Svetové hviezdy na dotyk: V týchto slovenských hoteloch nocovali tie najslávnejšie celebrity

2021-02-08 08:01:00 |   |    | 

Stretnúť svojho obľúbeného speváka, herca či športovca je obrovským snom mnohých ľudí, splní sa však len málokomu. Aj v našich podmienkach sa ale dá dostať do kontaktu so svetovými hviezdami – napríklad pobytom v rovnakom v hoteli. My sme zisťovali, kam sa vybrať v prípade, že túžite spať v podobnej posteli ako váš hrdina.



 

Kedysi bolo rozhodovanie jednoduchšie. Kto sa chcel ubytovať na tom najlukratívnejšom mieste, zamieril do vládneho hotela Forum, ktorý otvoril svoje brány 14. februára 1989. V priebehu nasledujúcich rokov tu nocoval belgický princ Albert, dánska kráľovná Margaret s manželom, bývalý francúzsky prezident Francois Mitterand a mnohí ďalší politici, ale aj tenistka Gabriela Sabatini  či dlhoročná priateľka Andyho Warhola Ultra Violet.

V roku 1997 sa v Bratislave nakrúcal hollywoodsky film Peacemaker a o štyri roky neskôr aj Za nepriateľskou líniou. Hotel Forum vďaka tomu niekoľko týždňov hostil svetové herecké hviezdy Georga Clooneyho, Nicole Kidman (vtedy ešte manželku Toma Cruisa) aj Gena Hackmana.

V roku 2005 sa v hoteli ubytovali hudobníci Natalie Imbruglia a The Fugees, o rok neskôr aj členovia americkej skupiny Black Eyed Peas. ktorí si rezervovali celé poschodie s viac ako päťdesiatimi izbami. Speváčka Fergie vraj patrila k tým náročnejším hosťom, keď jedla iba biopotraviny a pila len špeciálnu minerálku.

Inak však v novom tisícročí ťahal Forum, resp. Crowne Plaza za kratší koniec. Po rozsiahlej rekonštrukcii totiž v roku 2001 otvorili hotel Carlton a mnoho hostí sa presunulo sem. Napokon práve medzi týmito múrmi pred storočím pobývali hudobníci Franz Liszt či Johannes Brahms, nórsky polárnik Fridtjof Nansen, vedci Thomas Alva Edison, Alfred NobelAlbert Einstein, spisovateľ Jules Verne, ale aj politici Tomáš  Garrigue Masaryk či Franklin Roosvelt.

Na slávne mená hotel nadviazal aj v modernej dobe. V roku 2002 napríklad historická budova v blízkosti Slovenského národného divadla prichýlila švédskeho kráľa Carla XVI. Gustafa s manželkou Silviou či opernú divu Montseratt Caballé. V roku 2003 zas prišla na Slovensko anglická futbalová reprezentácia na čele s Davidom Beckhamom a ešte niekoľko rokov sa stávalo, že si hostia chceli rezervovať presne tú izbu, v ktorej býval známy športovec.

Odvtedy hotel v centre Bratislavy navštívilo množstvo svetových osobností, za všetky spomeňme fenomenálneho skokana o žrdi Sergeja Bubku, prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Jacquesa Roggesa alebo pilotov Formuly 1 Davida Coultharda či Kimmiho Räikkönena. V roku 2005 tu býval americký prezident George W. Bush s manželkou, speváčka Gabrielle, obľúbený herec Patrick Swayze aj legendárny spevák Elton John, ktorý chcel pôvodne po koncerte odletieť domov. Nakoniec si však na poschodí hotela zorganizoval súkromnú párty, kde sa zabával dlho do noci.

Z hudobných hostí v Carltone nemožno zabudnúť ani na barbadoskú speváčku Rihannu, kapelu Depeche Mode či speváka Seala, z hercov zase na Christophera Lamberta, Catherine Deneuve či Jeremyho Ironsa. Tí všetci sa ráno prebúdzali s výhľadom na čarovné Hviezdoslavovo námestie s historickou budovou Slovenského národného divadla.

Na skok od jej moderného sídla to zas majú hostia päťhviezdičkového hotela Sheraton, ktorý otvorili na nábreží Dunaja v roku 2010. Jeho najväčšou perlou je luxusný Prezidentský apartmán, pozostávajúci z obývacej izby s jedálenskou časťou, spálne, mramorovej kúpeľne, šatníka a kuchynky.

Jeho komfort si užili napríklad členovia kapely Limp Bizkit, herci Kevin CostnerHugh Laurie, známy ako Dr. House, ale aj štáb speváčky Beyoncé, ktorá v Bratislave vystupovala v apríli 2013.

Fascinujúci výhľad na Dunaj však v slovenskej metropole ponúka ešte jeden luxusný hotel, fungujúci od roku 2010. Kempinski Hotel River Park (dnes Grand Hotel River Park) slávnostne otvorili 17. júna za prítomnosti Franka Sinatru mladšieho, pravnučky amerického spisovateľa Hemingwaya alebo vnučky najslávnejšieho komika na svete Kiery Chaplinovej.

Jeden z nich možno býval aj v rozľahlom Prezidentskom apartmáne s tromi spálňami a dvomi obývačkami, kde sú použité prvky ako ónyx, čierny mramor, hodvábne látky, tíkové drevo a zlaté mozaiky. Impozantný výhľad zo 70-metrovej terasy na 10. poschodí si užil napríklad tenista Novak Djokovič, nedávno zosnulý moderátor Larry King, ale aj množstvo hudobníkov.

Za všetkých spomeňme speváčky Kylie Minogue, Sinéad O´ConnorSade, skupiny Depeche Mode, Duran Duran či Prodigy a megahviezdy Robbieho Williamsa, Toma Jonesa alebo Stinga. Milovníkov klasickej hudby zas určite zaujme, že Hotel River Park hostil aj legendárneho skladateľa Ennia Morriconeho, štvoricu Il Divo či operných spevákov Plácida Dominga, José CarrerasaDmitrija Hvorostovskeho.

V roku 2017 v Bratislave nakrúcali hollywoodski herci Jennifer LawrenceJeremy Irons a obaja boli tiež ubytovaní v hoteli na nábreží. Ako prezradil hotelový concierge, herci nemali žiadne hviezdne maniere. Jennifer chodila venčiť svojho psíka k Dunaju, kde si bola dokonca aj zabehať a Irons sa často pohyboval v  lobby.

V dobrom zamestnanci spomínajú aj na hereckú dvojicu Catherina Zeta-JonesMichael Douglas. Manželia do Bratislavy pricestovali v auguste 2019 a šéfkuchár hotela Jaroslav Židek prezradil, že ochutnali bôčik, sumca, foxe gras aj jahňacie s hráškom. „Všetko im veľmi chutilo. Ale najviac im, myslím, zachutili naše domáce marhuľové gule,“ doplnil šéfkuchár.

Hviezdni manželia navštívili aj Tatry, kde sa ubytovali v Grand Hoteli Kempinski High Tatras. Tunajší Prezidentský apartmán má rozlohu 186 metrov štvorcových a ponúka dokonalý komfort vďaka dvom spálňam s kúpeľňami, dvom obývacím miestnostiam, vstupnej hale a tiež kuchynke a jedálni.

__________________________________________________________________________________________

Bryan Adams v Tatrách: Hviezda sa pochválila videom na internete

__________________________________________________________________________________________

Najluxusnejší apartmán v Tatrách má okrem toho aj vlastný výťah a vchod, takže je ideálnym miestom pre každého, kto hľadá dokonalé súkromie. Catherine však navštívila aj hotelové Zion Spa Luxury – dopriala si tam procedúru inšpirovanú okolitou prírodou s názvom Tatranská aromamasáž.

Hotel na brehu Štrbského plesa privítal aj mnohé ďalšie osobnosti, napríklad generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna, prezidentov Vyšehradskej štvorky či japonského princa Akishina s princeznou. V októbri 2015 navštívil hotel nemecký futbalista – dnes futbalový tréner Lothar Matthäus, vidieť ste tu mohli aj obľúbeného spisovateľa Joa Nesboa, hudobníka Skya Edwardsa z kapely Morcheeba, bollywoodsku hviezdu Amitabha Bachchana či speváka Bryana Adamsa, ktorému príroda slovenských veľhôr učarovala a prisľúbil, že sa sem určite niekedy vráti.

Vzácnymi hosťami sa môže pochváliť aj naluxusnejší hotel v čarovnom kúpeľnom meste Piešťany. Ten bol postavený bol v rokoch 1909 až 1912 v štýle viedenskej secesie a počas viac ako 100-ročnej histórie boli v jeho izbách ubytované viaceré známe osobnosti z kultúrneho, športového, politického života, ale aj maharadžovia, saudské princezné a veľvyslanci.

Medzi najvýznamnejšie osobnosti z minulosti patrí Jan Masaryk (prezident), Edvard Beneš (minister zahraničia), Vlasta Burian (komik), Alfons Mucha (secesný maliar), maharadža Patialy, naváb Salar Džanga III. (jeden z vtedajších najbohatších ľudí Indie), Dwight Davis (tenista, darca Davis Cupu) či Claudia Cardinale (herečka).

Počas prvej svetovej vojny sa dokonca v hoteli Thermia Palace prepisovali dejiny, keď sa tu odohralo "stretnutie troch panovníkov" - bulharského cára Ferdinanda I. Coburga, rakúskeho cisára a uhorského kráľa Karola a nemeckého cisára Wilhelma II. Nuž aj v ich stopách môžete stráviť vašu najbližšiu dovolenku.

 

__________________________________________________________________________________________

Pozn.: Redakcia oslovila aj ďalšie štvor- a päťhviezdičkové hotely v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Niektoré odmietli zverejniť mená hostí, iné do uzávierky nereagovali.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa