Napriek počasiu sa toho deje veľa: Toto sú aktuálne VÍKENDOVÉ TIPY

2016-05-13 06:00:00 |   |    | 

Mnohí z nás by v takomto počasí najradšej preleňošili celý víkend. To by však bola škoda - aj túto sobotu a nedeľu sa konajú po celom Slovensku rôzne zaujímavé akcie.



 

BRATISLAVA

Pozývame Vás na 2. ročník úspešného podujatia DEŇ HASIČOV, ktorý sa uskutoční 14. mája 2016 na Tyršovom nábreží v Bratislave! Uvidíte hasenie požiaru, záchrana osôb, zásah pri dopravnej nehode, záchranu na vode, likvidáciu nebezpečnej látky a i. Čaká vás aj hudba ministerstva vnútra, vystúpenie skupiny POLEMIC, maľovanie na tvár,  súťaže pre deti,  ohňová  a bubnová show.

 

DOBŠINÁ

Už od stredy prebiehajú v Dobšinej Dni mesta Dobšiná a Dobšinské turíčnej sviatky. Pripravený je bohatý program, jarmok aj majáles.

 

SLOVINKY

Jedným z podujatí pre národnostné menšiny  Rusínov-Ukrajincov žijúcich v okrese Spišská Nová Ves, Gelnica a Levoča je Makovická struna, súťaž v speve rusínsko-ukrajinských piesní. Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi v spolupráci s obcou Slovinky a Zväzom Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky, usporiada dňa 15. mája 2016 o 15.00 hod. v kultúrnom dome v Slovinkách už jej 24.ročník.

 

PREŠOV

14. a 15. mája sa koná o 20:30 hod. na Františkánskom námestí  Nočné objavovanie (prednáška, divadelné predstavenie, hudba, nasvietenie budov a interiérov).

 

MYJAVA

Centrum tradičnej kultúry v Myjave Vás pozýva na výchovno-vzdelávacie podujatie Ľudová strava – interaktívne podujatie, zamerané na rozprávanie o ľudovom stravovaní, tradičných jedlách, príprave a pečení chleba, spojeného s názornou ukážkou miesenia cesta, pečenia v chlebovej peci a tradičným občerstvením. Podujatie sa koná od 09.5.2016 do 13.5.2016 v Gazdovskom dvore v Myjave.

 

TRNAVA

11. – 13. mája zakvitne Trnavské Trojičné námestie kvetmi. Ich milovníci a obdivovatelia tak majú príležitosť potešiť svoju dušu pohľadom na pestrofarebný koberec letničiek, skalničiek, drevín, či liečivých bylín alebo nabrať nové inšpirácie pre dom a záhradu. Súčasťou kvetinového rínku sú stánky remeselníkov, prednášky z oblasti starostlivosti o kvety a záhradu, praktické návody na pestovanie rôznych druhov kvetov, ukážky práce šikovných aranžérov, ako aj bohatý sprievodný kultúrny program, ktorý dokáže osloviť všetky generácie.

 

TRENČÍN

Výstavisko Expo Center Trenčín pripravilo v dňoch 13. až 14. mája 2016 už 5. ročník výstavy cestovného ruchu regiónov Region Tour Expo. Súbežne sa uskutoční prezentácia tradičných ľudových umeleckých remesiel a prvýkrát aj výstava slovenských produktov Chuť Slovenska, určená pre milovníkov dobrého jedla, pitia a produktov vyrobených na Slovensku.

Podtitul výstavy Region Tour Expo „Spoznajte čaro blízkych regiónov“ napovedá, že podujatie sa sústredí najmä na cestovný ruch Slovenska a Českej republiky. Návštevníkom ponúka možnosť výberu na strávenie voľného času či dovolenky.

Na výstave bude predstavená ponuka Slovenska ako dovolenkovej destinácie, jednotlivé regióny Slovenska, tipy na dobrodružné výlety či rodinnú dovolenku. 

Spoločne s výstavou cestovného ruchu regiónov sa bude konať aj 4. ročník celoslovenskej cukrárskej výstavy Torty & svet pečenia.

 

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Areál Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši bude v dňoch 13. - 15. mája 2016 hostiť Majstrovstvá Európy s medzinárodnou účasťou asi 280 pretekárov z 35 krajín Európy.

Majstrovstvá Európy sú poslednými pretekmi, na ktorých budú krajinám prideľované zostávajúce štyri miestenky na Letné olympijské hry (LOH) v Riu. Každej kategórii prislúcha jedno miesto – K1M, K1Ž, C1M, C2M. Viaceré krajiny, vrátane Slovenska, si ME určili ako svoje nominačné preteky pre LOH, preto sa očakávajú veľké súboje. Slovensko už kvalifikovalo na LOH v každej z disciplín po jednej lodi.

 

SKALICA

Deň plný trdelníka, vína a dobrej nálady vás čaká 14.5. na Trdlofeste! Skalický trdelník je sladká špecialita z cesta s vlašskými orechmi, ktorej výroba má dlhú tradíciu. S touto gastronomickou špecialitou typickou pre Skalicu je spätý Trdlofest, ktorý je možné charakterizovať ako jednodňový festival hudby, tradície, vína, dobrej nálady a predovšetkým Skalického trdelníka. Každoročne sa pečie Maxitrdelník, ktorý v roku 2014 meral rekordných 208 cm.

 

LEVICE

V sobotu, 14. mája 2016 od 13:00 h do 20:00 h. sa uskutoční Levické putovanie za vínom. V 9-tich gastronomických prevádzkach budete mať možnosť spoznať, ochutnať a porovnať spolu viac ako 100 vín z regiónu Tekov. Cieľom je prezentovať mesto Levice ako prirodzené centrum vinárskeho regiónu Tekov. Sprievodným podujatím bude Levická mestská pivnica - Expozícia vinohradníctva a vinárstva RegionVino. Prehliadka expozície histórie vinárstva a vinohradníctva v Leviciach a okolí, Pre návštevníkov z iných miest po dohode na mieste je v ponuke pri návšteve expozície aj možnosť prechádzky po centre mesta so sprievodcovským výkladom o histórii a vinohradníctve v meste Levice.

 

HOLÍČ

Pozývame Vás na Holíčske folklórne slávnosti, ktoré sa uskutočnia dňa 14.mája na amfiteátri v Holíči. Okrem pestrého folklórneho programu sa môžete tešiť aj na stánky s umeleckými remeslami. Podujatie začína o 14:00 hodine.

 

MODRA

V sobotu 14. mája 2016 sa uskutoční obľúbené jarné podujatie s názvom Kráľovské hodovanie 2016. Na podujatí zažijete hojnosť dobrého jedla a vína, veselú hudbu i tanečnú zábavu. Na Kráľovej sa tradične konali hody dva krát ročne, na jar a na jeseň. Jarným hodom sa hovorilo aj šalátové či svätodušné hody. Pred ich konaním sa v minulosti upratovalo, varilo a pieklo, aby Kráľova pohostila modranských mestských pánov a všetkých návštevníkov. Príďte si s nami pripomenúť tradíciu hodov, stretnúť susedov a dať si niečo dobré pod zub. Súčasťou programu bude alegorický sprievod predstavujúci život obyvateľov, súťaž v pečení koláča a kultúrny program pre deti i dospelých. Chýbať nebudú ani predajné stánky s občerstvením, košíkmi, hračkami, kolotoče pre najmenších a slávnostná nedeľná svätodušná omša. Zabavíte sa od obeda do polnoci!

 

TRENČIANSKE TEPLICE

Medzinárodné stretnutie historických vozidiel a motocyklov so skvelou hudbou skupiny Funny Fellows sa uskutoční  14. mája v čase 11.00-17.00 h na Kúpeľnom námestí v Trenčianskych Tepliciach.

 

PRIEVIDZA

Nostalgické jazdy parným vlakom do Veľkých Bielic a späť budú hlavným lákadlom osláv 120. výročia od príchodu prvého vlaku na hornú Nitru, ktoré sa konajú v sobotu 14. mája 2016. Pripravená je výstava rušňov a historických vozňov v areáli železničnej stanice Prievidza a Hornonitriansky modelársky deň na zimnom štadióne v Prievidzi.

14. mája nazrite do sveta zručných modelárov, ktorí predstavia rôzne druhy jedinečných modelov na Zimnom štadióne v Prievidzi. Na výstave uvidíte modulové kolajiská, dynamické ukážky modelov áut, lietadiel a vrtuľníkov, RC modely tankov s pyrotechnickými efektami, dobová výstroj a výzbroj Klubu vojenskej histórie, statické aj dynamické modely lodí a ponoriek v bazéne.

 

MALÝ HOREŠ

14.5. vás pozývame na kultúrno-gastronomický festival Vôňa agátu s ochutnávkou vín miestnych vinárov v príjemnom prostredí kvitnúcich a rozvoniavajúcich agátov. Klasický sortiment vín je obohatený miestnymi odrodami. Návšteva historických tufových pivníc a ich okolia ponúka neobyčajné dobrodružstvo nielen pre degustátorov vín, ale aj pre ich sprievod. Festival sprevádza bohatý kultúrny program na javisku prírodného amfiteátra v areáli pivníc.

 

KOVÁČOVÁ

Spoločný cyklovýlet cez obce Kováčová, Budča, Sielnica, Sliač je pripravený pre milovníkov cykloturistiky v sobotu 14. mája 2016 o 10:00 hod.. Cyklotrasa je vhodná pre trekové a horské bicykle. Povrch: 60 % asfalt, 10 % tráva, 30 % šotolina a lesné spevnené cesty. Rovinatá s miernymi stúpaniami, vhodná aj pre rodiny s deťmi. Bohatý program pre deti v autokempingu Kováčová od 10:00 h. Hry, súťaže s Káčerom Kováčom, náučné lekcie z oblasti cykloturistiky, jazdy zručnosti na bicykli… O 14.00 h guľáš pre účastníkov cyklovýletu zdarma, pre ostatných občerstvenie v bufete.

 

ORECHOVÁ POTÔŇ

Prvé z dvoch najprestížnejších motocyklových podujatí na Slovakia Ringu, sa uskutoční cez víkend 14. a 15. mája 2016. Na vlastné oči budete môcť sledovať preteky motocyklov v triedach od 125 kubických centimetrov až po mimoriadne populárne Superbiky. Na podujatí sa predstaví vyše 200 jazdcov z viac ako 15 krajín, na ktorých bude čakať dvoje pretekov, prvé už v sobotu a druhé v nedeľu.

 

RADOĽA

Dobrá správa pre priaznivcov histórie! Pozývame vás Slovenské rytierske dni, ktoré budú plné šermu, stredovekého života a dobovej atmosféry. V nedeľu 15. mája 2016 môžete prežiť deň v spoločnosti rytierov, dobovej hudby a stredovekej atmosféry v areáli kaštieľa Radoľa. Môžete sa tešiť na skupinu historického šermu Broň, na sokoliarske vystúpenie sokoliarov zo skupiny Biatec, na rôzne hry a akadémie a chýbať nebude ani tradičný stredoveký trh s originálnym dreveným kolotočom.

 

NOVÁ BYSTRICA

Pri príležitosti Dňa železnice, ktorý sa bude konať v nedeľu 15. mája 2016, Kysucké múzeum v Čadci pripravilo v spolupráci s Klubom železničných modelárov z Považia prezentáciu - výstavu modulového koľajiska na ktorom budú jazdiť modely vláčikov. Výstava sa bude niesť pod názvom Štyri dni s modelármi a potrvá od 12. do 15. mája 2016 v Raganovom mlyne v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka. Modulové koľajisko budú obsluhovať členovia klubu, ktorí Vám veľmi radi poskytnú bližšie informácie o svojom koníčku. Nedeľu si môžete okrem prechádzky skanzenom a návštevy výstavy vychutnať jazdu na drezine a na Historickej lesnej železnici, ktorej prezentácia jej pôvodného a súčasného využitia bude pre návštevníkov pripravená od 9.15 hod. Pokiaľ sa rozhodnete stráviť nedeľu v skanzene, tak tú Vám o 13.30 hod. spríjemní ľudová hudba z Novej Bystrice.

 

RAKÚSKO

Na zámku Schloss Hof sa budú 15. – 16. mája sláviť Turíce. Tešiť sa môžete na stánky ponúkajúce rôzne lahôdky a produkty. Rozvoniavať  bude aj pečené prasiatko a milovníci zlatého moku sa iste potešia čapovanému pivu. Mlsným detským jazýčkom ulahodí  cukrová vata a nesmú chýbať ani kolotoče. Súčasťou popoludňajšieho programu pre najmenších je jazdenie na poníkoch či modelovanie z hliny v hrnčiarskej dielni. Deti, ktoré sa chcú premeniť na niečo netradičné si môžu nechať dozdobiť svoju tvár u našich odborníčok, ktoré im na tvár namaľujú tie najkrajšie motívy.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa