Cestu na Sitno uľahčia nové schody, pôvodné z 19. storočia doslúžili

2023-03-28 07:00:00 |   |    | 

Cestu na Sitno uľahčia v nasledujúcej sezóne nové schody. Pôvodné, drevené, ktoré tam nadšenci výstupov na túto horu položili ešte koncom 19. storočia, doslúžili a už nevyhnutne potrebovali výmenu.



 

Turistický chodník od jazera Počúvadlo na vrch Sitno (ktorý je zároveň aj náučným chodníkom), vedie v poslednom, cca 500 merov dlhom úseku s prevýšením 100 metrov, strmým terénom pomedzi skalné bralá vrcholu Sitna. Na tomto úseku bol chodník vedený drevenými terénnymi schodmi, strmý úsek nie je možné inak prekonať. Traduje sa, že schodov bolo kedysi toľko, ako dní v roku. Prvé výstupy na tento vrch sa považujú vôbec za prvopočiatky turizmu na území Slovenska a dnes po nich ročne na Sitno vyšliapu odhadom desiatky tisíc turistov.

Pôvodné drevené schody, ktoré tam nadšenci výstupov na túto horu položili ešte koncom 19. storočia, však už doslúžili a nevyhnutne potrebovali výmenu. "Schody za nové celokovové a pozinkované sme vymenili už vlani. Realizovali sa z členského príspevku Rozvojovej agentúry BBSK a čiastočne s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR. Náklady dosiahli približne 87.000 eur," uviedla projektová koordinátorka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica Zuzana Parajová.

Postavili sme nové celokovové schodisko, ktoré má 9 ramien a dve plošiny. Má bezpečnejšie ukotvenie a stupnice s protišmykovými roštami, vďaka čomu sú schody využívateľné celoročne. Konštrukcia schodov je bezúdržbová, keďže je kompletne pozinkovaná a nepodlieha korózií. Predpokladaná životnosť je minimálne 50 rokov,” doplnila.

Schody na Sitno sa podľa nej opravovali priebežne aj v uplynulých rokoch. "Dostali sme sa ale do bodu, kedy schody bolo už potrebné kompletne nahradiť," konštatovala. Pri realizácii projektu sa podieľali pracovníci oblastnej organizácie cestovného ruchu i správa CHK Štiavnické vrchy a Lesy SR, keďže lokalita leží v najvyššom, 5. stupni ochrany prírody.

Medializácia schodov na Sitno prebehla počas podujatia, ktoré sa konalo už druhýkrát aj na Sitne. Ako uviedla Zuzana Jóbová z KOCR Banskobystrický kraj Turizmus, “podujatie Svetelný signál spája hrady popri Hrone a otvára sezónu na hradoch Pohronskej hradnej cesty. Toto podujatie sme organizovali prvýkrát v roku 2021, vtedy bez verejnosti. Cieľom bolo overiť, či sú hrady popri Hrone vo vizuálnom spojení tak, ako tomu bolo v minulosti. Podujatie natoľko zaujalo verejnosť, že tento rok sme ním otvárali sezónu na pohronských hradoch už tretíkrát.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR, KOCR Banskobystrický kraj Turizmus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa