Banská Bystrica: Mesto má novú dominantu - sochu kráľa Bela IV.

2021-06-27 08:00:00 |   |    | 

Banskobystrické Námestie Štefana Moysesa má novú dominantu – sochu uhorského kráľa Bela IV., ktorú v piatok slávnostne odhalili pri Barbakane. Mali tak urobiť čestní hostia, ale predstihol ich vietor, ktorý ju počas príhovorov odhalil predčasne. Cesta od prvotnej myšlienky až k sprístupneniu diela trvala zhruba šesť rokov.



 

Aktivity smerujúce k osadeniu sochy panovníka Bela IV., ktorý v roku 1255 udelil osade Bystrica mestské výsady a povýšil ju na slobodné kráľovské mesto, začala samospráva podnikať už v roku 2015 na podnet poslanca mestského zastupiteľstva, generálneho riaditeľa Múzea Slovenského národného povstania Stanislava Mičeva.

Nasledovali rokovania s Krajským pamiatkovým úradom (KPÚ) v Banskej Bystrici, Akadémiou umení v súvislosti s výberom zhotoviteľa diela a niekoľkoročná verejná zbierka, kde sa vyzbieralo viac než 50.000 eur. Sumou 15.000 eur prispela Nadácia Gábora Betlena z Maďarska.

Som presvedčený, že uhorský kráľ má nezastupiteľné miesto v histórii nášho mesta. Aj keď sa objavili pochybnosti, kde by mala byť socha umiestnená, práve výber lokality za Barbakanom je konsenzom KPÚ a Rady primátora pre architektúru a urbanizmus. Verím, že hradný areál sa aj vďaka tomuto dielu stane miestom, ktoré budú domáci i zahraniční návštevníci radi vyhľadávať,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Autorom bronzovej sochy v nadživotnej veľkosti je akademický sochár Peter Gáspár, meria 247 centimetrov, hmotnosť je do 400 kilogramov a jej súčasťou je platňa obsahujúca informáciu o udelení mestských výsad. Postavu kráľa reprezentujú koruna na hlave, meč ako symbol slobodného mesta a ochrancu krajiny v pravej ruke a darovacia listina mestských práv v ľavej ruke. Hodnota diela sa podľa Noska pohybuje na úrovni 61.000 eur.

Oplatí sa spomínať na naše spoločné dejiny a prejaviť vzájomnú úctu. Spoločná história našich národov disponuje postavami, ktoré nás spájajú a dúfame, že aj spájať budú,“ zdôraznil štátny tajomník Úradu predsedu vlády Maďarska pre národnú politiku Árpád János Potápi.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa