V Banskej Bystrici otvorili novú expozíciu: Predstavuje banícku históriu mesta

2022-03-17 08:00:00 |   |    | 

V banskobystrickom mestskom hrade Barbakán otvorili expozíciu, ktorá predstavuje banícku históriu mesta i okolitých obcí. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora mesta Dominika Adamovičová.



 

Pripomenula, že ju sprístupnili pri príležitosti výročia založenia Thurzovsko-fuggerovskej spoločnosti, ktorá vznikla 16. marca 1495. Návštevníkov čaká virtuálna realita, živé obrazy, ale napríklad aj výklady o medi v slovenskom, nemeckom i anglickom jazyku.

Prostredníctvom pútavej prehliadky sa môžu ľudia vrátiť o 500 rokov späť do čias rozkvetu baníctva. Zároveň dostanú tipy na náučné a turistické chodníky na miesta, kde sa v minulosti ťažila ruda, alebo na to, kde žili baníci. Ide napríklad o Španiu Dolinu, Staré Hory, Ľubietovú či Malachov,“ podotkla hovorkyňa.

Časová os prevedie návštevníkov cez expozíciu po jednotlivých etapách baníckej histórie regiónu. „Dôležité osobnosti z konkrétnej doby porozprávajú o svojom živote, práci, kontaktoch a dejinných súvislostiach, z ktorých vznikol na prelome 15. a 16. storočia najväčší obchodnícky podnik na svete. Zároveň môžu záujemcovia nazrieť do štôlne, kde sa dozvedia i to, čo znamenala pre ľudí meď a akým spôsobom ju používali od praveku až po súčasnosť,“ spomenula Adamovičová s tým, že expozícia má prispieť k rozvoju cestovného ruchu v regióne.

Poznamenala tiež, že celková výška financií vrátane technického vybavenia, obsahu, rekonštrukčných prác, maľovania či elektroinštalácie dosiahla sumu 135.000 eur. Z rozpočtu mesta bolo vyčlenených 91.000 eur. Zvyšnú časť investícií poskytli Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko a Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Interaktívna expozícia v Barbakáne bude otvorená denne od 10.00 do 18.00 h.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa