Tip na letnú dovolenku: Spoznajte Gotickú cestu na východe Slovenska

2021-07-16 00:01:00 |   |    | 

Máme pre vás skvelý tip na dovolenku na Slovensku. Vyhraďte si čas na jednu z najvzácnejších lokalít na našom území. Regióny Spiš a Gemer sa môžu pochváliť vysokým počtom gotických pamiatok, ktoré pred niekoľkými rokmi združili do spoločnej cesty. Najvýznamnejšie historické miesta rozhodne stoja za návštevu.



 

Štyri hlavné okruhy

Nápad na vznik tematickej cesty v tomto regióne bohatom na turistické atrakcie vznikol v deväťdesiatych rokoch. Ak sa niekto vybral do tejto časti našej krajiny, väčšinou navštívil Slovenský raj, Levoču, Spišský hrad a Betliar. Preto v rokoch 1995 a 1996 vytvorili skupinu odborníkov na históriu a turizmus, ktorí mali nájsť ďalšie zaujímavosti, ktoré by prilákali do týchto regiónov ešte viac turistov. Vtedy pri podrobnom skúmaní prišli na to, že sa tam združuje až nezvyčajne vysoký počet gotických stavieb.

Preto po vzore nemeckých dovolenkových ciest i oni vytvorili Gotickú cestu, ktorá prechádza naprieč Spišom a Gemerom. No keďže je tam takýchto pamiatok neúrekom, rozdelili ju do štyroch okruhov. Ich výhodou je, že okrem hlavných atrakcií sa dostanete aj do niektorých málo známych dediniek a spoznáte tak aj tie kúty Slovenska, o ktorých ste ani netušili. Keďže Spiš a Gemer sú nielen historicky, ale aj z prírodného hľadiska veľmi zaujímavé regióny, istotne sa potešíte aj takouto krásou okolo vás. V súčasnosti má cesta viac ako 600 kilometrov a čiastočne zasahuje aj do Poľska a Maďarska.

 

Spišsko-gemerský okruh

Tento okruh bol prvý a zároveň je doposiaľ aj najrozsiahlejší. Okrem historických pamiatok si tam môžete pozrieť aj prírodné atrakcie. Najznámejšie sú dve jaskyne – Dobšinská ľadová, ktorá má nádhernú výzdobu a Ochtinská aragonitová, ktorá patrí medzi unikáty strednej Európy. V tejto časti nájdete zároveň aj tie najznámejšie pamiatky. Spišsko-gemerský okruh totiž združuje obľúbený kaštieľ v Betliari, vzácny Spišský hrad či Levoču s umeleckými perlami od Majstra Pavla. Jeho slávny oltár si môžete pozrieť priamo v kostole, niektoré ďalšie diela zas uvidíte v blízkom múzeu. Nádherná je tiež zachovaná radnica.

Ak máte radi menej známe pamiatky, v tom prípade vás poteší vzácny kostolík v Žehre. Veľmi pekný je tiež kaštieľ v Markušovciach, ktorý sa nachádza priamo pri hlavnej ceste a v rovnakom areáli sídli aj letohrádok Dardanely. Gelnica sa zase preslávila ako banské mesto. V centre sa nachádza múzeum venujúce sa tejto téme, na jej okraji sa môžete prejsť po kyslíkovom chodníku a čoskoro k týmto pamiatkam pribudne aj vláčik, ktorý vás prevedie popri najzaujímavejších atrakciách.

Osobitou kapitolou sú sakrálne stavby. Na tomto okruhu môžete navštíviť až 20 rôznych kostolov. Väčšina z nich je vo veľmi dobrom stave a ponúkajú aj prehliadku nádherného nástenného zdobenia. Najkrajším kostolom je Katedrála svätého Martina, ktorú nájdete v Spišskej Kapitule. Nádherný svätostánok je aj v Levoči a ten je vzácny nielen vďaka oltáru, ale aj kvôli perfektne spracovanému gotickému štýlu. Evanjelický chrám v Koceľovciach je zase známy krásnymi freskami a ten v Spišských Vlachoch sa môže pochváliť zaujímavým oltárom.

 

Zastávky na tomto okruhu Gotickej cesty:

 

Spišský okruh – tatranský

Ďalšie tri okruhy na Gotickej ceste sú podstatne menšie a pridali ich k hlavnej trase až v roku 2000. Hlavnými atrakciami na Spišskom – tatranskom okruhu sú kostoly. Tým dominuje najmä Drevený artikulárny kostol v Kežmarku, ktorý sa nachádza priamo v centre. Postavený bol bez jediného klinca a v interiéri prekvapí aj množstvom nádherných fresiek. Hneď vedľa neho sa nachádza modernejšia bazilika a treťou zastávkou Gotickej cesty v tomto meste je hrad, ktorý je situovaný na opačnej strane námestia. Z jednej z jeho veží budete mať nádherný výhľad na Vysoké Tatry.

V počte atrakcií nezaostáva ani susedné okresné mesto. Pri prechádzke centrom Popradu si pozrite Kostol svätého Egídia a veľa informácií aj o gotickom vplyve v tomto regióne sa dozviete v Podtatranskom múzeu. Ďalšie dve zaujímavosti už objavíte v mestských častiach. Spišská Sobota sa nachádza neďaleko centra a okrem zaujímavého historického námestia si pozrite Kostol svätého Juraja, ktorého súčasťou je aj dobová veža. V Matejovciach je zase svätostánok, ktorý nesie meno svätého Štefana Kráľa. Pri návšteve Vrbova sa môžete zároveň okúpať na termálnom kúpalisku a potom sa môžete vybrať na spoznanie zvyšných kostolov na tejto trase.

 

Zastávky na tomto okruhu Gotickej cesty:

  • Kežmarok - Drevený evanjelický artikulárny kostol, Bazilika svätého Kríža, Kežmarský hrad
  • Ľubica - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
  • Matejovce – Kostol svätého Štefana Kráľa
  • Poprad – Podtatranské múzeum, Kostol svätého Egídia
  • Spišská Sobota – Kostol svätého Juraja
  • Veľká Lomnica - Kostol svätej Kataríny Alexandrijskej
  • Vrbov - Kostol svätého Serváca

 

Spišský okruh – pieninský

Región Spiš ponúka tak veľké množstvo atrakcií gotického charakteru, že ho pri určovaní okruhov rozdelili na dve časti. Tá druhá je sústredená viac k poľským hraniciam a nachádza sa v Pieninách. Pozostáva z ôsmich zastávok a v každej z nich uvidíte aspoň jeden kostol. Jeden z najzaujímavejších je súčasťou kartuziánskeho kláštora v Červenom Kláštore.

Pri výlete do tejto oblasti istotne zájdite aj na splav po rieke Dunajec, ktorá je obklopená úchvatnou prírodou. Jednou z hlavných atrakcií je hrad v Starej Ľubovni, pri ktorom je situovaný skanzen. Prehliadka oboch atrakcií je vymyslená moderným interaktívnym spôsobom a určená je dokonca aj pre nevidiacich, ktorí tam nájdu popisky v Braillovom písme. Zaujímavou zastávkou je tiež kaštieľ v Strážkach s priľahlým parkom. Súčasťou jeho výstavy je viacero malieb od talentovaného Ladislava Mednyánszkeho.

 

Zastávky na tomto okruhu Gotickej cesty:

  • Červený Kláštor - Komplex kartuziánskeho kláštora s kostolom
  • Hraničné - Kostol Panny Márie
  • Podolínec - Kostol Nanebovzatia Panny Márie a Kostol a kláštor piaristov
  • Slovenská Ves - Kostol Očistovania Panny Márie
  • Spišská Belá - Kostol sv. Antona pustovníka
  • Spišská Stará Ves - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
  • Stará Ľubovňa - Ľubovnianský hrad a Kostol svätého Mikuláša
  • Strážky - Kaštieľ a Kostol svätej Anny

 

Gemersko-rimavský okruh

Štvrtý okruh vás zavedie na Gemer. Aj v tomto prípade hrajú prím najmä rôzne chrámy. V Kraskove si môžete pozrieť krásny starobylý kostol so vzácnymi freskami. V Žípe sa podarilo taktiež uchovať niekoľko cenných nástenných malieb. Všeobecné informácie o tomto regióne sa dozviete v Rimavskej Sobote v Gemersko-Malohontskom múzeu. Pre väčšinu cestovateľov je obľúbenou zastávkou Číž, kde si zároveň môžu oddýchnuť v tunajších kúpeľoch.

 

Zastávky na tomto okruhu Gotickej cesty:

  • Číž - kúpele
  • Kraskovo - Evanjelický kostol
  • Kyjatice - Evanjelický kostol
  • Rimavská Baňa - Evanjelický kostol
  • Rimavská Sobota - Gemersko-Malohontské múzeum
  • Rimavské Brezovo - Evanjelický kostol
  • Tisovec - Evanjelický kostol
  • Žíp - Evanjelický kostol

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa