Veľké porovnanie: 10 stredísk, kde sa lyžovačka na Slovensku najviac oplatí

2019-02-11 00:00:01 |   |    | 

Zimné športy ako lyžovanie či snowboarding patria tradične k najpopulárnejším na Slovensku. Krásna príroda, veľký výber rezortov, zjazdoviek všetkých typov náročností či dopravných zariadení, to sú iba niektoré z dôvodov na zimnú dovolenku na Slovensku. A ako si vybrať to správne stredisko?



 

V Shopalike sa zblízka pozreli na celkom 92 lyžiarskych stredísk a údaje o nich pre sezónu 2018/19. Toto sú výsledky ich porovnaní:

 

Strediská podľa krajov

Z celkového počtu 92 zaradených lyžiarskych stredísk sa najviac nachádza v Žilinskom kraji - celkom 31. Druhý v poradí je Banskobystrický kraj s celkovým počtom 23 stredísk. Nasleduje Prešovský kraj (21), s menším počtom Trenčiansky kraj (9), Košický kraj (6) a rebríček uzatvára Bratislavský kraj s 2 strediskami. Týchto 92 stredísk dohromady ponúka 524 zjazdoviek o celkovej dĺžke 388 km a celkom 425 dopravných zariadení (vlekov, sedačkových a kabínových lanoviek).

 

Cena za kilometer

Cena denného skipasu pre 1 dospelú osobu v hlavnej sezóne 2018/19 sa pohybuje od 8 do 45 EUR. Ak sa však pozrieme na priemernú cenu skipasu a celkový počet kilometrov zjazdoviek, môžeme vidieť, ktoré regióny sa lyžiarom oplatia viac. Výsledok tohto prieskumu ukazuje, že cenovo sa najviac oplatí lyžovačka v Žilinskom kraji, kde je k dispozícií 157 km zjazdoviek a za jeden kilometer zaplatíte v priemere 12 centov. V Banskobystrickom kraji zaplatíte za kilometer v priemere 16 centov na deň. A na treťom mieste je Prešovský kraj, kde za kilometer zjazdoviek zaplatíte v priemere 25 centov. Nasleduje Trenčiansky kraj s cenou 69 centov za kilometer a Košický s cenou 1,17 EUR za kilometer. Najvyššia priemerná cena za kilometer vychádza v Bratislavskom kraji (3,85 EUR), čo je spôsobené nízkym počtom stredísk a zjazdoviek.

 

Zjazdovky podľa náročnosti

Zblízka sme sa pozreli tiež na rozdelenie zjazdoviek podľa ich náročnosti a celkovú dĺžku jednotlivých typov v kilometroch. V Žilinskom kraji nájdete 57 km modrých - ľahkých zjazdoviek, 76 km stredne náročných červených a 24 km náročných čiernych. Žilinský kraj v ponúka až 23 čiernych zjazdoviek, vďaka čomu je výbornou voľbou pre náročných a skúsených lyžiarov. V Banskobystrickom kraji je k dispozícii 58 km modrých, 55 km červených a 11 km čiernych zjazdoviek. Prešovský kraj ponúka 33 km modrých, 31 km červených a 7 km čiernych zjazdoviek. Kým v Žilinskom kraji stredne náročné a náročné zjazdovky prevažujú, Banskobystrický a Prešovský kraj sa vyznačujú pomerne vyváženými podielmi ľahkých a náročnejších zjazdoviek, čo môže byť lákavé pre rodiny s deťmi, či menej skúsených lyžiarov.

 

TOP 10 najvýhodnejších stredísk na Slovensku

Cenovo najvýhodnejšie strediská na Slovensku sme taktiež hľadali na základe pomeru ceny denného skipasu pre 1 dospelého v hlavnej sezóne a počtu kilometrov zjazdoviek, ktoré má stredisko k dispozícií. Do Top 10 sa dostali niektoré z najväčších stredísk, ktoré síce patria k najdrahším, no cenu vyrovnajú vysokým počtom kilometrov zjazdoviek, no aj niektoré menšie strediská.

Najvýhodnejším strediskom na Slovensku, kde za svoje peniaze dostanete najviac lyžiarskych kilometrov, je stredisko Chopok Jasná (Chopok Sever a Chopok Juh). Stredisko má 38 zjazdoviek o celkovej dĺžke 46 km a za kilometer tu zaplatíte 93 centov na deň. Na druhom mieste sa umiestnil rezort Vysoké Tatry Hory zážitkov, ktorý zahŕňa lokality Starý Smokovec, Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica. Lyžiari tu za jeden kilometer tu na deň zaplatia 1,67 EUR. Tretie miesto obsadilo stredisko Ski Skorušina - Klenovec, kde jeden kilometer lyžiarskych svahov vychádza na 1,75 EUR. V Top 10 sa umiestnili aj rezorty SKI PARK Kubínska Hoľa, Šachtičky, Skipark Racibor v Oravskom podzámku, Orava Snow - Oravská Lesná, Vrátna (Paseky, Poludňový Grúň, Chleb), Snowparadise Veľká Rača a Ružomberok Skipark Malinô Brdo.

 

Lyžovačka v zahraničí

Medzi najobľúbenejšie zahraničné destinácie slovenských lyžiarov nepochybne patria Rakúsko, Francúzsko a Taliansko. V každej z týchto krajín sme preto vybrali Top 5 cenovo najvýhodnejších stredísk s ohľadom na pomer ceny denného lístka pre 1 dospelého a počtu kilometrov zjazdoviek. Najvýhodnejším francúzskym strediskom je Val d'Azun. Stredisko sa nachádza v Pyrenejách, približne 30 km od mesta Lurdy a lyžiarom ponúka celkom 90 km zjazdoviek. Za kilometer tu zaplatíte 11 centov. Cenovo najvýhodnejšími strediskami v Rakúsku sú rezorty Ski Arlberg a SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, kde za kilometer zjazdoviek zaplatíte 18 centov na deň. Spomedzi TOP 5 talianskych stredísk sa až 4 umiestnili na prvom mieste. V Sestrière, Claviere - Vialattea, Sansicario - Cesana a Sauze d’Oulx zaplatíte za kilometer zjazdoviek na deň 12 centov.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: Shopalike

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa