Svetový unikát v Banskej Štiavnici: Pred Bankou lásky sedia hovoriace sochy

2021-06-08 11:50:00 |   |    | 

„Sú dve fajty ľudí. Tí, ktorí v Štiavnici doposiaľ neboli, a takí, ktorí sa do nej zaľúbili. Tak, ako ja do teba, Marína," to napísal vo svojom liste Andrej Sládkovič Maríne Pischlovej v máji roku 1845. A práve nenaplnená láska medzi našim literárnym velikánom a jeho vyvolenou je témou projektu Zaľúbená Štiavnica.



 

Začiatkom júna v najromantickejšom slovenskom meste odštartovala druhá etapa tohto projektu, ktorý sa začal vlani na Valentína. V prvej etape vystúpili ľúbostné verše Maríny z knižky a objavili sa na operadlách mestských lavičiek v slovenskom a anglickom jazyku. Každý návštevník tak vedel, že sa nachádza v meste, v ktorej sa zrodila najdlhšia ľúbostná báseň sveta.

Tohtoročnou novinkou, ktorá sa viaže k 175. výročiu prvého knižného vydania básne Marína, je interaktívna zážitková hra. Prostredníctvom nej môžete objavovať romantické miesta, kde sa takmer pred 200 rokmi odohral skutočný príbeh osudovej lásky Maríny a Sládkoviča.

Hlavnou náplňou hry je hľadať v meste a po okolitých kopcoch lavičky s farebnými postavičkami Zaľúbencov, čítajúcich si Marínu. Takýchto lavičiek je 21 a každej je zasvätený iný ľúbostný verš.

Pri Zaľúbencoch sú umiestnené QR kódy, vďaka ktorým návštevníci objavujú príbehy zrodenia najkrajších ľúbostných veršov z Maríny. Príbeh pritom môžu návštevníci odkrývať náhodne alebo postupne. Ak ho chcete prežívať postupne, vydajte sa na tieto miesta podľa mapy, ktorú nájdete na webe www.zalubenastiavnica.sk.

Cieľom tohto projektu je popularizovať Banskú Štiavnicu ako mesto, ktoré zrodilo na pozadí nenaplnenej osudovej lásky Najdlhšiu ľúbostnú báseň sveta (od roku 2017 na zozname rekordov  World Records Academy) a dostať ju na celosvetovú mapu najzaľúbenejších miest do takej spoločnosti, ako je Verona či Paríž.

Banskoštiavnický príbeh nešťastnej lásky má väčší potenciál ako ten veronský, veď nevzišiel z pera a fantázie spisovateľa, ale napísal ho sám život. Banskoštiavnickým Rómeom bol básnik a spisovateľ Andrej Sládkovič a jeho Júliou dcéra tunajšieho mešťanostu Marína Pišlová, ktorá bola jeho žiačkou. Proti vzťahu Maríny a Sládkoviča bola predovšetkým jej matka, ktorá jej vybrala „vhodnejšieho“ ženícha. V roku 1845 sa Marína musela vydať za bohatého tunajšieho pernikára Juraja Gerzsöa.

Viac o tomto príbehu sa dozviete v zážitkovej expozícii  v historickom dome na Radničnom námestí v samom centre mesta, kde Marína prežila väčšinu svojho života a do smrti tu ukrývala rukopis básne od milovaného Sládkoviča.

Toto zážitkové múzeum - Banka lásky, v ktorom sa okrem iného nachádza jediný trezor lásky, vytvorený z 2900 veršov básne Marína. Každému jednému písmenku, znaku a medzere v básni je priradená jedna zo 100 tisícov schránok lásky, do ktorej si môžete na rok či navždy uschovať pamiatku na svoj príbeh lásky.

V rámci druhej etapy projektu sa podarilo zrevitalizovať aj priestor pred Bankou lásky, kde vzniklo Mininámestie Zaľúbencov, ktorému dominuje unikátna interaktívna socha Zaľúbencov, čítajúcich si Marínu.

Ak položíte svoju dlaň na srdiečko, ktoré Zaľúbenci zvierajú vo svojich dlaniach, začujete, ako si vyznávajú lásku najslávnejšími veršami z Maríny. Ide o svetový unikát, nikde inde na svete nenájdete sochu, ktorá by bola zhotovená na takomto princípe.

Tento nový priestor je zároveň aj východiskovým bodom k ďalším 20 miestam interaktívnej hry, kde na lavičkách nájdete sedieť v rôznych farebných prevedeniach zmenšeniny tejto sochy. Tieto miesta, ktoré zrodili ľúbostné verše Maríny, sú zážitkom nielen pre zaľúbených či milovníkov poézie.

Sú to zároveň miesta v Banskej Štiavnici a okolí s najkrajšími výhľadmi, najromantickejšími zákutiami, najmalebnejšími tajchami či ikonickými pamiatkami, ktoré by mal každý návštevník tohto baníckeho mesta zapísaného na Zozname svetového dedičstva UNESCO vidieť na vlastné oči.

Sochy Zaľúbencov symbolizujú všetkých ľudí, ktorí sa do Banskej Štiavnice zaľúbili prípadne sa ešte len zaľúbia tak osudovo, ako Andrej Sládkovič do Maríny Pischlovej.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Marína a Sládkovič, n.o.

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa