Sen každého lyžiara: Nová lanovka v Rakúsku posúva hranice luxusu

2016-11-07 12:00:00 |   |    | 

Návštevníci údolia Stubaital neďaleko Innsbrucku sú už na služby najvyššej kvality zvyknutí. Nachádza sa tu najlepšia reštaurácia v Alpách, 40 kilometrov dráh na sánkovanie aj lanovka s vyhrievanými sedadlami. Tento rok sa môžu lyžiari v najväčšom ľadovcovom lyžiarskom stredisku v Rakúsku tešiť aj na ďalšie veľkolepé novinky - spustenie najmodernejšej trojlanovej lanovky a premiéru nevídaného kultúrneho podujatia.



 

Údolie Stubaital v blízkosti hlavného krajinského mesta Innsbruck patrí k najpopulárnejším strediskám zimných športov. Dôvodom je vybudovanie moderných zariadení, zaujímavé aktivity nad rámec klasického lyžovania aj zavedenie atraktívnych ponúk pre rodiny s deťmi. Hlavnú zásluhu však na tom určite majú samotní obyvatelia oblasti Stubai, ktorí v 35-kilometrov dlhom údolí podporujú všetky pokroky v turistickom ruchu.

 

Luxus na horách

Lyžiarske stredisko Stubaier Gletscher bolo sprístupnené a otvorené verejnosti v 70-tych rokoch. Najdôležitejšou tepnou fungujúcej lanovej prevádzky bola pritom odjakživa transportná lanovka Eisgrat, ktorá hostí prepravuje už od roku 1973 do nadmorskej výšky 2 900 m. Potom, čo bola lanovka začiatkom roka 2016 slávnostne odprevadená do dôchodku, je na ľadovci Stubaier Gletscher na 22. októbra 2016 naplánované spustenie prevádzky novej trojlanovej kabínkovej lanovky 3S Eisgratbahn.

So svojimi 4,7 km bude najdlhšou trojlanovou dráhou v Alpách. Za jedenásť minút prejde cez sedem stožiarov z novej údolnej stanice s úschovňou lyží do nadmorskej výšky 1 697 m cez rovnako novú prestupnú stanicu. Pri jazde nahor do vrcholovej stanice Eisgrat vo výške 2 900 m prekoná lanovka až 1 200 výškových metrov. V budúcnosti tak bude možné vďaka prepravnej kapacite 3 000 osôb za hodinu prepraviť dvojnásobné množstvo návštevníkov ako doteraz. Apropo, kabíny: boli navrhnuté talianskym dizajnovým guru ateliéru Pininfarina. Okrem ôsmich miest na státie kabíny ponúkajú aj 24 kožených miest na sedenie a bezplatný internet. Okrem novej lanovky pribudne aj nová zjazdovka do údolia.

 

Pokrokové lyžiarske strediská

V údolí Stubaital sú lyžiarske strediská hneď štyri a potešujúce je, že všetky neustále investujú do rozvoja infraštruktúry a svojich ponúk.

Na ľadovci Stubaier Gletscher bude v nasledujúcej zimnej sezóne ešte lepšia lyžiarska zábava vďaka novej trojlanovej kabínkovej lanovke 3S Eisgratbahn a novej zjazdovky Fernau s dĺžkou 3,8 km. Rozsiahlu ponuku lyžiarskeho strediska na ľadovci dopĺňa snowpark Stubai Zoo, zóna pre freeriderov Powder Department, ako aj zjazdovky BIG Family Funslope a BIG Family Boardercross pre deti. Reštaurácia Schaufelspitz je so svojimi dvoma hviezdičkami Gault Millau najlepšou gurmánskou reštauráciou v Alpách a ľadová jaskyňa poskytuje po celý rok skvelé dojmy zvnútra ľadovca.

V lyžiarskom centre Schlick 2000 sa o väčšie pohodlie a radosť z lyžovania postará šesťsedačková lanovka Zirmachbahn s vyhrievanými sedadlami. Pre vysokohorských bežkárov je k dispozícii trasa s dĺžkou takmer 1 600 metrov, v ponuke je aj nočné sánkovanie a tiež tu možno zažiť novú inscenáciu lyžiarskej nočnej šou „Night of Colours“.

Oblasť Elferbahnen v Neustifte taktiež zlepšilo svoje služby v oblasti sánkovania, čoho dôkazom je aj organizovanie sánkarského festivalu, ktorý sa už stal tradíciou aj pre výrobcov a poskytovateľov vybavenia. Pre ambicióznych lyžiarov, ktorí chcú zdokonaľovať perfektne rezané oblúky, sa tu navyše nachádza aj bubnová zjazdovka s názvom „Freaky Eleven“.

Silné stránky strediska Serlesbahnen pri obci Mieders spočívajú v oblasti zimnej turistiky, pričom stredisko ponúka 20 kilometrov jednotne vyznačených turistických chodníkov. Zjazdovky a detský svet v údolnej stanici majú teraz ešte lepšie snehové podmienky vďaka zriadeniu zásobnej nádrže s objemom 50 000 m3 a vylepšeným zasnežovacím zariadeniam.

 

Zábava aj mimo zjazdoviek

Deti do desať rokov v sprievode platiaceho rodiča smú využívať lanovky bezplatne a s programom BIG Family Stubai získajú rozsiahle služby v oblasti starostlivosti. Údolie Stubaital bolo z tohto dôvodu už niekoľkokrát ocenené ako „lyžiarske stredisko s najlepšou ponukou pre rodiny“.

Priekopnícku úlohu zobral na seba Stubaital aj v otázkach sánkovania. Neustále vylepšenia v zasnežovaní a úprave svahov, zvýšenie efektivity osvetlenia pri nočnom sánkovaní, ako aj optimalizované zabezpečenie a označenie trás sa vyplatili. Stubai je prvý región, v ktorom všetkých dvanásť sánkarských dráh spĺňa bezpečnostné spolkové štandardy a ktoré získali tirolskú značku kvality za prírodné sánkarské dráhy. S viac ako 40 zjazdovými kilometrami je údolie okrem iného aj jednou z najväčších sánkarských oblastí v Tirolsku.

V zimnej sezóne 2016/2017 je navyše na programe aj špeciálne multimediálne predstavenie: „GAIA – Stubai Mutter Erde“ je šou plná pôsobivých scénických obrazov s prvkami lyžovania, tanca a hudby. Skvelá šou zinscenovaná medzinárodne renomovaným hviezdnym choreografom Enrique Gasa Valgom obsahuje obdivuhodné svetelné animácie, počas ktorých sa zasnežený svah v stredisku Neustift premení na exkluzívne prírodné pódium. Premiéra sa uskutoční v piatok, 17.02.2017, v stredisku Milders pri Neustifte, druhé predstavenie bude nasledovať 24.02.2017. Na rok 2018 sú už naplánované ďalšie predstavenia.

 

Foto: Stubaier Gletscher

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Stubaier Gletscher
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa