Novinka v Beckove: V Kúrii Ambrovec môžu návštevníci obdivovať mortuárium

2021-06-09 08:00:00 |   |    | 

Návštevníci Kúrie Ambrovec v Beckove môžu obdivovať zreštaurované mortuárium Ladislava Révaia z roku 1667. Trenčianskemu múzeu sa ho podarilo zreštaurovať aj vďaka finančnej pomoci Fondu na podporu umenia.



Ako informovala Radovana Keliarová z komunikačného oddelenia Trenčianskeho múzea v Trenčíne, ide o veľkorozmerný pohrebný štít vyhotovený ako súčasť nákladnej výzdoby barokových pohrebných slávností. Štíty sa počas pohrebného sprievodu niesli pred rakvou a nakoniec ich ponechali na stene kostola. Dielo reštauroval Martin Šumaj.

Ústredným prvkom štítu je erb rodu Révai. Kolopis informuje o smrti Ladislava Révaia dňa 19. apríla roku 1667 vo veku 67 rokov. Ďalšia výzdoba štítu (zbrane, kyrys) poukazuje na významnú vojenskú kariéru,“ uviedla Keliarová.

 

MORTUÁRIUM Ladislava Révaia z roku 1667 je zreštaurované! Dielo môžete vidieť v kúrii Ambrovec v Beckove, a to od...

Posted by Kúria Ambrovec on Friday, June 4, 2021

 

Ladislav Révai (1600 - 1667) bol kráľovským radcom, vyslancom v Konštantínopole a vojenským veliteľom. Vyznamenal sa vo viacerých bitkách s Turkami, a v protihabsburských povstaniach. Jeho pôsobenie sa viaže aj k Beckovu. Od roku 1632 zastával hodnosť beckovského hradného kapitána a od roku 1647 sa uvádza ako komposesor Beckovského panstva. V Beckove si spolu s manželkou Alžbetou Drugetovou prestaval panskú kúriu na kaštieľ a často sa tu zdržiaval.

Mortuárium sa pôvodne nachádzalo vo farskom Kostole sv. Štefana kráľa v Beckove, kde bol Ladislav Révai pochovaný. Neskôr sa dostalo do fondu Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom, ktoré bolo v roku 1981 organizačne začlenené pod Trenčianske múzeum v Trenčíne.

Zreštaurované dielo si môžu návštevníci pozrieť v expozícii Kúrie Ambrovec v Beckove vždy od utorka do nedele v čase od 9.00 do 17.00 hod.,“ doplnila Keliarová.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa