Na lyže aj za medveďmi: Olympijské stredisko Whistler ponúka rôzne lákadlá

2016-12-04 00:00:01 |   |    | 

Spomínate si, čo ste robili vo februári 2010? Pokiaľ máte radi lyžovanie alebo ste dostatočne zvedaví na to, aby ste sa na chvíľu preniesli do jedného z parkov XXI. zimných olympijských hier vo Vancouveri, tak ste iste sledovali, ako sa profesionálni lyžiari stretávajú so súpermi a aké krásne pozadie vytvára pre ich súťaženie tunajšia krajina. Vitajte vo Whistleri, v malebnej olympijskej dedine a v dejisku bojov o cenné kovy.



 

Beh na lyžiach, biatlon, náročná severská kombinácia, božské alpské disciplíny, adrenalínové skoky na lyžiach i jazda na boboch, saniach a skeletone. Program vo Whistleri bol v zime 2010 zaplnený až na prasknutie. A na pozadí toho všetkého bolo nádherné horské mestečko, do ktorého môžete prostredníctvom nasledujúcich riadkov nahliadnuť.

 

Lyžovanie v najväčšom stredisku Severnej Ameriky

Jedným slovom božské. Také je vkĺznuť do lyžiarskych či snoubordových topánok, s nimi do viazania a svišťať dlhými zjazdovkami, ktoré vás neomrzia počas dopoludnia, ako to býva na tých slovenských. Stredisko Blackcomb sa nachádza 120 kilometrov od Vancouveru a rozprestiera sa v nadmorskej výške 653 - 2 284 metrov. Perfektné je to, že vďaka ceste vybudovanej špeciálne pred olympiádou, sa dá autom dostať z Vancouveru až k zjazdovkám za hodinu a pol.

Blackcomb je zaručene najväčším strediskom Severnej Ameriky, podľa mnohých je to tiež jedno z najlepších stredísk na svete. Rozprestiera sa na dvoch kopcoch – na vyššom Blackcombe a nižšom Whistleri – a spojenie týchto miest do jedného areálu ponúka športovcom ľahké, stredne ťažké i ťažké zjazdovky včítane značených trás vedúcich lesom či úchvatných kuloárov medzi skalami. Nechýbajú tu ani fun parky s rampami, skokmi a klopenými zatáčkami a trať na snowcross.

Snehu tu na nadšených lyžiarov a snoubordistov štandardne čaká i niekoľko metrov, v nižších polohách sú v plnom nasadení snežné delá, takže sa netreba báť o skĺznice – tie si tu len tak ľahko nepoškriabete.

 

Ako mestečko ku svojmu názvu prišlo?

Whistler? Že je toto slovo až nápadne podobné anglickému slovíčku „whistle“, teda hvízdať? Áno, to je. A rozhodne to nie je náhoda. Whistler získal svoj názov podľa hvízdavého zvuku, ktorý vydávajú tu žijúce svište.

 

Dvesto kilometrov zjazdoviek čaká na svojich dobyvateľov

Celá lyžiarska zóna Blackcomb zaberá plochu 3 300 hektárov a na nich sa nachádza 200 kilometrov zjazdoviek. Dva najdlhšie zjazdy sú zhodne dlhé, merajú 11 kilometrov. Mnoho alpských stredísk sa rozprestiera aj o 1 000 metrov vyššie než najvyšší bod Blackcombu, ničomu to však nevadí. Lyžuje sa od 650 metrov nad morom, takže je k dispozícii úctyhodné prevýšenie asi 1 600 metrov. Za hodinu prepraví 38 tunajších lanoviek a vlekov až 65 tisíc návštevníkov.

Sedačkových lanoviek tu nájdete dohromady osemnásť, tých kabínkových sedem a kotvových vlekov trinásť. Ľahkých zjazdoviek (zelených a modrých) si môžu začiatočníci alebo pokojní jazdci užiť 40 kilometrov, stredne ťažké zjazdovky tvoriace zlatý stred náročnosti merajú dohromady 110 kilometrov, čierne zjazdovky zas 50 kilometrov. Ďalších 50 kilometrov tvoria lyžiarske trasy.

Nemusíte sa báť ani keď zo sebou máte deti, ktoré sú na lyžiach veľmi neisté, alebo na nich dokonca nikdy nestáli. Zvlášť, oddelená od ostatných tratí, stojí takzvaná Family Zone – zóna pre rodiny. Na druhej strane sa potom dá nájsť celosvetovo známy zjazd Couloir Extreme pre tých najnebojácnejších. Pre tých je tu mimochodom i možnosť heliskiingu.

Rovnako ako o to, aby si návštevníci dobre zajazdili na lyžiach a snouborde, je postarané i o to, aby sa mali vždy kde dobre najesť a napiť. O kiosky a reštaurácie tu nie je núdza, či už si budete chcieť dať malý obed medzi jazdami, alebo pôjdete zo zjazdovky rovno flámovať.

 

Miesto pre dovolenku počas celého roka

Asi vás nebudeme musieť dvakrát presviedčať o tom, že mestečko Whistler a jeho priľahlé okolie je nádherné a lákavé i mimo zimnej sezóny. Ak milujete dovolenku strávenú v horách, môže byť práve toto miesto tým ideálnym. Vo Whistleri ihneď spoznáte, že ide o turistické centrum, o takú niekoľkonásobne väčšiu, zaľudnenejšiu, pestrejšiu a na zážitky bohatšiu Tatranskú Lomnicu.

Zo služieb tu nájdete snáď všetko, po čom zatúžite, od obchodu s potravinami cez športové potreby, reštaurácie, kluby a hotely až po najrôznejšie atrakcie.

Absolútnou klasikou neodmysliteľnou od tejto krajiny sú turistické a cyklistické trasy. Medzi hojne navštevované atrakcie patrí napríklad zipline, na ktorom si môžete zvoliť rôzne dĺžky trás. V lete sa tu tiež hodne hrá golf, môžete sa vydať na výpravu za medveďmi, ochutnávať víno, liezť po skalách, jazdiť na štvorkolkách alebo sa trebárs prejsť v úrovni korún stromov po špeciálne vybudovanom chodníku.

V niektorom z mnohých obchodov iste zoženiete pekné suveníry pre seba alebo pre svojich blízkych, dokonca sa tu môžete vydať i za kultúrou. Vo Whistleri sa skrátka stále niečo deje a vy môžete byť pri tom.

 

Inzertné oznámenie:

 

 

Do Kanady na lyže!

Vychutnajte si ďalšie jazdy na lyžiach a snouborde v kanadskom Whistleri, ktorým neopovrhli ani športovci pri olympiáde, zažite krásne a pestré okamihy v malebnom mestečku a na ďalšie dni načerpajte silu v luxusnom hoteli s vírivkou, vonkajším bazénom a saunou!

 

Druhé najväčšie ľadovcové jazero na svete

Milujete turistiku? Potom vás určite nadchne kanadský národný park Jasper, ktorý je zapísaný na zozname pamiatok UNESCO. Nachádza sa tu 1200 kilometrov peších trás, ktoré vás prevedú prírodnými scenériami plnými vodopádov, ľadovcov a ľadovcových jazier.

 

Hor sa za krásami západnej Kanady

Láka vás Kanada, ale lyžovať alebo jazdiť na snouborde tam práve nemusíte? A čo tak stráviť ďalšiu dovolenku poznávaním nádherných národných parkov západnej časti Kanady? Ak pokyvujete hlavou a usmievate sa, urobte si radosť a vyrazte!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa