Martin strávil 33 dní s ľadovými medveďmi: Jeho zábery dobyli celý svet, teraz ich uvidíte aj u nás!

2022-10-10 13:00:00 |   |    | 

V roku 2021 získal ocenenie Rising Star Portfolio Award na jednej z najprestížnejších súťaží fotografie divokej prírody Wildlife Photographer of the Year, ktorú už od roku 1965 organizuje Prírodovedné múzeum v Londýne. Spolupracuje s takými značkami ako National Geographic, GEO, či BBC Wildlife Magazine. Mladý slovenský fotograf Martin Greguš, žijúci v Kanade konečne prichádza aj do rodnej Bratislavy.



 

Martinov príbeh „33 dní s medveďmi“ vyšiel tento rok už v americkom vydaní časopisu National Geographic aj vo francúzskom vydaní magazínu GEO a jeho víťazné fotografie boli vystavené tento rok na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Od 7. októbra 2022 až do 6. januára 2023 môžete v celosvetovej premiére vidieť celú sériu jeho snímok i krátkych filmov, ktoré zachytávajú ľadových medveďov v kanadskej divočine, na výstave „33 dní s medveďmi“ v bratislavskej Galérii SPP.

Návštevníci výstavy v Galérii SPP môžu vidieť kolekciu mojich 50 fotiek, ktorú v takejto ucelenej podobe vystavujeme prvýkrát. Ide o dokumentárny projekt, ktorý zachytáva moje spolužitie s ľadovými medveďmi, s ktorými som dokopy strávil 33 dní počas leta roku 2020 a 2021. Súčasťou výstavy je aj dokumentárny film, ktorý divákom ukáže, ako naše fotografie vznikali, aké boli naše interakcie s týmito polárnymi šelmami v Hudsonovom zálive, jednoducho ako sme prežívali tieto veľmi unikátne chvíle,“ hovorí Martin.

Martinova tvorba zaujala aj svetovo uznávané časopisy a médiá ako National Geographic, Canadian Geographic, GEO, BBC Wildlife Magazine, Washington Post alebo HuffPost. Len 1. októbra 2022 ocenili jeho talent v oblasti fotografie a videa divokej prírody na súťaži Siena Drone Awards v Taliansku.

Moja výstava je určená pre všetkých, od malých detí až po profesionálnych fotografov. Mojím cieľom je inspirovať čo najväčšie publikum a rozpovedať nielen náš príbeh, ale aj príbehy týchto krásnych zvierat. Chcem divákom umožniť, aby mohli ľadové medvede spoznať takpovediac zblízka, ale aj upriamiť pozornosť na potrebu ich ochrany,“ dodáva Martin Greguš.

Martin Greguš sa narodil v roku 1995 v Bratislave. S fotografovaním začal už ako 8-ročný, keď sa s rodičmi a sestrou v roku 2004 presťahovali do Kanady. Od prvej chvíle ho uchvátila nekonečná kanadská príroda, ale aj život okolo nás. Fotoaparát sa stal jeho najbližším priateľom a trvalým spoločníkom. Ocenenie Rising Star Portfolio Award z roku 2021 je už jeho tretím v rámci medzinárodnej súťaži fotografie divokej prírody Wildlife Photographer of the Year.

Už v roku 2008, ako 12-ročný, získal špeciálnu cenu za fotografiu letiacej čajky „White on Blue“ a so svojou fotografiou žeriava kanadského „Crane Perfection“ sa v roku 2010 stal víťazom kategórie 11–14 ročných fotografov. V súčasnosti žije a pôsobí vo Vancouveri, kde pracuje ako odborný poradca, výskumník, kameraman a pilot dronu na prírodovedných projektoch pre Netflix a Disney. Zároveň naďalej spolupracuje so svojím otcom, rovnako fotografom, Martinom Gregušom st., na knižných projektoch dokumentujúcich našu planétu z úplne novej perspektívy.

Galéria SPP bola založená v roku 2000. Nachádza sa na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave, len niekoľko minút pešej chôdze od Nivy Tower, či Pradiarne 1900, v bezprostrednej blízkosti BC Apollo II a je ľahko dostupná aj mestskou hromadnou dopravou (zastávka Novohradská alebo zastávka Košická). Galéria SPP je pre verejnosť otvorená v dňoch pondelok až piatok od 10.00 do 18.00 h. Vstup je bezplatný.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa