Východ Slovenska a jeho miesta, kde za dovolenku takmer nič nezaplatíte

2015-08-05 12:00:00 |   |    | 

Príjemnú dovolenku môžete stráviť nielen na západnom a strednom Slovensku, ale aj na „východe.“ Nachádza sa tu množstvo prírodných a kultúrnych krás, ktoré stačí len objaviť - a to aj zadarmo.



 

Do slovenských lesov

 

Tie najkrajšie prírodné krásy nájdete nielen v národných parkoch Pieniny, Poloniny a Slovenský raj, ale aj v ostatných východoslovenských pohoriach. Vihorlatské vrchy ponúkajú svojim návštevníkom jedinečné zákutia medzi ktoré patria Veľké Vihorlatské jazero tzv. Morské oko a Sninský kameň. Morské oko je národnou prírodnou rezerváciou a vzniklo dôsledkom mohutného svahového zosuvu zahradiac tak dolinu potoka Okna. Leží v nadmorskej výške 609,2 m n. m., dosahuje dĺžku 750 metrov a hĺbku 25 metrov. Od neho sa môžete turistickým chodníkom dostať až na Sninský kameň, kde budete mať okolitú krajinu ako na dlani, pokračovať ďalej môžete až k Sninským rybníkom.

Medzi najkrajšie miesta tejto časti Slovenska patria aj Markušovský skalný hríb a Travertínová kopa Sivá brada. Prvá zo spomínaných prírodných pamiatok je fascinujúcim príkladom, toho čo všetko vie príroda vytvoriť. Skalný výtvor je zložený zo zlepencov a vápencov pričom ku jeho vzniku pomohla rieka Hornád. Nachádza sa v obci Markušovce, kde okrem iného nájdete aj tzv. Markušovské steny, ojedinelé skalné útvary a Markušovskú dolinu známu najmä medzi cyklistami. Travertínová kopa Sivá brada sa nachádza neďaleko Spišského Podhradia, takže to odtiaľto nemáte ďaleko ani na Spišský hrad. Dodnes z nej vyviera minerálna voda a nájdete tu i menší gejzír. Ten vyviera v istých  časových intervaloch a dosahuje výšku až tri metre. Nie je tomu vždy tak, niekedy len pokojne vyviera na dne jazierka.

 

Pozreli ste si už miesta na strednom Slovensku? Pozrite si zadarmo prekrásne miesta stredného Slovenska. Ktoré ste ešte nenavštívili?

 

Náš unikát

 

Skutočným unikátom východného Slovenska je Herliansky gejzír, o ktorom sa hovorí  aj ako o rarite. Zapísaný je v zozname národných prírodných pamiatok a jeho erupcia sa pohybuje v intervale 34 až 36 hodín. Tento prírodný úkaz je aktivovaný činnosťou človeka, ale samotná erupcia je ovplyvňovaná prírodou. Vidieť ho môžete po dobu 25 minút, potom znova „zaspí.“

 

Po zaujímavých okruhoch

 

Na mnohých miestach východnej časti Slovenska sa vám môže zdať, že tu „zaspal“ čas. Nachádzajú sa tu kultúrnohistorické pamiatky, ktoré nepatria do našej modernej architektúry a vy si pri ich návšteve myslíte, že ste sa ocitli niekoľko storočí dozadu. Tieto skvosty sú prepojené tzv. Gotickou cestou. Má 4 zaujímavé okruhy: Spišsko – Gemerský (Levoča, Markušovce, Betliar, ňava, …), Spišsko – Tatranský, Spišsko – Pieninský a Gemersko – Rimavský. Ich úlohou je predstaviť turistom pomocou kultúrno – poznávacej cesty najkrajšie miesta našej krajiny. V ucelenom okruhu sa vám predstavia  najvzácnejšie skvosty regiónu Spiš – Gemer ako sú vysokotýčiace sa hrady, historické jadrá miest, múzea, katedrály, dedinské kostolíky, meštianske a remeselnícke domy, alebo romantické kamenné mosty. Absolvovať celý okruh je priam nemožné, preto si môžete vyskladať plán pamiatok a tie navštívite.

 

 

Preskúmajte aj západ našej krajiny: Tipy na lacnú letnú dovolenku priamo u nás doma – Západné Slovensko

 

Za umením

 

Ak patrí do stredobodu vášho záujmu umenie, nádherné nástenné maľby nájdete v Žehre a v Dravciach, zabudnúť nemôžete ani na svetoznámeho Majstra Pavla z Levoče a zaujme vás aj gotická architektúra Zápoľského kaplnky v Spišskom Štvrtku. Z veľkého množstva historických pamiatok si skutočne ťažko vybrať, navštívte preto tie ktoré sa vám najviac páčia.

 

Prajeme vám aby ste si pri spoznávaní „východu“ našli vlastných sedem divov, na ktoré bude s láskou spomínať počas rutinných pracovných dní.

 

Zdroje/autor: sopsr.sk, markusovce.sk, herlany.ocu.sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa