Lyžiarska sezóna začína: Tieto strediská otvárajú ako prvé

2018-11-04 00:00:01 |   |    | 

Nadšení lyžiari už vyťahujú lyže z povaly, voskujú ich a kontrolujú zvyšok lyžiarskeho výstroja. Zimná sezóna sa pomaly blíži a niektoré vyššie položené strediská im už teraz umožňujú preveriť svoje schopnosti. Ktoré z nich otvárajú ako prvé a čo zaujímavé pripravili do nového ročníka?



 

Kitzbühel, Rakúsko

Prípravy na lyžiarsku sezónu v Kitzbühele sú už síce ukončené, ale k jej definitívnemu otvoreniu chýba jedna najdôležitejšia vec, ktorou je sneh. Podľa prvých odhadov chceli spustiť lyžovačku už v polovici októbra. Kvôli zjazdovkám na 3000 metrov vysokých vrchoch sa im často podarí sprístupniť trate už takto skoro. Tento rok im plány nevyšli, takže čakajú už len na prvú veľkú snežnú nádielku. Podľa najnovších predpokladov by ste si tam mohli zalyžovať už v druhej polovici novembra. Najprv tradične otvárajú vrchné zjazdovky, potom prechádzajú aj do spodnejších častí. Dovtedy môžete využiť aspoň služby lanoviek a prejsť sa po niektorých chodníkoch. Tento rok oslavujú okrúhle desiate výročie sprístupnenia freerideových zjazdoviek, k čomu pripravili zaujímavé akcie.

Cena denného skipasu: 48,50 – 57 eur – v závislosti od časti sezóny

 

Kitzsteinhorn, Rakúsko

Ako prvé sa vždy otvárajú tie strediská, ktoré sú situované na ľadovcoch. Kitzsteinhorn sa rozdeľuje do dvoch častí. Zell am See sa nachádza v tej nižšej a otvára sa neskôr. Kaprun je ľadovec, ktorý ponúka najdlhšiu lyžovačku u našich susedov. Aj v súčasnosti je tam viac ako 70 centimetrov prírodného snehu, vďaka čomu sa už od 26. októbra môžete tešiť zo skvelých podmienok na lyžovanie. Zvyšok strediska otvoria až v prvej polovici decembra. Tento rok sa zamerali najmä na vylepšenie najťažších zjazdoviek čiernej farby. Ich sklon je 63 percent a často dávajú zabrať aj skúseným lyžiarom.

Cena denného skipasu: 50 eur

 

Val Senales, Taliansko

Pri týchto zimných strediskách je zaujímavé pozorovať kontrast, ktorý nastane v priebehu pár minút. Zatiaľ čo v dolnej stanici lanoviek máte príjemnú teplú jeseň, po prevezení sa do vyšších polôh sa zrazu ocitnete v rozprávkovom zimnom svete. Val Senales je ďalším európskym ľadovcom, ktorý umožňuje skorú lyžovačku už od októbra. V takto vysoko položených strediskách sa väčšinou nachádzajú len náročné trate, ktoré odrádzajú neskúsených lyžiarov. V Taliansku si však dali záležať na tom, aby umožnili skorý začiatok pestovania zimným športov všetkým nadšencom lyžovania. Vďaka tomu sa aj na ľadovci nachádzajú trate všetkých obtiažností. Už v tomto období je tam viac ako 60 centimetrov snehu a k dispozícii sú prvé tri zjazdovky.

Cena denného skipasu: 43,50 alebo 45,50 – v závislosti od sezóny

 

Zermatt, Švajčiarsko

Zatiaľ čo na juhu Európy je ešte október príjemne teplý a mnoho ľudí ho trávi dovolenkami pri mori, vo vybraných lokalitách v iných krajinách ste sa už mohli vybrať aj na lyžovačku. Stredisko Zermatt otvorilo svoju sezónu už od 13. októbra, kedy však spístupnili len trate na ľadovci Theodul. Pre fanúšikov lyžovania ponúkajú na začiatku sezóny špeciálne balíčky, vďaka ktorým výrazne ušetria nielen na skipasoch, ale aj na ubytovaní. Pri dovolenke dlhšej ako dve noci dávajú až do 23. novembra zľavu 15 percent na všetky služby. Posledný novembrový týždeň už plánujú otvoriť i nižšie položené zjazdovky. Aj túto sezónu sa chcú zamerať na prepojenie lyžovačky, wellnesu a chutného jedla.

Cena denného skipasu: 80 frankov (približne 70 eur)

 

Tignes, Francúzsko

Prvé snehové vločky sa v Tignes pravidelne objavujú už začiatkom októbra, zjazdovky sú tak veľmi skoro pripravené na novú sezónu. Už od polovice tohto mesiaca otvárajú jesennú lyžovačku, ktorá je určená najmä pre milovníkov rýchlejšieho lyžovania. Ich podmienky využívajú aj profesionáli, ktorí tam chodia trénovať počas prebiehajúcej sezóny. Aj tieto trate sú totiž vhodné skôr pre skúsenejších lyžiarov, pretože sú rýchle a majú vyššiu náročnosť. Ďalšou výhodou je, že už počas jesene ponúkajú širokú škálu aprés ski, hoci niektoré strediská ešte nie sú v tomto čase v plnej prevádzke.

Cena denného skipasu: 33 eur

 

Cervinia, Taliansko

V talianskom stredisku Cervinia trvá lyžiarska sezóna šesť mesiacov. Pokiaľ si zájdete až na ľadovec Plateau Rosá, tam si môžete zalyžovať už od skorej jesene. Kvôli skvelým podmienkam patrí k najobľúbenejším rezortom v Taliansku. Cerninia je známa tým, že ponúka dovolenkárom vynikajúci komfort a služby. Parkoviská sa nachádzajú v blízkosti lanovkových staníc, takže sa s celým lyžiarskym výstrojom nemusíte presúvať ďaleko. Po vystúpení máte k dispozícii niekoľko tratí a tiež podniky s kvalitnými službami. Viacero hotelov sa nachádza priamo pri horných tratiach, takže máte blízko k zjazdovkám a zobúdzate sa v tomto nádhernom prostredí. Počas jesennej sezóny máte navyše nižšie ceny.

Ceny denného skipasu: 43 eur

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa