Najkrajšie slovenské mestá v zimnom šate– Sneh a svetlá vykúzlia tú pravú atmosféru

2015-12-21 08:00:00 |   |    | 

Na sviatky nás pravidelne pomáha dobre navnadiť aj krásna výzdoba. Tú si robíme nielen v našich domovoch, ale taktiež sa už pravidelne tešíme na to, kedy ňou vyzdobia aj mestá a obce, v ktorých žijeme. I keď sa často hovorí o tom, aké krásne sú rôzne lokality v cudzine práve v čase Vianoc, nemali by sme ignorovať ani to, čo máme doma. Na Slovensku nájdete taktiež mnoho nádherných vianočných miest, ktoré vás navnadia na prichádzajúce sviatky.



 

Tatry a Donovaly

 

K Vianociam automaticky patrí aj romantická predstava zasneženej krajiny a krásnej bielej prírody. Tú si najlepšie vychutnáte práve v našich horách. Ak máme preto hovoriť o najkrajších miestach s vianočnou atmosférou, tak potom sú to jednoznačne, Donovaly, Vysoké a Nízke Tatry. Keď sa dedinky v ich okolí oblečú do sviatočného šatu, v kombinácii s kopou snehu to vyzerá senzačne a sladko nám to pripomína časy nášho detstva. Mnoho ľudí sa preto čoraz častejšie prikláňa i k alternatíve osláviť Vianoce práve v týchto končinách. Najlacnejšou alternatívou je prenájom chaty, no veľmi prijateľné bývajú i špeciálne vianočné balíčky v tunajších hoteloch. Tie zároveň môžete spojiť aj s dobrou sviatočnou lyžovačkou.

 

Poprad

 

Na zastávke v našich veľhorách nemôžeme vynechať ani ich najvýznamnejšie mesto, ktorým je Poprad. Dominantou jeho výzdoby je nepochybne kruhový objazd v centre mesta. Tam sa totiž nachádza obrovský anjel, ktorú púta pozornosť najmä v noci, keď je nádherne rozsvietený. Táto výzdoba potom prechádza i do samotného centra, kde je príjemným oživením rozsvietená vstupná brána na vianočné námestie. Poprad za ostatné roky na svojej vianočnej prezentácii zapracoval a priniesol tak nielen pre turistov, ale aj pre domácich obyvateľov príjemné prekvapenie.

 

Bratislava

 

I keď mnohí Slováci toho Bratislave veľa vyčítajú a často porovnávajú jej vianočnú atmosféru so susednou Viedňou či Budapešťou, starých Prešporákov by ste týmito rečami nemali pokúšať. A keď sa chcete presvedčiť o pravdivosti ich argumentov, stačí zájsť do Starého mesta a vychutnať si večernú atmosféru vianočných trhov. Nejde ani o nakupovanie darčekov a ani o prechádzanie sa po obchodoch. Treba sa tam stretnúť s priateľmi, dať si pohár vareného vína, pochutnať si na cigánskej pečienke a všetko zavŕšiť pečenými gaštanmi. Vtedy pochopíte tú pravú vianočnú náladu tohto mesta a pri pohľade na veľký rozsvietený stromček sa už medzi jeho fanúšikov zaradíte i vy.

 

Nové Mesto nad Váhom

 

Každý sviatok má svoju charakteristickú výzdobu, vďaka ktorej sa už vopred navnadíme. Pre Vianoce je to popri vianočnom stromčeku istotne i betlehem. Na Slovensku máme niekoľko zaujímavých prevedení tohto symbolu. Napríklad v Rajeckej Lesnej nájdete nádherný detailne spracovaný vyrezávaný drevený betlehem. Jednou unikátnosťou sa môže pochváliť i Nové Mesto nad Váhom. V jeho centre zase nájdete najväčší slovenský betlehem vôbec. Táto vianočná výzdoba je výtvorom viacerých rezbárov, ktorí boli postupne zapracovaní i medzi jednotlivé postavy, ktoré dostali podobu ich tvárí. Dominanta námestia potom prechádza do krásnej svetelnej výzdoby, vďaka čomu ponúkajú kombináciu sviatkov plných pokoja, pohody a porozumenia.

 

Banská Štiavnica

 

Jedno z najkrajších slovenských miest nemôže chýbať ani v zozname vianočných kráľov v našej krajine. Keď sa pošťastí a napadne dosť snehu, námestie získava svoje nezameniteľné čaro. K tomu si pripočítajte aj nádherne rozsvietený stromček a horúcu kávu alebo čaj v niektorej z charizmatických kaviarní. Ak máte pocit, že vám počas týchto sviatkov niečo uniká, pretože sa stále niekam ponáhľate a neužívate si život, príďte do Banskej Štiavnice. Tam nájdete vytúžený pokoj a môžete si pripomenúť sviatky, aké ste zažívali v minulosti.

 

Košice

 

Ak by ste tieto Vianoce nemali dosť snehu, zájdite si do Košíc. Tam sa môžete pokochať aspoň nadrozmernými nádhernými svetelnými vločkami, ktoré sú rozvešané v centre mesta. Jeho pýchou je už pravidelne obrovský stromček  slúžiaci počas sviatkov ako obľúbený bod stretávania rodín a priateľov. Až do Silvestra si navyše môžete vychutnať i atmosféru vianočných trhov, ktoré sú plné zaujímavých vystúpení a kultúrneho programu. Počas sviatkov to v Košiciach žije a toto mesto si môžete nechať ako sviatočné prekvapenie pre vašich blízkych, keď sa spolu vyberiete na príjemný jednodňový výlet.

 

Skanzeny

 

Veľmi zaujímavými vianočnými zastávkami sú aj slovenské skanzeny. Ich pracovníci často skrášľujú jednotlivé domčeky vianočnou výzdobou a k tomu vymýšľajú aj zaujímavý program, ktorý prináša pohľad do našich tradícií. Na mnohé z nich sa už zabúda a práve vďaka takejto milej návšteve, ktorá vám odhalí pravú podstatu Vianoc, sa môžete dobre naladiť na prichádzajúce sviatky. Skúste si preto nájsť vám najbližší skanzen a istotne neváhajte s jeho návštevou.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa