Val Thorens – najlepšie lyžiarske stredisko na svete

2018-01-26 00:00:01 |   |    | 

Kto miluje more, sníva o exotických krajinách. Keď niekto zbožňuje umenie, túži po návšteve Florencie alebo múzea Louvre. A lyžiari si zase prajú aspoň jednu krátku lyžovačku vo Val Thorens - najlepšom zimnom stredisku na svete.



 

Najlepšie stredisko

Najprestížnejším ocenením v oblasti lyžiarskeho priemyslu sú World Ski Awards. Od roku 2013 rozhodujú hlasy odborníkov, ale aj verejnosti o tých najlepších lyžiarskych strediskách, hoteloch, apartmánoch či cestovných agentúrach. Val Thorens si tento rok už po tretíkrát odnieslo najvyššie ocenenie. Šéf najvyššie položeného rezortu v Európe (2300 m n.m.) Grégory Guzzo pri preberaní ceny vyhlásil: „Val Thorens vytvorili vizionári, ktorí boli oddaní svojmu cieľu; priekopníci, ktorých myseľ je ešte stále o krok pred nami.“ Pripomenul tiež, že stredisko neustále investuje do noviniek, vďaka ktorým tu lyžiari trávia menej času v lanovke a viac na svahu.

 

Ľudia, ktorí ho nosia v srdci

Na začiatku stála skupinka mladých nadšencov, ktorým sa veľmi páčil región súčasného Val Thorens. Už v roku 1969 snívali o vybudovaní veľkého rezortu, ktorý by patril k tým najlepším v Európe. Napriek počiatočným ťažkostiam sa im v roku 1971 podarilo spustiť prvé zjazdovky, na ktorých neskôr trénovali francúzski reprezentanti v lyžovaní. Pre niektorých ľudí z tejto skupinky sa starostlivosť o Val Thorens v tomto bode skončila. Postavili malé stredisko, kam sa chodili lyžovať spolu s priateľmi a to bolo splnenie ich cieľa. Iní však snívali ďalej a postupne začali budovať významné miesto na lyžiarskej mape. Títo ľudia si nosia Val Thorens v srdci natoľko, že mu zostali verní aj po odchode na dôchodok a pár z nich ešte doteraz zasahuje do niektorých dôležitých rozhodnutí. Dnes už starí páni hrdo poskytujú cenné rady, ktoré získali počas dlhých rokov starostlivosti o celé stredisko. A práve na nich stojí jeho cenná atmosféra, ktorá mu napriek jeho veľkosti dodáva rodinný charakter.

 

Lyžovačka až do mája

Najväčšou výhodou tohto strediska je jeho poloha. Keďže je obklopené ľadovcami a zároveň je najvyššie položeným strediskom v Európe, umožňuje veľmi dlhú lyžovačku. Prví zákazníci tam prichádzajú už v polovici novembra a stredisko je zvyčajne otvorené až do mája. Pokiaľ je chladnejšia jar, sezóna sa ešte o pár dní predĺži. Po väčšinu roka sa môžete tešiť na prírodný sneh. Vďaka skvelým podmienkam nepotrebujú zasnežovať a kvalita je tak nepomerne lepšia ako v iných lokalitách. Tunajšie zjazdovky sú súčasťou strediska Les 3 Vallées, ktoré združuje tri rezorty. Dokopy sa v celom regióne nachádza až 600 kilometrov lyžiarskych tratí, najťažšie z nich nájdete práve vo Val Thorens. Až osem má najvyššie čierne označenie a preto ho stále počas tréningov vyhľadávajú viacerí profesionálni lyžiari.

 

Dostatok príležitostí pre začiatočníkov

Zjazdovky rezortu Val Thorens sú sústredené v nadmorskej výške nad 2000 metrov. Kvôli tomu sa pre mnohých lyžiarov javí ako stredisko pre náročných lyžiarov. V skutočnosti sa už dlhé roky sústreďujú na rodiny s deťmi. V nižších polohách majú vynikajúco pripravené trate pre začiatočníkov, ktorí si tam môžu testovať svoje schopnosti. Nechýbajú lyžiarske školy pre dospelých a detská škôlka s doplnkovými aktivitami. Veľmi obľúbenou atrakciou je Fun Slope, ktorú zvládnu aj malí lyžiari. Postupne budete prechádzať traťou s menšími bubnami, mostíkmi, tunelom a malými stanovišťami s veľkou rukou na ťapnutie. Na svoje si prídu aj snowboardisti, pre ktorých je počas celej sezóny pripravený snowpark. Ten využívajú tiež na organizovanie profesionálnych pretekov. Jeho súčasťou je adrenalínová zábavka v podobe atrakcie Airbag. Počas nej sa spustíte dolu malým mostom a skočíte na obrovský vzduchom nafúknutý matrac.

 

Zóna bez áut

Val Thorens si chce udržať atmosféru pokojného strediska s čistým ovzduším a tomu sú prispôsobené aj prísne podmienky ohľadom parkovania a používania áut. Platí prísny zákaz parkovania voľne na uliciach, ktorý sa môže porušiť len v prípade veľkej návštevnosti počas víkendov. V opačnom prípade máte k dispozícii tri veľké parkoviská, ktoré sa nachádzajú v dolnej časti. Odtiaľ premáva skibusová doprava, ktorá vás už zavezie priamo k jednotlivým vlekom. Týmto spôsobom je zabezpečená podstatne menšia premávku, ktorá potom nevplýva zle na tunajšie životné prostredie.

 

Čo s voľným časom?

Ak sa vyberiete do Val Thorens na dlhší pobyt, poteší vás širšia ponuka lyžiarskych služieb. Spoločne s inštruktormi sa môžete vybrať na túru na lyžiach alebo si v tejto podobe vyskúšate jogging. Odvahu si otestujete počas potápania pod ľadovcom v jazere Lac du Lou. Medzi zaujímavé adrenalínové zábavky patrí tiež jazda autom po ľade a spúšťanie sa po svahoch na horských bicykloch so širšími kolesami. Top atrakciou je La Tyrolienne v podobe spúšťania sa na vyše kilometer dlhom lane, ktoré vás zvezie k lanovkám z jedného z končiarov. Val Thorens ponúka tiež skvelé aprés ski služby. V dolnej časti nájdete viacero nočných podnikov s diskotékami. Unavených lyžiarov zas potešia viaceré malé kúpele, ktoré sa špecializujú na relaxačné služby.

 

Trik s ubytovaním

Veľká časť hotelov sa nachádza priamo pri zjazdovkách tohto strediska. Sú známe vďaka originálnej horskej architektúre, no zároveň patria k najdrahším možnostiam ubytovania vo Val Thorens. Skúsení lyžiari preto odporúčajú trik v podobe nocľahu v spodnej časti strediska. Odtiaľ to máte síce ku tratiam ďalej, ale ubytovanie je podstatne lacnejšie. Navyše v tejto oblasti sa nachádzajú aj malé penzióny a viacero ľudí ponúka bývanie v súkromí. Ďalšou výhodou je samotné prostredie. Hore v stredisku nájdete iba holé kopce. Máte krásny výhľad, ale nenájdete tu ani tak zaujímavé možnosti na prechádzky. V dolnej časti sú nádherné lesy a bývanie tam má intímnejšiu atmosféru.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Val Thorens

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa