Čarovnú chalúpku už nemusíte hľadať v rozprávkach. Stará Izba vám vyrozpráva svoj príbeh

2021-04-25 12:00:00 |   |    | 

Manželia prinavrátili život dreveničke po starých rodičoch uprostred Oravských Beskýd, tá sa im teraz odvďačí čarovnou atmosférou a energiou vždy, keď tam trávia voľný čas. Baterky si sem však chodia dobiť aj turisti, rodiny s deťmi, ale aj tí, ktorí len hľadajú kúsok panenskej prírody a romantiku vo dvojici.



 

Miesto ako vystrihnuté z rozprávky, kde dobrú noc dávajú líšky a ráno sa prebúdzate do čarovnej atmosféry okolitej prírody. V zime vás prekvapí nádherná snehová nádielka vôkol, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani Perinbaba, snehové záveje na niektorých miestach siahajú až nad hlavu. V lete sa zas pokocháte pohľadom na zeleň všade naokolo.

Čarovná chalúpka je ako stvorená na rodinné výlety, ale aj pre zamilované páry či ako pravá alternatíva pre toho, kto hľadá únik z reality.  Toto miesto odporúča aj portál Amazing Places a oni sami potvrdzujú, že si to tu jednoducho zamilovali.

Stará Izba je drevenička starých rodičov, potvrdili by vám to samotní majitelia na úvod, keď by ste sa tu ubytovali. Schátraný dom už mal dávno za sebou tie najlepšie roky svojho života, keďže sa však majiteľke Martine s týmto miestom spájali nádherné spomienky na detstvo a spolu s manželom v ňom videli potenciál, urobili dôležitý krok.

A neodhovorili ich ani známi, rátali s tým, že to určite nebude jednoduché či už na čas alebo financie. Vedeli, že idú do toho naplno. Chalúpku nakoniec kompletne zrekonštruovali a že to nebola prechádzka ružovým sadom potvrdzuje aj fakt, že práce trvali päť rokov. Ten výsledok však už hovorí sám za seba. Nakoniec, aj majitelia tu trávia veľa času so svojimi deťmi, idú sem vždy načerpať energiu a pripomenúť si krásne spomienky so svojimi najbližšími.

Podľa Amazing Places drevenička pôsobí ako z rozprávky a každý kút tohto miesta, každý predmet má svoj príbeh. To, čo našla majiteľka na povale, nevyhodila. Naopak, prinavrátila život mnohým odloženým veciam po starých rodičoch.

Majiteľkin cit pre detail je vidieť v celom zariadení interiéru – mnohé dekorácie a zariadenie prešli redizajnom, niekde sa rezalo, inde zas lakovalo, maľovalo, prečalúnilo a niekde stačila len voda a kúsok čistiaceho prostriedku, aby dedičstvo po starkých dostalo ďalšiu šancu. Nové veci zas prispôsobili a doladili k tým, ktoré vynovili, a tak si tu staré žijú v harmónii s novými materiálmi.

Z predsiene lemovanej schodiskom sa cez kuchyňu dostanete do spoločnej obývačky s veľkým rohovým gaučom. Jedálenský stôl a lavice sú zachránené originálne kúsky, ale najväčšiu pozornosť púta pec, vytvára v miestnosti neopísateľnú atmosféru. V podkroví nájdete kúpeľňu a tri romanticky zariadené spálne, z ktorých je krásny výhľad na vrcholky hôr.

 

Uprostred Oravských Beskýd

A kde hľadať túto chalúpku?  Stará Izba sa nachádza v malebnom regióne Oravy, konkrétne v obci Novoť neďaleko Námestova. Je len na skok od Poľska, približne štyri kilometre od hraníc a vyhľadáva ju vďaka strategickej polohe veľa turistov. Od českých hraníc je vzdialená 41 kilometrov. V obci je aj turistický chodník Pilsko-Babia hora, v okolí polosamoty nájdete zas Oravskú priehradu. Ak tu už budete, tak určite ochutnajte legendárne syrové korbáčiky z Novote, domáci sú na ne právom hrdí.

Na aktivity tento región určite nie je skúpy. Dajú sa tu objavovať zákutia, o ktorých ste predtým nevedeli. Množstvo turistických trás poteší aj náročnejšieho milovníka pohybu, či už sa vyberie pešo alebo sa vydá na spoznávanie kraja na bicykli, tak je sa na čo pozerať.

Počas leta si na svoje prídu plavci a tí, ktorí vyhľadávajú jazdu na koni, budú tiež spokojní.  Hubári majú na výber chodníčky v okolitom lese, s deťmi si zas môžete vybehnúť nazbierať lesné plody. V zime sa tu vyšantia nielen deti, ale aj dospelí, bohatá ponuka lyžiarskych stredísk je totiž samozrejmosťou. A nakoniec po výdatnom dni plnom aktivít sa môžete schúliť k tradičnej peci, ktorá na vás čaká v Starej Izbe.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Amazing Places/Stará Izba
Zdroj: Martina Baumann

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa