Štúrovo a Ostrihom – tá správna kombinácia na predĺžený výlet

2016-08-18 12:00:00 |   |    | 

Pri voľbe dovolenky na Slovensku vedú medzi turistami predovšetkým pobyty v horách, ktoré sú spojené s turistickými vychádzkami. Hneď po nich sa dovolenkári zameriavajú na oddych v kúpeľných mestách alebo v blízkosti vodných parkov, kde si užijú dostatok letnej zábavy. Skvelou alternatívou je preto predĺžený víkend v Štúrove, ktorý navyše môžete spojiť s návštevou nádherného Ostrihomu.



 

Termálne kúpalisko Vadaš

V okolí Štúrova i priamo v meste máte niekoľko možností na ubytovanie v súkromí. Turisti často využívajú možnosť pobytu priamo v komplexe termálneho kúpaliska Vadaš. K ubytovaniu dostávate automaticky i vstupy do vonkajších bazénov, čiže máte postarané o vodné zábavky počas celého pobytu. V opačnom prípade stojí v hlavnej sezóne vstup na kúpalisko 7,50 eur pre dospelých. Vadaš má 7 vonkajších a 2 vnútorné bazény, ktoré sa využívajú skôr v zimnej sezóne. Môžete sa tešiť na umelé vlny, ktoré v bazéne imitujú morské prostredie. Pre deti, ale aj dospelých nadšencov je pripravených niekoľko tobogánov. K dispozícii máte tiež termálne bazény s liečivou vodou.


Štúrovská pešia zóna

Príjemnou atmosférou podobnou prímorským mestečkám vás prekvapí centrum Štúrova. Tunajšia zóna prešla kompletnou rekonštrukciou a ponúka turistom najmä možnosti na využitie voľného času. Nachádzajú sa tam rôzne reštaurácie, kaviarne a podniky na oddych. V meste nájdete aj menšie múzeum venované dejinám mesta, ktoré pravidelne organizuje rôzne dočasné výstavy, ktoré sa venujú najmä domácim umelcom.

 

Most Márie Valérie

Symbolickým poznávacím znamením mesta je Most Márie Valérie, ktorý spája Slovensko s Maďarskom, aby tak preukazoval spojitosť oboch krajín a zároveň zjednodušil prepravu medzi Štúrovom a Ostrihomom. Ten je náhradou pôvodného pontónového mosta z 15. storočia, ktorý tam vtedy postavili Turci. Časom sa však stará stavba rozpadla a na konci 19. storočia sa rozhodli spojiť obe mestá pomocou nového pevnejšieho mostu Márie Valérie. V súčasnosti slúži ako jedna z prechádzkových trás, ktorá ľahko umožňuje prechod do susednej krajiny.

 

Medzinárodný vláčik

Už každé väčšie mesto má ako jednu z hlavných atrakcií malý vláčik, ktorý vám ukáže jeho najkrajšie zákutia a povie vám viac o histórii. Taký istý nájdete tiež v Štúrove, ktorý vás tentoraz vezme až do susedného Maďarska. Na výber máte z dvoch druhov prehliadok. Prvá je bez sprievodcu, koná sa každý deň počas celého leta. Odchod je spred termálneho kúpaliska o 14:30 alebo 16:30. Najprv si prezriete obe mestá a potom dostanete trištvrte hodiny voľný čas v Ostrihome. Vláčik vás po prehliadke mesta vezme späť pred kúpalisko. Celý výlet trvá približne dve hodiny a jeho cena je 2,50. Druhou alternatívou je rovnaký výlet, no tentoraz so sprievodcom, ktorý vás vezme aj do ostrihomskej katedrály. Táto jazda sa koná iba v pracovné dni o 9:30. Miesto odchodu je rovnaké, cena je 3 eurá, vstup do katedrály si musíte zaplatiť sami.

 

Loďou po oboch stranách Dunaja

Počas hlavnej letnej sezóny organizujú päťkrát do dňa pravidelné plavby po Dunaji. Nástup je na štúrovskej strane a postupne prejdete slovenskú a maďarskú časť rieky. V ostatné jesenné a jarné mesiace je nutné objednať sa vopred a minimálne musí mať záujem 15 cestujúcich. Cesta za okružnú vyhliadkovú plavbu je 5 eur.

 

Katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha

Hlavnou turistickou atrakciou tohto regiónu je ostrihomská Katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha, ktorá je najväčšou cirkevnou stavbou v celom Maďarsku. Pochádza z 19. storočia a jej výstavba trvala viac ako 30 rokov. Priestory katedrály sú prístupné celoročne, pokiaľ chcete navštíviť iba kostol, vstup je bezplatný. Ku sakrálnej pamiatke však patrí i zvonica, kupola s výhľadom, krypta, klenotnica a miestnosť panorámy. Za všetky tieto vstupy už musíte platiť. Môžete si kúpiť samostatné lístky, no ak si plánujete pozrieť celú katedrálu, výhodnejšia je kombinovaná vstupenka za necelých 5 eur. História kostola je silne spojená so slávnym slovensko-maďarským skladateľom Franzom Lisztom, ktorý skomponoval hudbu na úvodnú omšu a sám ju tiež dirigoval.

 

Kráľovský palác a iné zaujímavosti

Hneď vedľa katedrály nájdete historický palác Esterházyovcov, ktorého priestory už dnes slúžia múzeu. V Ostrihome si môžete pozrieť tiež numizmatické múzeum, vzácny morový stĺp a súsošie Krst svätého Štefana. Odporúčame vám zdržať sa v meste dlhšie a navštíviť niektorý z podnikov s tradičnou maďarskou kuchyňou a prejsť sa potom po maďarskej strane Dunaja tiež vo večerných hodinách, keď už je pekne vysvietený.

 

Len 25 kilometrov od Ostrihomu sa nachádza aj známy Vyšehrad (Visegrád) s hradom a ďalšími historickými pamiatkami. O ňom si viac povieme nabudúce.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa