Dovolenka v Rudohorí: Turistov láka Muránska planina, zubačka a krásy Gemera

2022-07-16 00:00:00 |   |    | 

Slovenské Rudohorie je rozlohou najväčším slovenským pohorím. Obsahuje podcelky (od západu na východ) Veporské vrchy, Spišsko-gemerský kras, Stolické vrchy, Revúcka vrchovina, Rožňavská kotlina, Slovenský kras, Volovské vrchy a Čierna hora. Na úpätí Veporských vrchov s najvyšším vrcholom – Klenovským Veprom (1338 m n. m.) leží trojica samôt Sihla, Lom nad Rimavicou a Drábsko.



 

Klenovec, Kokava nad Rimavicou

Na východe Veporských vrchov leží obec Klenovec, ktorá dala najvyššiemu vrchu v okolí aj prívlastok. Známa je okrem iného tým, že tam dolapili Jánošíka. Neďaleko Klenovca leží Kokava nad Rimavicou, obec s bohatou históriou a cennými prírodnými lokalitami. Malebná príroda je popretkávaná samotami a lazmi.

 

Utekáč, Hnúšťa

V doline Rimavice leží sklárska obec Utekáč. Sklárne tam zamestnávali ľudí od 19. storočia. V doline Rimavy, v regióne Malohont, sa nachádza aj mestečko Hnúšťa (kedysi Hnúšťa-Likier).

 

Tisovec

V doline Rimavy leží v malebnom prostredí Slovenského Rudohoria, respektíve Muránskej planiny mestečko Tisovec. S Breznom na Horehroní ho spája známa železničná trať, pričom na úseku Tisovec - Zbojská - Pohronská Polhora od roku 1896 premávala ozubnicová železnica. Hoci vznikla pre potreby priemyslu, dnes je zubačka s parným pohonom turistickou atrakciou.

 

Muráň

Asi osem kilometrov od Tisovca leží známa obec Muráň, ktorú okrem iného preslávili muránske buchty. Ich tradícia siaha do 70. rokov minulého storočia a do miestneho pohostinstva Koruna, počas polstoročia sa však z nich stal pojem známy na celom Slovensku. Nad obcou sa vypína zrúcanina Muránskeho hradu, ktorý od 13. storočia strážil cestu z Gemera na Liptov a do Zvolena. Hneď za hradom sa uprostred Muránskej planiny vo výške asi 900 metrov rozprestiera Veľká lúka.

 

Drábsko

Vrchárska obec Drábsko vznikla oficiálne ako drevorubačská osada založená grófom Forgachom v roku 1810 a kolonistami z Oravy. Dnes patrí obec do okresu Brezno a má 210 obyvateľov. Drábsko je typické rozptýleným osídlením a obec tvorí niekoľko osád. K najznámejším patrí Skálnik, Sedmák a Kysuca, kde sa dodnes zachovali v takmer neporušenom stave ľudové drevenice, hospodárske dvory a sýpky.

 

Muránska planina

Predstavuje pohorie a zároveň národnú prírodnú rezerváciu, ktorá sa rozprestiera od Tisovca, ponad Muráň až po Horehronie – Červenú Skalu. Popri faune a flóre je bohatá na krasové javy, nachádza sa tam takmer 500 jaskýň a priepastí, viac ako 50 ponorov a vyvieračiek a tiež množstvo skalných útvarov. Na severe Muránskej planiny sa do výšky 1439 m n. m. týči najvyšší vrch tejto časti Rudohoria, Fabova hoľa.

 

Stolické vrchy, Rejdová

Krajinný celok, ktorý je súčasťou Slovenského rudohoria a pokračuje na východ, respektíve na juh od Muránskej planiny. Najvyšším vrchom je Stolica (1476 m n. m.), ktorej hrebeň sa vypína nad Revúcou, respektíve nad Muránskou Zdychavou a končí sa tu Rudná Magistrála označená červenou značkou. Na východných svahoch Stolice leží obec Rejdová známa svojimi folklórnymi tradíciami.

 

Revúca, Jelšava

Na úpätí Stolických vrchov leží okresné mesto Revúca, južnejšie od neho Jelšava. Lokalita a jej životné prostredie boli v nedávnej minulosti poznamenané ťažbou a spracovaním magnezitovej rudy. Medzi oboma mestami sa nad údolím vypína Starý jelšavský hrad z konca 14. storočia.

 

Rimavská Sobota, Teplý vrch

Na juhozápade Gemera v Rimavskej kotline leží okresné mesto Rimavská Sobota, ktoré sa ako Rymoa Zumbota spomína už v roku 1268 v listine kráľovského dvorného kancelára Štefana, arcibiskupa kaločského a báčského. Osídlené je však už od doby bronzovej. K mestu patrí aj hvezdáreň založená v roku 1975, známa svojou bohatou osvetovou činnosťou. Neďaleko mesta je vodná nádrž Teplý vrch, ktorá sa stala obľúbeným rekreačným miestom.

 

Fiľakovo

Na západ od Rimavskej Soboty sa nachádza mesto Fiľakovo. Bohaté archeologické nálezy potvrdzujú, že lokalita bola osídlená už v dobe kamennej, bronzovej i železnej. Prvá zmienka o Fiľakovskom hrade pochádza z roku 1242. Jeho ruiny sa od konca minulého storočia konzervujú.

 

Cerová vrchovina

Zaujímavosťou oblasti je známe bralo Šomoška – ide o príklad rozpadu čadiča na päť-, respektíve šesťboké hranoly (skalný vodopád). Celé pohorie sopečného pôvodu je pre originálnu teplomilnú faunu a flóru chránenou prírodnou oblasťou.

 

Ochtiná, Ochtinská aragonitová jaskyňa

Obec Ochtiná leží na východ od Revúcej, respektíve Muráňa. Známou pamiatkou je tu evanjelický kostol – dvojloďová gotická stavba s predstavanou vežou ešte zo začiatku 14. storočia. Skutočnou atrakciou je však Ochtinská aragonitová jaskyňa s neobvyklou aragonitovou výzdobou. Objavili ju náhodne v roku 1954, od roku 1972 je prístupná verejnosti a je tiež zapísaná do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

 

Štítnik

Obec pôvodne s nemeckým názvom Schittnich alebo maďarským Csetnek, je známa evanjelickým kostolom s predstavanou vežou zo 14. storočia s najrozsiahlejším súborom stredovekej nástennej maľby na Slovensku. Centrum Štítnika bolo v roku 1991 vyhlásené za pamiatkovú zónu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa