj niektoré vinárske oblasti. Niekedy si môžete vyskúšať len také pokojné rybárčenie, pozrieť by ste si mali aj múzeum tradičnej keramiky v Tupesy. V okolí sa nachádza taktiež veľa podnikov s rybími pochúťkami a nájdete taktiež podniky s tradičnou hudbou a dobrou veselicou.

Gurmánov by mohlo zaujímať, že regionálna kuchyňa Skalice je bohatá na vynikajúce delikatesy.

Zdroj: prvaplavebna.sk, batacanal.cz, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa