Víkend v okolí Brezna: Množstvo zaujímavostí očarí aj vás

2016-05-27 12:00:00 |   |    | 

Počas tohto víkendu vás pozveme do krásnej prírody v okolí Brezna. Pokojná oblasť Tálov je obľúbená najmä medzi golfistami, no nielen oni si tam prídu na svoje. Stačí si pozrieť zoznam zaujímavostí, ktoré sa nachádzajú v okolí a voľba na najbližšie dni voľna bude hneď viac ako jasná. Výhodou Brezna je navyše aj to, že tam stále nestretnete ešte tak veľa turistov, takže srdečnosť a tradičnosť prevyšujú komerčnú stránku turizmu.



 

Poznávacia prechádzka mestom

I keď Brezno nepatrí k našim veľkým a turisticky často vyhľadávaným mestám, prinieslo pre návštevníkov zaujímavú pomôcku. V jeho centre vybudovali infopanel, na ktorom nájdete vyznačenú trasu poznávacej vychádzky Breznom. Tá má dokopy deväť zastávok a postupne vás prevedie po všetkých významných lokalitách. K najväčším zaujímavostiam patrí farská kláštorná knižnica, ktorá je jedna z najstarších na Slovensku, zvonica zo začiatku 19. storočia a Horehronské múzeum, ktoré je rozdelené do niekoľkých expozícií.

 

Tále

Po prvýkrát sa dostali Tále do väčšej pozornosti dovolenkárov vďaka ich golfovému rezortu. Ten bol umiestnený v obklopení krásnej prírody a ponúkol mestským ruchom unaveným ľuďom skvelú alternatívu pre spojenie ich koníčku a dovolenky. Z malého golfového strediska sa postupne prepracovalo na exkluzívny green, ktorý ponúka dva druhy ihrísk. To väčšie je profesionálne 18 jamkové a to menšie má 9 jamiek a je určené skôr pre začiatočníkov alebo ak si chcete zahrať len nejakú kratšiu hru. Tále okrem toho ponúkajú aj viacero možností na turistiku a aktívny oddych v okolí.

 

Čiernohronská železnica

Slovensko bolo kedysi známe ako krajina viacerých lesných železníc. Dokopy ich bolo u nás vyše 40, no v súčasnosti sa podarilo uchovať len mizivý zlomok z nich. Aj Čiernohronská železnica nebola po skončení hlavnej funkcie v dobrej kondícii. Našťastie vďaka pár nadšencom sa podarilo opäť sprevádzkovať aspoň krátky úsek, ktorý dnes slúži turistom. Previezť sa môžete v otvorených vagónoch s parnou lokomotívou. Vďaka tomu si lepšie vychutnáte aj okolitú prírodu. Počas hlavnej letnej sezóny ponúka niekoľko jázd denne, v zime je prevádzka obmedzená.

 

Lesný skanzen Vydrovo

Na konci trasy lesnej železničky sa nachádza ďalšia atrakcia tohto regiónu. Ide o lesnícky skanzen, ktorý bude na budúci rok oslavovať 15. výročie jeho otvorenia. Turisti sa môžu prejsť po štyri kilometre dlhom náučnom chodníku, ktorý im prezradí viac o prírodných výnimočnostiach okolia Brezna a taktiež o histórii lesníctva a našich divých živočíchoch. Súčasťou trasy je horáreň aj lesnícka kaplnka.

 

Liatinový most z Hronca

Horehronie bolo kedysi významnou železiarskou oblasťou v bývalom Uhorsku. Silná tradícia tohto remesla si vybudovala tak veľké renomé, že sa im dostalo cti vyrobiť aj prvý liatinový most v strednej Európe. Jeho pozostatky si môžete dnes pozrieť v Hronci. V okolí sa nachádza viacero zaujímavostí ako historické kríže alebo pavilón, ktoré boli vyrobené práve z tohto materiálu.

 

Prírodné kúpalisko Tále

Počas horúcich letných dní istotne oceníte nejaké príjemné osvieženie. Ak ste fanúšikom zdravého životného štýlu a uprednostňujete radšej prirodzené veci, môže vás zaujať prírodné kúpalisko na Táloch. Nachádza sa v tesnej blízkosti golfového ihriska a jeho súčasťou je i občerstvenie a pár atrakcií v podobe volejbalového ihriska a preliezok pre deti.

 

Kúpele Brusno

Ani nie pol hodinu jazdy od Brezna sa nachádzajú kúpele Brusno, ktoré sa sústreďujú na liečbu srdcovo-cievnych chorôb, problémov s trávením a niektorých chorôb pohybového aparátu. Ochutnať tam môžete aj liečivú minerálnu vodu Brusnianku. Hlavný kúpeľný dom je kompletne zrekonštruovaný a pre hostí ponúka plný komfort pod jednou strechou, keď si takpovediac v papučkách prejdete z izby do jedálne, ale aj na jednotlivé procedúry.

 

Horehronské jaskyne

V blízkosti Brezna sa nachádzajú aj dve zaujímavé jaskyne. Tou prvou je Bystrianska jaskyňa, ktorá je oproti iným atrakciám tohto druhu významná vďaka jedinečnej klíme, ktorá sa využíva na speleoterapiu. Druhou je Jaskyňa mŕtvych netopierov, ktorá dostala pomenovanie podľa kostier týchto zvierat, ktoré tam našli v hojnom počtu hneď po objavení jaskyne. V súčastnosti je preskúmaných 14 poschodí a podľa odborníkov sa tam nachádza ešte niekoľko vrstiev. Len malá časť z nich je prístupná aj verejnosti, no napriek tomu ponúka skvelý zážitok.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA, SACR / slovakia.travel, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa