OBRAZOM: V Trebišove si pripomínajú výročie grófa J. Andrássyho rozsiahlou výstavou

2023-03-26 08:00:00 |   |    | 

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove ponúka pri príležitosti 200. výročia narodenia grófa Júliusa Andrássyho výstavu s názvom ANDRÁSSY 200. Je umiestnená na prízemí kaštieľa v priestoroch galérie a prezentuje život jedného z najväčších politikov 19. storočia – predsedu uhorskej vlády a neskoršieho ministra zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska.



 

Výstava prevedie návštevníkov životom grófa Andrássyho od jeho narodenia cez jeho politickú kariéru až po jeho smrť vo februári 1890. Okrem iného sa návštevníci dozvedia aj o jeho rodinnom živote či o jeho vzťahu k cisárskemu páru.

Medzi vystavovanými zbierkovými predmetmi budú napríklad trónne kreslo vyrobené Andrássym pre cisára Františka Jozefa I., jurácka šabľa či replika korunovačných šiat cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety, známej ako Sisi.

"Prostredníctvom rôznych zaujímavostí či pikantérií chceme touto výstavou návštevníkom priblížiť grófa Andrássyho ako manžela, otca, dobrého priateľa, vtipného človeka, šľachtica, ale aj ako významného politika 19. storočia," dodáva s tým, že výstava potrvá do 30. septembra.

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove plánuje tento rok organizovať niekoľko podujatí a aktivít spojených s 200. výročím narodenia grófa Andrássyho, a to napríklad Aristokratický ples, Hon na líšku či medzinárodnú odbornú konferenciu o Andrássym.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa