Trnava a okolie – raj milovníkov vína i lahodnej medoviny

2023-03-08 12:00:00 |   |    | 

Do Trnavy a jej okolia sa oplatí prísť počas celého roka. Okrem architektonických pamiatok sa tu nachádza aj množstvo vinárstiev a medovinárstiev, ktoré ponúkajú lahodné nápoje svetovej úrovne. Nejedno z nich prinieslo do tohto kraja svojim producentom ocenenia a medaily zo svetových výstav.



 

Miestni vinári ponúkajú veľkú škálu degustácií a možností nahliadnuť do výrobného procesu ich lahodných mokov. Ochutnávky vínnej révy, to nie sú len obyčajné výlety, kde sa človek „spoločensky unaví“. Keď zavítate na degustáciu spojenú s prehliadkou, budete mať príležitosť nahliadnuť do zákulisia celej vedy spojenej s výrobou vín.

Budete sledovať cestu primárnej suroviny cez všetky tradičné, ale aj moderné stroje, kým neprídete na koniec, kde už na vás čakajú poháriky. Počas celej exkurzie sa samozrejme dozviete mnoho informácií, ktoré neskôr využijete pri samotných ochutnávkach. Potom vám už jednotlivé biele, červené či ružové vína nebudú pripadať rovnaké, ale nájdete v sebe kúsok someliéra, ktorý za každú cenu bude chcieť zistiť, čo za jemnú príchuť to cíti.

 

Trnava – mesto vína

Trnava je pyšná na svoju vinársku minulosť, veď ako najstaršie slobodné kráľovské mesto z územia dnešného Slovenska zbohatlo aj z obchodovania s vínom. Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism propaguje spoznávanie mesta a regiónu aj prostredníctvom vinárskej turistiky pri zaujímavých výletoch spojených s degustovaním.

Ponúkajú napríklad špeciálnu prehliadku Trnavy s názvom „Malý Rím & Víno“, počas ktorej spoznáte nielen históriu mesta, ale aj slávneho trnavského vinohradníctva a vinárstva. Vyzdvihnú vás, ukážu a odvezú domov (to je po degustácii veľmi dôležité). Veľmi príjemný výlet okúsite len za pár eur. Poďte s nami nahliadnuť do niektorých chýrnych vinárstiev, ktoré môžete pri najbližšej návšteve Trnavy a jej okolia navštíviť aj vy.

 

MRVA & STANKO

Pár minút od centra Trnavy natrafíte na vinárstvo Víno Mrva & Stanko so skvelou ponukou kvalitných vín. Víno z tohto vinárstva je odrodovo čisté, ľahké a svieže, prekvapí vás jasom a priehrštím ovocných tónov. Sortiment tvoria výlučne akostné odrodové vína a značkové vína z pätnástich preferovaných odrôd hrozna.

Degustácie vedú skúsení someliéri, ktorí vám k vínam podajú odborný výklad. Pokiaľ budete mať záujem, prevedú vás aj výrobnými a prezentačnými priestormi. Dozviete sa, ako a v akom prostredí sa vyrábajú vína firmy, prejdete sa rozľahlou pivnicou s barikovými sudmi i podzemným tunelom, ktorý spája novú a staršiu časť firemného komplexu. Ak by sa vám po degustácii nechcelo ísť domov, žiaden problém, vinárstvo ponúka aj ubytovanie.

 

TERRA PARNA

Zážitkom je aj návšteva moderného rodinného vinárstva manželov Zvolenských Terra Parna, ktoré je samo o sebe dokonale romantickým miestom na výlet. Leží blízko slávneho údolia v Suchej nad Parnou, odkiaľ pochádza naša literárna klasika, román z pera Františka Hečka - Červené víno.

V štýlovej modernej budove vinárstva s degustačnými priestormi s priamym výhľadom na vinohrady vás zasvätia do príbehov jednotlivých vín. Ochutnávku tunajších vín najvyššej kvality môžete spojiť s prechádzkou po vinici, ktorej dominuje veža s veľkým krížom na fasáde a veľkým kamenným stolom, kde v letných mesiacoch môžete degustovať tunajšie vína priamo uprostred vinohradov.

 

VÍNA Z MLYNA

Ako v rozprávke sa budete cítiť v starom mlyne zo 16. storočia v Doľanoch, ktorý kedysi patril Pálffyovcom - grófom z Červeného Kameňa. Súčasní majitelia ho dokonale zrekonštruovali, vdýchli mu život a vyrábajú tu vína s chuťou terroir, ktoré nie sú počas výroby upravované a svoj potenciál rozvíjajú prirodzeným zrením bez urýchľovania.

Vína z mlyna sú vyrobené v súlade s rodinnou filozofiou klasickou technológiou z hrozna dopestovaného vo vlastných vinohradoch, kde prevláda ručná práca členov rodiny. Súčasťou každej degustácie vín je aj prehliadka mlyna a zachovanej mlynárskej technológie, o ktorej vám podrobne radi porozprávajú sami majitelia.

Povedia vám, ako sa v minulosti mlela múka a ukážu mlynársku technológiu od vodného náhonu až po plnenie vriec múkou. Na výnimočnú atmosféru tohto miesta pri posedení pri dobrom víne v izbičke zariadenej nábytkom z 19. storočia tak skoro nezabudnete!

 

KARPATSKÁ PERLA

Ďalším rodinným vinárstvom je Karpatská perla. Aj napriek modernej technológii vinárstvo rešpektuje tradičné hodnoty. Mnohé z vín dozrievajú v drevených sudoch a nefľašujú sa skôr, ako sú vyvážené a skutočne „dospelé“. Dokonca biele a ružové vína ročníka 2019 sú nízkohistamínové a vegánske. Nie je tajomstvom, že si ich vychutnáte v mnohých slovenských reštauráciách. Okrem toho vyrábajú osviežujúcu nealkoholickú hroznovú šťavu.

Ak sa ponáhľate, niekoľko vzoriek vína vám radi ponúknu aj v podnikovej vinotéke. Ak máte však záujem zažiť riadenú degustáciu vedenú someliérom či vinárom, tešte sa na štýlové degustačné priestory a terasu s výhľadom na malokarpatský región. Súčasťou degustácie je i prehliadka priestorov vinárstva, kde v sprievode skúseného odborníka odhalíte tajomstvá výroby vín, ktoré pravidelne bodujú na domácom i medzinárodnom poli.

Okrem vína vás toto vinárstvo môže zaujať aj pozoruhodnou architektúrou. Vinárstvo sídli v budove, ktorú v štyridsiatych rokoch minulého storočia naprojektoval slávny slovenský funkcionalistický architekt Emil Beluš. Ide o jedno z mnohých diel, ktoré vytvoril na objednávku Nákupného ústredia potravinárskych družstiev – NUPOD.

Po mnohých rekonštrukciách sa budova bývalého družstevného podniku, v ktorom vinárstvo sídli, premenila na poklad slovenskej architektúry, ktorej dnes dominuje rozhľadňa, prístupná v čase otváracích hodín vinotéky. Nenechajte si tak ujsť príležitosť vychutnať si pohľad na romantickú krajinu a siluetu vinohradov z výšky 21 metrov, samozrejme aj s pohárom dobrého vínka v ruke.

 

SVETOVÁ MEDOVINA

Ak vás práve víno neoslovuje a ste na niečo sladšie, vyberte sa za medovinou. Tento tradičný slovanský nápoj tu vyrábajú okolití medovinári na svetovej úrovni. Zamierte buď do Dolnej Krupej, kde je jedno z najznámejších slovenských medovinárstiev Apimed, alebo sa vyberte do Smoleníc, kde v rámci výletu môžete navštíviť múzeum Molpír, jedinú sprístupnenú jaskyňu na západnom Slovensku Driny či romantický Smolenický zámok.

Potom sa zastavte na ochutnávke svetovo najlepšej medoviny z firmy Včelovina. Traja kamaráti, ktorí sa poznali už od základnej školy a spájala ich láska k prírode a včeláreniu, sa rozhodli v roku 2013 na konci Smoleníc vybudovať nádherný prírodný areál Včelovina s exkluzívnym výhľadom na zámok. Farskú stodolu, starú viac ako 200 rokov citlivo zrekonštruovali a zachovali všetko, čo sa zachovať dalo.

V tomto nádhernom priestore voňajúcom medom a drevom nájdete obchod s včelárskymi produktami, kaviareň s vonkajšou terasou a miesto pre podujatia s nezameniteľným výhľadom. Areál aj stodolu dokonalo dopĺňajú kované umelecké diela s tematikou včelárstva a v noci, keď sa vnútri svieti, to tu pripomína veľký včelí plást. Hneď vedľa je výrobňa, do ktorej môžete taktiež nahliadnuť a vidieť, ako sa rodí ich tradičná medovina, medové pivo, medový destilát a taktiež tu spracúvajú aj med.

Smolenickí medovinári sa o svoju medovinu starajú ako o to najlepšie víno. Samozrejmosťou je riadené kvasenie pri nízkych teplotách, a tak, ako sú najlepšie vína často zložené z viacerých odrôd, aj Včelovina je vlastne kupážou z rôznych druhov medu. Tradičné slovenské medy ako slnečnicový, lipový a repkový tvoria základ tejto majstrovskej medoviny, v ktorej cítiť čistú chuť včelieho plástu. Tie najlepšie a najkomplexnejšie medoviny zvyčajne vyzrievajú v barikových sudoch.

Areál firmy Včelovina je prístupný aj školským výpravám, ktoré ho môžu navštíviť vo forme zážitkovo náučnej exkurzie,  kde sa deti zoznámia s množstvom druhov kvetov, prácou včelára i dozvedia sa čo-to i zo života vo včeľom úli. Napríklad aj to, že na produkciu medu pre jednu fľašu Včeloviny nalietajú až 70 000 kilometrov.

Všetky tieto zaujímavosti sa dozvedia vo  včelárskej záhrade, kde im priblížia nielen včelárenie, ale aj ekológiu a ochranu prírody. Umelecky je tu vyobrazený historický vývoj včelárenia s rôznymi druhmi úľov, ktoré sa využívali v minulosti. Na záver samozrejme nedegustujú medovinu, ale rôzne druhy slovenských medov.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa