Romantika po slovensky: Na týchto troch miestach si vás láska rozhodne nájde

2021-02-14 00:00:00 |   |    | 

Slovákov čaká netradičný sviatok zaľúbených – lockdownový Valentín. Aj keď momentálne situácia nedovoľuje vziať polovičku na valentínsky víkend na miesta spojené so silným príbehom lásky, môžete aspoň spriadať plány. A my vám radi dáme tri tipy na najromantickejšie miesta na Slovensku, ktoré žiadneho Rómea či Júliu nesklamú.



 

Slovenská Verona

Banská Štiavnica patrí k najromantickejším a najkrajším mestám na Slovensku. K tomuto starodávnemu baníckemu mestu, ktoré je pre svoje jedinečné technické a architektonické pamiatky zapísané na prestížnom Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa viaže aj jeden z najdojemnejších a zároveň najromantickejších príbehov nenaplnenej lásky u nás.

Je to príbeh, ktorý nevzišiel z pera spisovateľa, ale napísal ho sám život. Banskoštiavnickým Rómeom bol básnik a spisovateľ Andrej Sládkovič a jeho Júliou dcéra tunajšieho mešťanostu Marína Pišlová, ktorá bola jeho žiačkou.

Z tejto nenaplnenej lásky vzišla v roku 1846 najdlhšia ľúbostná báseň na svete – Marína. Proti vzťahu Maríny a Andreja bola predovšetkým jej matka, ktorá jej vybrala „vhodnejšieho“ ženícha. V roku 1845 sa Marína musela vydať za bohatého pernikára a voskára Juraja Gerzsöa.

Súčasných zaľúbencov však do Banskej Štiavnice viac ako príbeh ich ľúbosti láka zážitková expozícia venovaná tejto básni. V historickom dome na Radničnom námestí v samom centre mesta, kde Marína prežila väčšinu svojho života, je sprístupnená Banka lásky.

Pred Maríniným domom stojí lavička, okolo ktorej je na kovovom zábradlí množstvo zámkov lásky, ktoré tu už od roku 2004 uzamykajú zaľúbenci. A ako hlása tabuľka, bolo to prvé miesto na Slovensku, kde sa tomuto rituálu milencov dostalo požehnania.

Srdcom Banky lásky je jediný Trezor lásky na svete. Je vytvorený z veršov a strôf básne Marína. Každému jednému písmenku, znaku a medzere v básni je priradená jedna zo 100 tisícov schránok lásky, do ktorej si môžete na rok či navždy uschovať pamiatku na svoj príbeh lásky.

Okrem trezora lásky tu nájdete aj zážitkovú expozíciu s hovoriacimi obrazmi, kde tváre a hlasy hlavných postáv prepožičali také herecké osobnosti ako Táňa Pauhoufová, Róbert Roth, Ľubomír Kostelný či banskoštiavnická rodáčka Emília Vášaryová. Budú vám naskakovať zimomriavky, keď budete vidieť a počuť Sládkoviča, ako vyznáva lásku Maríne.

V ďalších miestnostiach môžete láskou aktivovať verše či si na unikátnom láskomere odmeriate silu vašej lásky s partnerom či partnerkou.

Unikátny zážitkový dom s jediným Trezorom Lásky  na svete, ktorý od jeho otvorenia v decembri 2017, už navšívilo vyše 65 tisíc zaľúbencov z celého sveta, je nominovaný na Európske múzeum roka EMYA 2021 (The European Museum of the Year Award). Tento prestížny titul oceňuje najinovatívnejšie prístupy v európskom zážitkovom priemysle.

V celoeurópskej konkurencii inovatívnych múzeí a zážitkových expozícii je to historicky prvá nominácia pre Slovensko v jeho novodobej histórii.Nominantov spomedzi všetkých prihlásených vyberala 13 členná porota renomovaných odborníkov z 13 krajín, ktorí o víťazovi rozhodnú v máji.

Každé prihlásené múzeum, alebo zážitková expozícia prešli prísnym kritériom hodnotenia.  Múzeám, ktoré boli v minulosti nominované na toto prestížne ocenenie výrazne stúpla návštevnosť zo zahraničia.

Každopádne ak to epidomiologická situácia umožní, tak sú v Banke lásky na zahraničních návštevníkov dobre pripravení. V týchto dňoch spustilii do prevádzky nové špičkové audioguidové zariadenie. Dokáže až v 10-tich svetových jazykoch sprevádzať po celom zážitkovom dome ľudí z celého sveta., ktorí tu prežijú dojatie a zimomriavky spojené s veršami Sládkovičovej básne Marína.

 

Tádž Mahal na Gemeri

Nemusíte ani cestovať do Indie, aby ste na vlastné oči videli Tádž Mahal. Aj keď len ten slovenský, Mauzóleum grófa Dionýza a Františky Andrássyovcov nachádzajúce sa v Krásnohorskom Podhradí, ukrýva taktiež príbeh veľkej lásky.

Secestná hrobka postavená v rokoch 1903-1904 je unikátna stavba, ktorá skladá hold láske manžela k svojej zosnulej žene, ktorá pretrvala až za hrob. Dionýz Andrássy pochádzal z jednoho z najurodzenejších rodov v Uhorsku a očakávalo sa od neho, že si za manželku vezme šľachtičnú hodnú jeho postavenia. Ten však počúvol hlas svojho srdca a zaľúbil sa do Františky Hablawcovej, devy s meštianskym pôvodom.

Rodina sa tejto láske postavila na odpor, ale mladý Dionýz tomu nedbal a v roku 1866 s ňou uzavrel manželstvo. Následne na to ho rodina zavrhla a za nerovný sobáš vydedila. Manželia napriek tomu veľa cestovali a všetky tieto nepriaznivé okolnosti ich lásku ešte viac utužili.

Po smrti brata a neskôr i otca však majetok i postavenie opäť pripadlo Dionýzovi. Bezdetní manželia štedro podporovali chudobných a chorých, prispievali na chod škôl, nemocníc, chudobincov i sirotincov. Ich pokojný 36 rokov láskou pretkaný život náhle v roku 1902 ukončila smrť Františky.

Grófa pohltil obrovský smútok  a doslova sa mu zrútil svet. Celý zvyšok života venoval budovaniu pamiatky svojej milovanej ženy. Na hrade Krásna Hôrka zhromaždil zbierku predmetov, ktoré patrili Františke vrátane smrteľnej postele a v Krásnohorskom Podhradí pre ňu a pre seba nechal vybudovať nádherné mauzóleum.

Zosnulú manželku dočasne pochoval v Mníchove, ale na druhé výročie jej smrti previezol jej pozostatky späť na Gemer a s veľkou pompou uložil do novovybudovaného mauzólea. Keď gróf o 11 rokov neskôr skonal na Sicílii, boli jeho telesné pozostatky prevezené k milovanej manželke a odpočívajú tam spoločne podnes.

Vstup do hrobky strážia dve sochy anjelov v nadživotnej veľkosti. Zvonka pôsobí stavba z bieleho vápenca jednoducho až stroho. Zato interiér vám svojou výzdobou a umeleckým spracovaním vyrazí dych. Rôzne mramorové dekorácie, 9 kg rýdzeho zlata vo výzdobe kupole a najkvalitnejší biely carrarský mramor na samotných sarkofágoch pôsobí veľkolepo.

Ako bezhranične Dionýz miloval svoju manželku, svedčí aj nápis v hrobke: „Precítený hlbokými pocitmi veľkej vďačnosti, milosti a bezhraničnej lásky, požehnaným pozostatkom mojej drahej ženy a na dôkaz môjho večne trvajúceho žiaľu staviam tento panteón.“

Po prehliadke vám odporúčame ešte malú prechádzku parkom okolo mauzólea. Za hrobkou je pochovaný ešte jeden člen ich rodiny. Jazvečík Tascherl, ktorý manželov oddane sprevádzal 20 rokov. Na  hrobe z červeného mramoru je jeho verná podobizeň.

 

Studňa lásky

Za jedným z najznámejších príbehov lásky spojených so Slovenskou sa musíte vybrať do Trenčína. Na jeho dominante, Trenčianskom hrade narazíte na 80 metrov hlbokú hradnú studňu, ktorej vznik je spojený s vari najznámejšia romantickou legendou o tureckom mladíkovi Omarovi, ktorý v snahe vykúpiť slobodu svojej snúbenice Fatimy z rúk uhorského magnáta Štefana Zápoľského musel v 16. storočí splniť náročnú podmienku. Vykopať do hradnej skaly hlbokú studňu.

Zaľúbený a vytrvalý Omar rúbal tvrdú skalu celé štyri roky. Keď konečne narazil na prameň, načrel z neho vodu do čaše a podal ju pánovi so slovami: „Zápoľský, vodu máš, ale srdce nie!“  Štefan Zápoľský slovo splnil a krásnu Fatimu aj s Omarom prepustil.

Bohužiaľ, ale tento príbeh ako stvorený pre všetkých romantikov je len krásnou legendou. Viac ako 80 metrov hlbokú studňu kopali vojaci a poddaní z hradu a netrvalo im to štyri, ale štyridsať rokov. Dokončili ju v roku 1570 a v studni sa nenachádza prameň, ale iba stečená dažďová voda.

Či je to tak alebo inak, návšteva Trenčianskeho hradu, ktorý je dominantou celého Považia sa určite oplatí . V starobylých priestoroch hradu sú dnes umiestnené výstavné priestory a expozície Trenčianského múzea. Vari nik si nenechá ujsť nádherný výhľad na celé mesto a okolie z hlavnej Matúšovej veže.

V dolnej časti hradu si okrem studne môžete ešte prezrieť kasárne, hladomorňu či delovú baštu. V kaárňach dnes uvidíte expozíciu zbraní a v mučiarni repliky mučiacich nástrojov. A pri odchode si nezabudnite do studne lásky vhodiť drobnú mincu, vraj to prináša šťastie i prehĺbenie lásky.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa