Nádherné, dojímavé aj tajomné: Toto sú najkrajšie FOTO Prešovského kraja za rok 2022

2022-11-07 13:00:00 |   |    | 

Jubilejný desiaty ročník fotografickej súťaže Choď a foť priniesol množstvo kvalitných záberov z celého Prešovského kraja. Súťaž každoročne pripravuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Do aktuálneho ročníka bolo prihlásených 548 záberov, ktoré hodnotila odborná porota. Víťazné fotografie budú opäť prezentované verejnosti prostredníctvom putovnej výstavy.



 

Prešovský kraj je mimoriadne fotogenický. Svojimi zábermi to dokázali profesionálni aj amatérski fotografi v šiestich kategóriách súťaže: Príroda, Človek a kraj, Architektúra, Black & white, Kultúra, tradície a história, Šport a voľnočasové aktivity. Do súťaže sa v roku 2022 zapojilo 127 autorov, ktorí spolu zaslali 548 fotografií.

Predseda poroty známy fotograf Ján Štovka MQEP prilákal hodnotiť zábery Prešovského kraja ďalšie známe mená. Zábery tak spolu s ním hodnotili Martin Krystýnek MQEP (predseda Asociácie profesionálnych fotografov SR), Marian Kuric QEP (člen APFSR), Vít Mádr – uznávaný český profesionálny fotograf a špeciálny hosť Milan "Junior" Zimnýkoval

"Prešovský kraj dokazuje akou je nevyčerpateľnou studnicou krásy a emócií, ktoré ponúka. Je to zdroj námetov pre každú umeleckú dušu, ktorá drieme v človeku, no zároveň je výzvou pre každého turistu, športovca či nadšenca prírody. Spája v sebe dokonalú harmóniu ducha a tela. Choď a foť je toho dôkazom už 10 rokov. Nesmierne sa teším a som poctený, že stojím pri ňom od jeho narodenia. Prajem mu ešte veľa nádherných príbehov, ktoré sú zachytené na fotografiách, aby ukazovali širokému publiku krásu nášho kraja," uviedol Jano Štovka, predseda odbornej poroty. „Pozeranie na fotky Prešovského kraja je najlepšia kreatívna škola, ako rozvíjať fantáziu,“ doplnil Milan Junior Zimnýkoval.

Porota ocenila prvé tri miesta pre každú zo šiestich kategórií. Súťaži dominovali zábery tatranskej a pieninskej prírody, nechýbali snímky Polonín, hradov, tradičnej architektúry a folklórne motívy. Absolútnym víťazom sa stal pôsobivý záber Gerlachovského štítu od autora Michala Ďurdinu. Porota mu udelila osobitné ocenenie GRAND PRIX. Fotografia zároveň získala prvé miesto v kategórii Príroda.

Cena predsedu poroty Jána Štovku bude udelená Ivane Miženkovej za fotografiu Premena. Záber s folklórnym motívom zachytený pri obci Sedlice zároveň získal prvé ocenenie v kategórii Človek a kraj. 

Milana Juniora Zimnýkovala zvlášť očarila snímka zamrznutej Domaše od Silvie Manduľákovej s názvom Ľadový oceán, za čo získala špeciálnu cenu hosťa poroty. "Mám rád minimalizmus a toto je napriek minimalizmu veľký príbeh, ktorým táto fotka začína," predstavil svojho favorita slovenský moderátor a rodák zo Sniny.

Organizátor súťaže KOCR Severovýchod Slovenska sa rozhodla udeliť ocenenie KOCR, ktoré putuje fotografovi Miroslavovi Benkovi, ktorý zachytil Hrad Ľubovňa na jeseň. Najkrajší záber vyberá aj verejnosť, prostredníctvom hlasovania na Facebooku, ktoré prebieha od 4. do 21. novembra 2022.

A tu sú výsledky:

 

Príroda

 

Kultúra, tradície a história

 

Šport a voľnočasové aktivity

 

Black & white

 

Človek a kraj

 

Architektúra

Okrem víťazov vybrala porota s organizátormi 33 snímok, ktoré získali čestné uznanie (Honorable mention)Z týchto a taktiež z víťazných fotografií bude zostavená putovná výstava Choď a foť, ktorá krásy Prešovského kraja predstaví širokej verejnosti.

Naším cieľom je podporovať rozvoj cestovného ruchu a zvyšovať záujem turistov o návštevu Prešovského kraja.  Preto ocenené fotografie môže vidieť široká verejnosť na putovnej výstave, ktorá sa z Krajskej galérie presunie na rôzne miesta na Slovensku a veríme, že opäť aj do zahraničia,“ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v mesiaci december v priestoroch Krajskej galérie v Prešove. Vernisáž bude spojená s ocenením víťazov a s oslavou 10. výročia založenia KOCR Severovýchod Slovenska.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa