Sabinov začal s obnovou hradieb, zrekonštruovať chce aj nevyužívaný evanjelický kostol

2021-04-21 08:00:00 |   |    | 

Mesto Sabinov začalo s obnovou vybraných častí ruín a zaniknutých častí mestského opevnenia. Celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú 725.000 eur, z toho piatimi percentami sa na nej finančne podieľa mesto. Financie radnica získala v rámci programu Interreg v spolupráci s poľským mestom Muszyna.



 

Cieľom projektu je konzervácia a rekonštrukcie kurtín a čiastočná hypotetická rekonštrukcia zachovaných veží. "Je to hradobný múr, v ktorom sú včlenené tri bašty, ktoré sa budú opravovať. Zvetrané múry sa teraz rozoberajú a postupne sa bude dopĺňať stavebný kameň tak, ako je to naprojektované. Niekde to bude viac, keď sú múry v plnej výške, niekde naznačené alebo v polovičnom profile. Bašty sa budú opravovať vrátane drevených šindľových striech. Sú v havarijnom stave a hrozí, že sa zosypú na strechy domov. Obyvatelia nás často už aj upozorňujú, že spadol kameň, rastie tam hore tráva a že je to zvetrané," uviedol pre TASR primátor Sabinova Michal Repaský.

Projekt neráta s následným využívaním bášt. Stavba je zameraná predovšetkým na konzerváciu a hypotetickú rekonštrukciu zachovaných veží tak, aby nedochádzalo k ich ďalšej degradácii. Stavebne sa opravujú len prvky s ohrozenou statikou.

Podľa Repaského mal byť projekt pôvodne ukončený v tomto roku. Z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 sa termín predĺžil do februára roku 2022. Súčasťou projektu sú aj takzvané mäkké aktivity, ktorých súčasťou je vydanie publikácie o hradbách v Sabinove.

"Do budúcna chceme robiť v rámci Dní Sabinova, jarmoku alebo jesenného festivalu uličku remesiel. Už teraz v rámci miestnej akčnej skupiny plánujeme opraviť cestu a urobiť osvetlenie," dodal Repaský k využitiu priestoru pri obnovenom hradobnom opevnení.

Sabinov chce zrekonštruovať aj evanjelický kostol, ktorý je v súčasnosti nevyužívaný. Následne by tam mal vzniknúť priestor na kultúrne účely. Od Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania ho má v dlhodobom prenájme. Financie chce radnica získať v rámci grantového programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom.

Ako pre TASR uviedol primátor Sabinova Michal Repaský ide o projekt, ktorý zapadá do tretej etapy revitalizácie priestoru v okolí kostola. V rámci prvej zrevitalizovali záhradu, v druhej zabezpečili pódium, aparatúru a filmové plátno, treťou je spomenutá obnova kostola.

"Máme podaný projekt s rozpočtom okolo 600.000 eur pred súťažou. Naša miera spolufinancovania k tomu je päť percent. Chceme tam do budúcna urobiť priestor galérie, koncertnej miestnosti, možno nejakej kaviarničky, kde si ľudia posedia a popočúvajú hudbu, popozerajú obrazy alebo prečítajú knihu. Plánujeme to využívať celoročne. Zároveň chceme pri rekonštrukcii využiť ďalší projekt, a to sú zelené výzvy, kde by sme chceli zachytávať zrážkovú vodu zo strechy a polievať ňou záhradu," priblížil Repaský.

"Predstavujem si nedeľné kultúrne letá, kde začneme programom pre deti, následne by vystúpil folklórny súbor z okolia, potom by pre mladých vystúpila nejaká kapela a večer by sme pustili film," doplnil Repaský.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Maroš Černý
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa