Juh stredného Slovenska: Majestátne hrady, kúpele, akvaparky aj zaujímavé múzeá

2020-07-15 12:00:00 |   |    | 

Juh stredného Slovenska ponúka historické a kultúrne pamiatky, turisticky atraktívne prírodné zákutia a rozmanité možnosti kúpania. Smerom na juh od Zvolena ho tvoria aj historické regióny Novohrad a Hont.



 

Zvolen

Dominantou mesta je Zvolenský zámok - národná kultúrna pamiatka. Goticko-renesančný zámok dal postaviť v 14. storočí uhorský kráľ Ľudovít I. ako poľovnícke sídlo uhorských kráľov. Vo Višnovského parku sa nachádza kópia jedného z troch pancierových vlakov (Hurban) vyrobených v čase SNP. V meste je tiež Lesnícke a drevárske múzeum. Zo železničnej stanice, po približne tri kilometre dlhej turistickej značke a náučnom chodníku s desiatimi zastávkami, sa dá dostať k ruinám Pustého hradu. Tri kilometre od Zvolena sa nachádza Arborétum Borová hora.

 

Kúpele Kováčová

Ležia v obci Kováčová, vzdialenej štyri kilometre od Zvolena. V obci sa nachádza aj moderný akvapark Holidaypark, ktorý postavili na mieste pôvodného termálneho kúpaliska.

 

Sliač

Mesto je okrem kúpeľov a termálneho kúpaliska známe aj medzinárodným civilným a vojenským letiskom. Najvýznamnejšia pamiatka je gotický Kostol sv. Mikuláša v časti Hájniky zo začiatku 14. storočia. V roku 2011 v meste odkryli aj základy gotického kostolíka sv. Michala Archanjela.

 

Chránená krajinná oblasť Poľana

Je zaradená do zoznamu UNESCO. Oblasť ponúka rôznorodé možnosti pešej turistiky a pre fanúšikov horskej cyklistiky cyklotrasu okolo Poľany.

 

Panónsky háj Gavurky a hrad Dobrá Niva

Jedinečný a popritom takmer nikto o ňom nevie. Ide o chránený areál Gavurky pri obci Dobrá Niva, kde sa sa nachádza 200 až 400 dubov. Väčšina z nich je stará vyše 400 rokov, nájdu sa tu však aj 600- až 700-ročné exempláre! Neďaleko môžete navštíviť aj pozostatky hradu Dobrá Nova z 13. storočia.Stoja na východnom okraji Pliešovskej kotliny, na úpätí pohoria Javorie, nad obcou Podzámčok.

 

Krupina

Nad mestom už viac ako 400 rokov stojí strážna veža Vartovka. V dávnej minulosti chránila obyvateľov a banské mestá pred blížiacimi sa Turkami. Dnes slúži ako rozhľadňa na široké okolie Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny. Východne od centra mesta sa nachádza turisticky atraktívna lokalita zvaná Štrampľoch. Ide o bývalý kamenný lom, do ktorého sú vytesané skalné úkryty, tzv. Turecké studne. V meste je napríklad aj Múzeum Andreja Sládkoviča.

 

Dudince

Kúpeľné mesto leží na upätí Krupinskej kotliny. Okrem známych liečebných kúpeľov je v meste od mája do septembra otvorené verejné kúpalisko s minerálnou vodou. Najväčšou raritou Dudiniec sú ale tzv. rímske kúpele - kamenné vane v travertíne, vytvorené s veľkou pravdepodobnosťou ľudskou rukou.

 

Hrad Divín

Zrúcaniny gotického hradu pochádzajúce z prelomu 12. a 13. storočia sa rozprestierajú nad obcou Divín na rozhraní Krupinskej planiny a Lučenskej kotliny.

 

Hrad Čabraď

Zrúcanina gotického hradu je súčasťou Krupinskej planiny a týči sa nad obcou Čabradský Vrbovok.

 

Zrúcanina hradu Šomoška

Nachádza sa približne desať kilometrov od Fiľakova. Hradný kopec tvorí národná prírodná rezervácia Šomoška. Pod hradom sa nachádza aj kamenný vodopád.

 

Lučenec

Leží v centre historického regiónu Novohrad. Okrem neologickej synagógy možno v meste navštíviť aj Novohradské múzeum, ktoré spravuje viac ako 25.000 archeologických, etnologických, historických a galerijných zbierkových predmetov.

 

Dolná Strehová

Nachádza sa medzi Lučencom a Veľkým Krtíšom. Obec je známa nielen wellness rezortom AQUATERMAL a letným termálnym kúpaliskom, ale aj kaštieľom Imre Madácha. V kaštieli, ktorý patrí pod Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku, je stála expozícia spisovateľa a dramatika Imre Madácha, autora svetoznámeho diela Tragédia človeka.

 

Modrý Kameň

Mestečko na rozhraní Krupinskej planiny a Ipeľskej kotliny leží tri kilometre od Veľkého Krtíša. Nad mestom sú zrúcaniny kedysi významného stredovekého hradu a zámok s expozíciou Múzea bábkarských kultúr a hračiek. Na ploche 12 hektárov sa v katastri mesta nachádza prírodná rezervácia Modrokamenská lesostep. Mesto je známe aj jednou z najväčších gaštaníc gaštana jedlého na Slovensku.

 

Veľkokrtíšska vínna cesta

Ponúka priestor na spoznanie vín vyrobených v okolí Veľkého Krtíša, Čeboviec, Kosihoviec, Opatovskej Novej Vsi, Záhoriec či obce Vinica.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa