Víkend na Liptove: Turistika, cyklistika a zábava pre celú rodinu

2016-09-15 08:00:01 |   |    | 

Liptov patrí k najnavštevovanejším destináciám na Slovensku. Už tradične sú najväčšími ťahákmi regiónu tunajšie akvaparky, lanovky a ponúka aj výborné možnosti na turistiku a cyklistiku. Tradičné atrakcie spolu s najväčšou novinkou sezóny Parkom MINI SLOVENSKO – múzeom slovenských miniatúr pod holým nebom, by mali pritiahnuť do regiónu viac návštevníkov ako po minulé roky.



 

Liptovský Ján, malebná dedinka učupená v nízkotatranskom horstve patrí celoročne k najnavštevovanejším miestam Liptova. V minulom roku dosiahla viac ako 243 tisíc prenocovaní, čo ju radí za Demänovskom dolinou na druhé miesto. Pýši sa tým, že ju dovolenkári navštevujú rovnako radi v lete aj zime. Aj to bol dôvod, prečo tam otvoril svoje brány Park Mini Slovensko. Na začiatku Jánskej doliny si návštevníci môžu pozrieť 13 miniatúr slovenských historických pamiatok v mierke 1:25. Ide napríklad o Zámok Bojnice, Hrad Strečno, Kaplnku Sv. Michala v Košiciach či zvonicu zo Spišskej Soboty. Časom sa má expozícia rozšíriť až na tridsiatku miniatúr.

„Toto leto bolo u nás o novinkách. Pochopili sme, že cestovný ruch je pre nás tá správna orientácia. Otvorili sme aj preto novučičké infocentrum v budove novo rekonštruovaného kultúrneho centra našej obce (v minulosti zemianska kúria), ku ktorému patrí aj amfiteáter pod holým nebom, kde plánujeme organizovať podujatia aj koncerty. Niekoľko metrov od centra sa nachádza aj rodinám s deťmi dobre známe Mincovníčkovo, ktoré odhaľuje tajomstvá výroby mincí a tiež katolícky kostol zo štrnásteho storočia, kde nedávno osadili zreštaurovaný starobylý oltár,“ povedal Juraj Filo, starosta obce Liptovský Ján.

Okrem toho Liptovský Ján láka aj ponukou termálnych prameňov. Tunajšie letné kúpalisko a krytá plaváreň plnia bazény z termálneho prameňa Rudolf, ktorý je typický svojim silne uhličitým a stredne sírovodíkovým zložením. Má priaznivé účinky na dýchacie a pohybové ústrojenstvo a podporuje dobrý spánok a celkovú relaxáciu tela. Okrem tohto prameňa je voľne dostupný prameň Teplica, ktorý sa využíva na pitie a tunajšia Kaďa ponúka možnosť sa okúpať v každom ročnom období. Stanišovská jaskyňa je jediná celoročne denne otvorená jaskyňa na Slovensku, ktorá sa stala vyhľadávaným miestom najmä pre rodiny s deťmi. Pri Liptovskom Jáne netreba opomenúť jeho 17 kaštieľov a zemianskych kúrií. Na štvorcový meter je ich tu pravdepodobne najviac v strednej Európe. Väčšina z nich je v súkromných rukách a niektoré sú využívané ako zariadenia cestovného ruchu.

K ďalším liptovským novinkám patrí ambiciózny projekt sprístupnenia pôvodnej trasy železničky z Ružomberka do kúpeľov Korytnica pre turistov, bežcov aj horských cyklistov. Cyklokorytnička dovedna meria 23 kilometrov a cyklistom ponúka hlavne kvalitnú a bezpečnú trasu po násype bývalej trate. „Cykloturistom priblížime aj históriu železničnej trasy a získajú informácie o okolitej prírode či zaujímavých turistických cieľoch Revúckej doliny,“ doplnil Martin Hromada z mestského úradu v Ružomberku.

Z Ružomberka je to na skok aj do Hrabovskej doliny, kde tunajšie stredisko Malinô Brdo ponúka až 11 km zjazdových trás v tunajšom bike parku aj novinku v podobe tzv. fat elektrobicyklov a novú rodinnú trasu až z vrcholu Malina Brda. Jedným z najmalebnejších lokalít Liptova je mnohým stále neznáma Čutkovská dolina, kde turisti nájdu tradičnú kolibu s výbornou kuchyňou, detský park Obrovo, priehradu s možnosťou rybolovu systémom chyť a pusť, chov tradičného druhu oviec Valašiek, ako aj značený turisticko-náučný chodník s príznačným názvom Známa – Neznáma Čutkovská dolina, ktorý bude čoskoro dokončený.

Ešte stále stíhate navštíviť aj akvaparky. Liptov sa môže pochváliť hneď dvomi. GINO Paradise Bešeňová okrem relaxu aj zábavy v bazénoch a tobogánoch ponúka tematicky ladený animačný program, ktorý prevedie návštevníkov cez rôzne krajiny sveta a hitom sezóny sú živé žraloky, ktoré môžete obdivovať len do konca leta.

Najväčší slovenský akvapark Tatralandia v Liptovskom Mikuláši predstavil novú surfovaciu vlnu v hawajskom štýle, aj krytú halu s plážami. Súčasťou bohatej dennej ponuky v prázdninových mesiacoch sú aj vystúpenia českého národného cirkusu JO JOO, ktorý v Tatralandii hosťuje.

Jediná kontaktná ZOO na Slovensku, ktorú dovolenkári nájdu v blízkosti Tatralandie, umožňuje návštevníkom bezprostredný kontakt s rôznymi druhmi zvierat, cez bežné druhy až po exotické, vrátane šeliem, kengúr, papagájov aj plazov. Najnovším zvieratkom v Zookontakt je niekoľkomesačné mláďa medveďa, ktorého matka odvrhla, lebo bolo choré. Pár metrov od ZOO, v Liptov Aréne nájdu návštevníci počas celého leta pieskové sochy. Jedna z výstav sa venuje podmorskému svetu a druhá pandám, zaujmú najmä rodiny s deťmi.

Za najkrajšími výhľadmi na Liptov zavezú dovolenkárov lanovky. Na druhý najvyšší kopec Nízkych Tatier, na Chopok sa dá pohodlne dostať kabínkovou lanovkou až do výšky nad dvetisíc metrov za niekoľko minút. Novinka leta 2016 pre všetky deti je MAXILAND Summer park na Bielej Púti. Na ploche až 500 m2  čaká deti kopec atrakcií a zábavy. Hlavnými lákadlami MAXILAND Summer parku je letný tubing, detská bajková zóna, minigolf, trampolína.

„Liptov je pestrý, Liptov je hravý, Liptov je bezpečný, Liptov je láska. Atraktívnosť regiónu zvyšuje aj karta zliav Liptov Region Card, ktorú možno použiť pri návšteve vyše šesťdesiatky atrakcií. Novinkou karty je jej rozšírenie o vernostný program, ktorým chceme návštevníkov motivovať k opätovným návštevám regiónu. Zároveň každý hosť s nabitým pobytovým balíkom má počas pobytu u nás v regióne aj automaticky poistenie zásahu horskej služby, čím sa aktívne trávenie dovolenky na LiptOVE stalo výrazne bezpečnejším,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

„Veríme, že sa nám podarí prilákať viac návštevníkov aj do centier miest. Liptovský Mikuláš v tomto roku oslavuje 730. výročie prvej písomnej zmienky o meste a naše informačné centrum v tejto súvislosti pripravilo novú prehliadkovú trasu mestom – Prvenstvá mikulášskeho turizmu," doplnil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Liptovský Mikuláš v tomto roku rozšíril svoju ponuku atrakcií aj o múzeum, ktoré skutočne baví. Tunajšie Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva po kompletnej rekonštrukcii začiatkom januára opäť otvorilo brány pre širokú verejnosť. Investícia za milióny eur má ambíciu stať sa jedným z najväčších ťahákov pre návštevníkov regiónu. Na troch atrakciami a modernými prvkami nabitých podlažiach totiž nájdu to najlepšie, čo Liptov ponúka. Od kostry jaskynného leva, cez jaskynnú plazivku až po medvedí brloh či reálne zvuky zvierat.

 

V turistických topánkach, teniskách, s plavkami či v sedle bicykla aj takto sa dajú spoznávať atraktivity na LiptOVE.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, archív, slovakia.travel
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa