Unikátne degustácie v Pezinku: Potešenie pre všetky zmysly

2016-07-05 12:00:00 |   |    | 

Malokarpatské múzeum v Pezinku prichádza ako jediné na Slovensku s novinkou - ochutnávkou kvalitných vín v úplnej tme a tiež degustáciou, ktorá sa koná pri striedaní rôzneho svetla a hudby. Takáto akcia nie je len chutná a zaujímavá, ale má aj terapeutické účinky.



 

Japonci, Indovia či Tibeťania využívajú liečivú silu tmy už dlhé tisícročia. Aj na Slovensku si môžete otestovať svoju vôľu a zmysly počas terapie v tme. Temnota, ticho a izolácia zosilnia ostatné zmysly, najmä chuť. „Ak odstránite hlavné zmysly, ako zrak a sluch, náš mozog spracúva primárne informácie z ostatných zmyslov. Keď si vložíte do úst obyčajné zrnko ryže, nájdete v ňom zrazu toľko neuveriteľných chutí, ktoré ste nikdy predtým neobjavili,“ hovorí sprievodca tmou Petr Skořepa.

 

Vychutnávanie v tme

Malokarpatské múzeum v Pezinku sa rozhodlo využiť tmu na netradičnú degustáciu vín. Každý sám môže porovnať svoje pocity a chute pri pití vína za svetla a v tme. So zavretými očami vám na myseľ príde omnoho viac podnetov, ako keď váš zrak zbytočne zamestnáva okolie. „Pri ochutnávaní vín je najdôležitejší čuchový a chuťový vnem, tma a ticho nám môžu pomôcť stíšiť rozrušené zmysly, ktoré sú neustále v bežnom živote bombardované rôznymi podnetmi,“ vysvetľuje vinár Denis Romanov z rovnomenného vinárstva.

 

Hra svetiel

Ďalšou formou degustácie je využitie striedania svetiel a hudby. Tu ide predovšetkým o subjektívne vnímanie okolia. A je fakt, že pri rôznom osvetlení vám rovnaké víno chutí inak. Potvrdzuje to aj riaditeľ Malokarpatského múzea v Pezinku PhDr. Martin Hrubala, PhD.: „Farba a hudba sú neuveriteľne silné emočné faktory. Váš mozog funguje ako filter a pri rôznych druhoch farieb a hudby niektoré chute a intenzitu vône vína zvýrazňuje a iné naopak potláča. Napr. pri klavírnej hudbe a červenej farbe vám bude to isté víno chutiť preukázateľne sladšie ako pri zelenom osvetlení a dramatickej hudbe,“ popisuje zaujímavý fakt.

Základy someliérstva:

  • Víno by mal vybrať a vždy najskôr prvý ochutnať hostiteľ. Samozrejme, ak chce vybrať hosť, mal by dostať prednosť.
  • Ak je pravdepodobné, že sa postupne otvorí niekoľko fliaš vína, malo by sa postupovať od najľahších k najťažším, od bielych cez ružové k červeným.
  • Aby čo najlepšie vynikli prednosti a chute vína, treba dbať na teplotu, pri ktorej sa servírujú. Biele a tokajské vína by mali byť vychladené na 8 – 14 °C, ružové a šumivé sa servírujú ešte chladnejšie (6 – 8 °C) a červené by mali mať izbovú teplotu (16 – 20 °C). Tiež platí, že mladé vína sa podávajú vychladenejšie v porovnaní so staršími ročníkmi a archívnymi vínami.
  • Perfektný hostiteľ otvára fľašu vinárskou vývrtkou, ktorá má malý nožík na odstránenie obalu z korku. Potom zatočíme vývrtku do korku tak, aby vonku ostalo jeden a pol obrátky, o hrdlo fľaše oprieme na to určenú časť vývrtky a opatrne ťaháme. Dielo je perfektné vtedy, ak pri otváraní nevznikne žiadny zvuk ani puk. Skontrolujeme korok – ak je na ňom pleseň alebo usadeniny, víno bude pokazené!
  • Otvorené fľaše, ktoré by si mali zachovať nižšiu teplotu, uložíme do vhodnej nádoby, napríklad do vedierka s ľadom alebo hlinenej nádoby na víno. Staršie červené vína je lepšie nalievať z dekantéra a pred ochutnaním nechať viac odvetrať, aby sa kombináciou so vzduchom chute oživili a dokonale otvorili.
  • Víno nalievame vždy iba do prázdnych pohárov, nedopitý pohár znamená, že hosť si viac neprosí. Lejeme pomaly, decentne a bontón káže, že etiketa na fľaši by mala byť otočená smerom k hosťovi.
  • Pri nalievaní platí aj tzv. tretinové pravidlo: ak servírujeme víno vo veľkých čašiach alebo ak servírujeme veľmi staré a veľmi vzácne víno, nalieva sa iba do tretiny pohára a častejšie sa dolieva.
  • Šumivé vína a sekty patria do vysokých úzkych pohárov, aby sa v nich dlhšie udržali bublinky a vynikli tak senzorické aj chuťové vlastnosti vína. Chuť a aróma tichých bielych vín sa najlepšie prejavia v pohároch tvaru tulipána na dlhšej stopke, kým poháre na červené víno majú stopku kratšiu a kalich je guľatejší a objemnejší.
  • Bontón káže nechytať pohár za vrchnú časť, ale iba za stopku. Dôvodov je viacero: ochytaný pohár nedá vyniknúť farbe tak, ako si zaslúži, a ak držíme v dlaniach víno, ktoré najlepšie chutí vychladené, zbytočne ho zohrievame a ukracujeme sa o zážitok.

 

Skvelý spôsob relaxácie

Riaditeľ Malokarpatského múzea v Pezinku Martin Hrubala objasňuje, prečo sa rozhodol práve pre tieto nezvyčajné formy ozvláštnenia degustácií: „Neprofesionálne vychutnávanie vína by malo byť aj o emócii. A tma je veľmi pôsobivý a silný emočný faktor, ktorý má vplyv na vaše vnímanie vôní a chutí. Pridanou hodnotou je aj fakt, že ak nevidíte, čo máte naliate v pohári, tak odstraňujete predsudky. Pri našich návštevníkoch sa pri zhasnutí svetla spočiatku prejavuje pocit stiesnenosti a neistoty, potom sa upraví na pocity uvoľnenosti a relaxu,“ vysvetľuje riaditeľ Martin Hrubala.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa