To najlepšie z Abova: Košice plus 10 ďalších tipov na zaujímavý výlet

2020-10-01 12:00:00 |   |    | 

Košický región, známy aj ako Abov, je úrodná, husto osídlená kotlina. Zo západu ju obklopujú Volovské vrchy, východná a zároveň najväčšia časť Slovenského rudohoria, z východu Slanské vrchy a z juhu Slovenský kras. Košickú dolinu formovala rieka Hornád. Abov nie je rozlohou veľké územie. Je však výnimočné. Ak sa hovorí, že by mal každý Slovák aspoň raz navštíviť hlavné mesto, to isté platí aj o metropole východu. Má svoje čaro, zrekonštruované historické centrum s Hlavnou ulicou i námestím sú neopakovateľné a krásne.



 

Košice

Košice sú druhé najväčšie mesto na Slovensku. Založili ho nemeckí kolonisti z Dolného Saska spolu s miestnymi slovanskými starousadlíkmi v polovici 13. storočia. V roku 1369 im kráľ Ľudovít Veľký udelil erb. Bol to prvý mestský znak v Európe podložený kráľovskou erbovou listinou. Košice boli multikultúrne a mnohonárodnostné mesto, čo poznačilo aj ich architektonický vzhľad. Dominantou a turistickým lákadlom je Dóm sv. Alžbety, ktorý je najväčším kostolom na Slovensku a najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe. Spolu s kaplnkou sv. Michala a Urbanovou vežou je národnou kultúrnou pamiatkou. Raritou je románsko-gotická krstiteľnica, ktorá pochádza ešte z niekdajšieho Kostola sv. Alžbety zo 14. storočia, na mieste ktorého stojí dnešný dóm. Pred zvonicou sú nainštalované zvyšky slávneho zvona Urban odliateho v roku 1557. Hlavná ulica i námestie je doslova preplnená domami, v ktorých sa písala história Slovenska.

 

Košice-Kavečany

Nachádza sa tu najväčšia slovenská zoologická záhrada, ktorá má neuveriteľné čaro. Zvieratá žijú vo veľkých prírodných výbehoch, je v nej množstvo detských ihrísk a atrakcií pre deti. Ďalšou atrakciou tejto mestskej časti je bobová dráha.

 

Košice-Barca

Mestská časť je známa svojimi zachovalými kaštieľmi a parkom, ktorý bol najkrajší v celej Abovskej stolici.

 

Čermeľské údolie, detská historická železnica

Je to ojedinelá atrakcia, ktorú postavili v rokoch 1955 - 1956. Skôr narodení ju poznajú pod názvom Pionierska železnica. Na jej prevádzke sa podieľajú deti pod dohľadom dospelých. Jedna jazda trvá približne 20 minút. Vláčik ťahá najstaršia funkčná parná lokomotíva v strednej Európe - Katka.

 

Jasovská jaskyňa

Nachádza sa na východe Slovenského krasu. Vďaka svojej výzdobe bola zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V podzemí ju spoluvytvárala podzemná časť rieky Bodva. Jaskyňa má bohatú, farebne pestrú kvapľovú výzdobu a na stenách sa zachovali historické nápisy z čias husitských bojov v roku 1452.

 

Turňa nad Bodvou, Turniansky hrad

Zrúcanina Turnianskeho hradu zo 14. storočia stojí na krasovom vrchu, ktorý je východným výbežkom Zádielskej planiny v Slovenskom krase. Hrad bol kedysi centrom Turnianskej župy, neskôr sa ním stala Turňa. Župa bola v 19. storočí zlúčená s Abovskou - vznikla tak Abovsko-turnianska župa, ktorá po rozpade monarchie zanikla.

 

Kúpele Štós

Klimatické kúpele sa nachádzajú v západnej časti okresu Košice-okolie. Vznikli v roku 1881 na podnet nožiarskeho majstra, nadšenca a propagátora vodoliečby Róberta Kompordaya, ktorý pracoval aj v prvej továrni na výrobu nožov Sandrik v Štóse. Ich klientmi boli napríklad prezident ČSR Eduard Beneš, spisovateľ Ivan Olbracht, politici Vladimír Clementis a Laco Novomeský, tvoril v nich akademický sochár Vojtech Löffler.

 

Debraď

Neďaleko okresného mesta Moldava nad Bodvou sa nachádza obec Debraď známa svojím rastlinným kostolom - vedľa prameňa vody, ktorý nikdy nevysychá, bol postavený Kostol sv. Ladislava. Neskôr ho zničili Turci. Pri snahe o jeho obnovu dostala hlavné slovo príroda, a tak vznikol svojrázny Rastlinný kostol, ktorý je nielen turistickou atrakciou, ale aj pútnickým miestom.

 

Kojšovská hoľa

Na sever od údolia Bodvy sa vypína Kojšovská hoľa s výškou 1225 m. n. m., predstavuje súčasť Volovských vrchov. Je nielen lyžiarskym strediskom, ale aj obľúbenou turistickou oblasťou.

 

Vyšná Myšla

Cez obec vedie cyklotrasa a náučný chodník, ktorý privedie turistov k zrekonštruovaným pozostatkom kostolíka z 12. storočia. V blízkosti neho vyviera termálny prameň, ktorý kedysi slúžil na kúpeľné účely, ale aj ako močidlo na ľan a konope. Dnes voda vteká do malého jazierka.

 

Čaňa, Gečovské štrkoviská

V Čani sa kedysi vysádzala moruša, na jej listoch sa chovala priadka morušová, ktorých kokóny surového hodvábu miestni obyvatelia predávali. V obci sa pestovalo aj konope, z ktorého sa vyrábalo plátno na predaj. Dnes je obec známa pre štyri štrkoviská, ktoré vznikli ešte v 19. storočí. V súčasnosti sa štrk ťaží iba v jednom, zvyšné slúžia na rekreáciu. Na "Tajvane" je vybudovaná aj turistická infraštruktúra. Domáci využívajú štrkovisko "Geča", je na ňom neoficiálna nuda pláž.

 

Rozhanovce, rozhľadňa Čerešenka-Čižatice

V roku 1321 sa tu odohrala slávna bitka medzi Omodejovcami a Karolom Robertom. Bola to najväčšia bitka v Uhorsku od vpádu Mongolov. Slávnu bitku pri Rozhanovciach pripomína travertínový pamätník, v katastri susednej obce Čižatice stojí rozhľadňa, z ktorej sú krásne výhľady na Slanské a Zemplínske vrchy. V obci sa v minulosti nachádzalo až deväť kúrií, zachovali sa tri, najkrajšia Soósovská pochádza zo 17. storočia. Drevený amfiteáter býva každoročne dejiskom folklórnych Abovských slávností. V neďalekých Čižaticiach sa nachádzajú geotermálne zdroje vody, ktoré chcú v blízkej budúcnosti využiť pre nový akvapark.

 

Skároš

Obec Skároš sa nachádza bezprostredne na slovensko-maďarskej hranici, asi 20 km od Košíc. Nad obcou sa nachádzajú zvyšky ruín hradu z 13. storočia. Počas 2. svetovej vojny slúžili ako vojnový úkryt. Veľká vápencová skala nad obcou poskytne pekné výhľady do šíreho okolia.

V obci stojí aj kedysi nádherný, dnes však chátrajúci klasicistický kaštieľ.

 

Herľany – svetoznámy gejzír

Nachádza sa na úpätí Slanských vrchov, je to studený gejzír a nepretržite je aktívny od roku 1872. Voda z neho strieka do výšky 15 m s periódou 32 - 40 hodín. Erupcia trvá približne 25 minút. Aktivovaný bol umelým vrtom v hĺbke 404 m. Teplota vody je 14 - 18 stupňov. Do roku 1903 a v rokoch 1957 - 2006 bol jediným svojho druhu v Európe. Je to národná kultúrna pamiatka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa