Naplánujte si leto na Slovensku: Pre juh sú typické termálne pramene i prírodné krásy

2021-05-03 12:00:00 |   |    | 

Juh Slovenska zďaleka nemusí byť len nudná rovina. Patria k nemu termálne pramene a obľúbené termálne kúpaliská, ale tiež množstvo prírodných zaujímavostí. Na východ od Komárna sa krajina začína mierne vlniť, aby sa v okolí Štúrova premenila na hornatú.



 

Dunajská Streda

Okresné mesto na Žitnom ostrove je známe svojim termálnym kúpaliskom (Thermalpark), ktoré využíva termálnu vodu z vrtu vyvierajúceho z hĺbky 1600 metrov a s teplotou 57 °C. Kúpalisko má tri kryté bazény, šesť otvorených, jeden má interiérovú aj exteriérovú časť. Samotný areál aj okolie ponúkajú stravovacie aj ubytovacie služby.

 

Veľký Meder

Nemenej obľúbené sú kúpele Thermal Corvinus vo Veľkom Mederi (v minulosti Čalovo). Liečivá voda pochádza z dvoch prameňov z hĺbky 1500 metrov a dosahuje teplotu 70 °C, pričom jej chemické zloženie je takmer totožné s piešťanským prameňmi. Okrem krytých aj otvorených bazénov ponúka rekreačný komplex aj viacero turistických atrakcií.

 

Ramená Dunaja

Na ostrove, ktorý vznikol pri výstavbe Vodného diela Gabčíkovo medzi starým a novým korytom Dunaja, poteší milovníkov prírody sieť turistických a náučných chodníkov v lužných lesoch - najmä v okolí obce Bodíky. Červená značka vedie po hrádzi až do Gabčíkova. Pri toku Dunaja sa nachádza Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy, ktorá pozostáva z piatich chránených území, a tiež rezervácia Číčovské mŕtve rameno.

 

Malý Dunaj, vodné mlyny

Jednou z výnimočných prírodných oblastí Žitného ostrova je Klátovské rameno, národná prírodná rezervácia a zároveň územie európskeho významu s mimoriadne pestrou teplomilnou faunou a flórou. Pre Malý Dunaj sú typické zachované vodné mlyny. Kedysi ich na Žitnom ostrove bolo niekoľko stoviek – zachované sú štyri kolové mlyny (Jelka, Jahodná, Dunajský Klátov, Tomášikovo) a jeden lodný mlyn v Kolárove.

 

Hurbanovo

Okrem piva sa toto mestečko na juhu Slovenska pýši jedným z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe. V roku 1871 ho založil gróf Mikuláš Konkoly. Slovenská ústredná hvezdáreň ponúka atraktívne podujatia aj pre verejnosť.

 

Nesvady

Medzi čerstvé novinky regiónu patrí kúpalisko Thermál v Nesvadoch otvorené len v minulom roku. Pozoruhodné je, že ho päťtisícová obec po dlhom hľadaní investora postavila sama, pričom história tunajších termálnych prameňov sa písala desaťročia. Päť bazénov zásobuje voda z hĺbky 1500 metrov a s teplotou 62 °C.

 

Komárno

Pri sútoku Dunaja a Váhu leží mesto s pozoruhodnou históriou. Jeho územie bolo obývané od staršej doby bronzovej. Žili tu Kelti, Rimania, istý čas aj Avari. V časoch vojen s Turkami tu vzniklo opevnenie, ktoré sa postupne rozrástlo na pevnostný systém dokončený v 19. storočí. Pevnosť nebola nikdy vojensky dobytá. Mostom cez Dunaj sa dá prejsť do susedného maďarského Komáromu.

 

Patince, Kravany nad Dunajom

Medzi Komárnom a Štúrovom sa nachádza najjužnejšia slovenská obec Patince so známymi kúpeľmi. Tunajšie termálne pramene sú známe od 13. storočia a zmieňuje sa o nich aj Matej Bel. Vyše 10 km smerom na Štúrovo sa nachádza obec Kravany nad Dunajom s rozhľadňou, z ktorej sa ponúka pekný výhľad na nížinnú slovenskú časť aj na hornatejšiu stranu Dunaja v Maďarsku.

 

Štúrovo, Ostrihom

Známou turistickou atrakciou v Štúrove je termálne kúpalisko Vadaš s ôsmimi bazénmi a množstvom ďalších atrakcií v areáli a tiež s ubytovacími a stravovacími službami. S Ostrihomom spája Štúrovo most Márie Valérie zrekonštruovaný v roku 2001. Dominantou Ostrihomu je bazilika, ktorá je najväčším kostolom Maďarska a patrí k najväčším nielen v Európe, ale na svete. Z veže katedrály sa ponúka výhľad na okolité pohoria – Pilis a Börzsöny v Maďarsku, na Kováčovské kopce (Burda) a na sútok Dunaja s Hronom.

 

Burda

Ide o najmenší geomorfologický celok na Slovensku. Pohorie sopečného pôvodu sa vypína nad tokom Dunaja v miestach, kde rieka opúšťa Slovensko. Najvyšším vrchom je 395-metrový Burdov. Pre pohorie je typická teplomilná fauna a flóra, nachádzajú sa tu rezervácie Burdov a Leliansky les.

 

Vinárska oblasť

Okolie obcí Strekov a Svodín neďaleko Štúrova je známou vinohradníckou oblasťou (tzv. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa