Hriňová: Na Javorinke je pre turistov otvorená obnovená pastierska koliba

2021-06-29 08:00:00 |   |    | 

Obnova pastierskej koliby na Javorinke nad Hriňovou v Detvianskom okrese je ukončená a turisti ju môžu začať využívať. „Záujemcovia sa môžu prihlásiť v turistickom informačnom centre v Hriňovej, kde máme rezervačný systém,“ povedal počas otvorenia útulne primátor Hriňovej Stanislav Horník.



 

Ako dodal, táto obnovená lúčna maštaľ sa bude zamykať. „Pri prevzatí kľúča a jeho odovzdaní sa budú ľudia podpisovať. Neuvažujeme o žiadnom poplatku za využívanie tohto priestoru, radi by sme ju sprístupnili čo najširšiemu okruhu cestovateľov a turistov,“ pripomenul s tým, že vo vnútri sa na poschodí nachádza nocľaháreň. „Odporúčam priniesť si karimatku aj spacák. Kapacita tohto priestoru je odhadovaná pre približne 30 ľudí, ktorí tu môžu prenocovať,“ zdôraznil.

Pripomenul tiež, že elektrická energia a ani voda v útulni nie sú. „Voda pre turistov je v blízkych prírodných studničkách. Je tu aj pitná, neďaleko, do 60 metrov. Ak sa však ľudia nechcú spoľahnúť na takého prírodné zdroje, môžu si priniesť svoju vodu,“ spomenul s tým, že priestor je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Poľana. „Keď budú ľudia prechádzať cez Javorinku, lepšie je hlasnejšie sa rozprávať a byť hluční, pretože sa tu prechádzajú medvede,“ poznamenal.

V interiéri je aj galéria miestnych starých fotografií so salašníckou tematikou. Objekt má vykurovacie teleso, ubytovanie turistov bude teda možné aj počas zimných mesiacov. Hlavným cieľom premeny bývalej koliby na turistickú útulňu bola kompletná revitalizácia chátrajúceho objektu na nové funkčné využitie. Objekt pastierskej kultúry v minulosti slúžil na uskladnenie sena a chov hovädzieho dobytka.

Cieľom rekonštrukcie bolo zachovanie jeho pôvodných architektonických prvkov s minimálnymi, nevyhnutnými zásahmi. Aj preto projektovú dokumentáciu objektu vypracoval architekt, ktorý sa zameriava na ľudovú architektúru. Objekt bol totiž pred rekonštrukciou v dezolátnom stave a hrozil jeho zánik. Samospráva na tento projekt čerpala grant vo výške 8000 eur zo zdrojov Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie. „Účasť mesta Hriňová je na úrovni do 13.000 eur,“ podotkol primátor.

Turisti, ktorí prespia v útulni, môžu navštíviť oblasť Javorinka - skalný útvar Kešovka - kde je jeden z najkrajších výhľadov na Podpoľaní. Z tohto miesta vidieť hriňovské lazy, Detvu, Hriňovú, okolité doliny, polia a vrchy. V blízkosti sa nachádza náučný chodník k vodopádu Bystrô.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Silvia Tannhauserová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa