Opálová baňa Libanka

2016-09-29 12:00:00 |   |    | 

Počas minulého roka sa prebudil k životu dlho zabudnutý slovenský klenot a celosvetový unikát - opálová baňa Libanka. Dlho zapadala prachom, no vďaka iniciatíve niekoľkých nadšencov sa podarilo sprístupniť okruh a ponúknuť aj niekoľko zaujímavostí navyše. Plánov do blízkej budúcnosti je stále veľa a turisti sa tak môžu tešiť na ďalšie prekvapenia.



 

Najstaršia opálová baňa na svete

Slovensko si dlhodobo držalo jedno svetové prvenstvo. V 16. storočí objavili na území Slanských vrchov medzi obcami Zlatá Baňa a Červenica opálové bane a ťažba vzácneho kameňa prinášala tomuto regiónu na východe Slovenska značné bohatstvo. Až v 19. storočí sa objavili ďalšie náleziská v Mexiku a v Austrálii. Napriek tomu tie naše zostávajú najstaršími a najvýznamnejšími na svete. Ich činnosť sa skončila v roku 1929. Len pred štyrmi rokmi získala jedna zo slovenských spoločností nielen povolenie na ťažbu, ale aj na vytvorenie turisticky prístupných okruhov pre turistov.

 

Tri okruhy pre všetkých turistov

Baňa Libanka je prístupná naozaj pre všetkých. Časť úseku je prístupná aj pre telesne postihnutých ľudí a to je naozaj výnimočné - kvôli náročnému terénu takúto možnosť ponúka len veľmi málo jaskýň alebo prístupných baní na svete. Prevádzková trasa má niečo vyše kilometra a nachádza sa v najlepšie prístupnej štôlni Jozef.

Počas prehliadky sa návštevníci dozvedia viac o práci v bani, histórii ťažby opálov a tunajších podzemných vzácnostiach. Do základného okruhu sa dostanú aj ľudia na vozíčkoch. Druhá časť je určená praktickej ukážke ťažby a tretia predstavuje oddychové priestory. Kompletná prehliadka trvá približne hodinu.

 

S možnosťou potápania

Najväčšou zaujímavosťou opálovej bane je možnosť potápania. Veľká časť chodieb je zaplavených, napriek tomu sa ich snažili sprístupniť turistom a ukázať im tak aj tieto krásne priestory. Nakoniec sa im podarilo vybaviť aj možnosť prehliadok s asistenciou potápača. Na ne je nutné objednať sa vopred. Informujte sa o tejto možnosti buď prostredníctvom emailu, alebo si dohodnite všetky detaily telefonicky.

 

Plány do budúcnosti

Podzemie baní tvorí vyše 20 kilometrov trás. Časť z nich je už sprístupnená, časť je zaplavená a veľká časť ešte čaká na odhalenie pre verejnosť. V budúcnosti bude na tomto mieste vybudovaný kompletný okruh, ktorý sa bude skladať z troch častí.

Prvá bude mapovať na informačných tabuliach základné informácie z histórie ťažby. Taktiež tam budú oddychové lokality a vyhliadky určené na fotenie. V druhej časti sa bude nachádzať náučný geologický chodník a taktiež výcvikové stredisko pre potápačov. Posledná etapa sa zameria na konečné sprístupnenie celej trasy. Časť z nej chcú uchovať v pôvodnom surovom stave, aby tak čo najviac priblížili banský život aj verejnosti. Viaceré práce plánujú dokončiť v priebehu tohto roka.

 

Vonkajšia prehliadka

Zaujímavá možnosť sa vám naskytne aj na prehliadke v okolí bane. Nejde len o krásnu prírodu, ale na tunajšom povrchu môžete vynikajúco pozorovať, ako ho zmenila banská činnosť a aké stopy nechala na prírode. Po areáli sa môžete prejsť sami, no keď máte záujem, môžete si vopred objednať malú túru so sprievodcom, ktorý vám zároveň vysvetlí dôvody všetkých týchto zmien.

 

Praktické informácie:

  • Vstup do bane je momentálne možný len v skupinách. Cena pre skupinu 1 – 5 návštevníkov je 50 eur, do 10 návštevníkov sa platí 90 eur, do 15 ľudí je cena 130 eur a do 20 ľudí 150 eur. Do jaskyne môže pri vstupe vojsť maximálne 20 ľudí.
  • Sídlo spoločnosti spravujúcej túto baňu je v Prešove. Tam vytvorili aj múzeum, ktoré mapuje ťažbu opálu na Slovensku i vo svete a môžete si tam pozrieť aj niektoré vzácne kamene vyťažené v Červeniciach.

  • V Červeniciach sa našiel aj najväčší opál na svete. Vyplavilo ho v tunajšej rieke v 18. storočí. Jeho hmotnosť je 594 gramov. Žiaľ, tunajším múzeám sa nepodarilo uchovať ho vo svojej cennej zbierke a v súčasnosti sa nachádza vo Viedni.
  • Výlet do opálových baní môžete spojiť s návštevou Košíc. Tam si môžete pozrieť Dóm svätej Alžbety, historické centrum, navštíviť ZOO a lesnú železničku. Následne môžete zájsť do Prešova, kde je hlavnou atrakciou Neptúnová fontána alebo Múzeum vín, kde sa môžete objednať aj na ochutnávku. Ak máte viac času, medzi Košicami a Červenicou je známy Herliansky gejzír.

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

F
Foto: Opálové bane Libanka, slovakia.travel
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa