Na tieto miesta len tak nezabudnete: 5 tipov na dokonalú zimnú dovolenku

2019-12-02 08:00:01 |   |    | 

Zima sa nezadržateľne blíži a s ňou aj otázka, kam sa tento rok vybrať za snehom. Ak by ste radi preskúmali vysokohorské masívy v zahraničí, prinášame vám päť tipov na dokonalé zimné prázdniny v známych európskych rezortoch. Vyberú si z nich milovníci rozprávkových scenérií, zaľúbené páry, rodiny s deťmi aj milovníci luxusu.



 

Cortina D´Ampezzo – Taliansko: Olympijský klenot nielen pre lyžiarov

Tento skvost talianskych Dolomitov sa právom ocitol na zozname svetového dedičstva UNESCO. Cortinu, ktorá bude v roku 2026 už po druhýkrát hostiť Zimné olympijské hry, každoročne navštevujú zástupy turistov z celého sveta, ktorí tu hľadajú športové vyžitie, alebo chcú jednoducho uniknúť z reality vďaka množstvu voľnočasových aktivít, ktoré stredisko ponúka. Aj z tohto dôvodu narastá počet ľudí v meste počas zimnej sezóny minimálne desaťnásobne!

Hlavnú promenádu Corsa Italia lemujú luxusné obchodíky s oblečením a šperkami, útulné kaviarne a prívetivé reštaurácie. Mnohí turisti si tu preto vystačia trebárs aj celý deň bez toho, aby sa ocitli na svahu. Na svoje si prídu aj milovníci luxusného ubytovania – Cortina D´Ampezzo je totiž domovom mnohých päťhviezdičkových hotelov, ktorým pomyselne kraľuje napríklad Cristallo alebo Miramonti Majestic Grand Hotel, v ktorom býval James Bond počas svojho dobrodružstva vo filme Len pre tvoje oči. Cortina bola tiež obľúbenou zimnou destináciou Franka Sinatru, Ernesta Hemingwaya či Audrey Hepburnovej.

 

Heiligenblut am Grossglockner – Rakúsko: Romantika pod ľadovcom

Na úpätí najvyššieho rakúskeho vrcholu sa zastavil čas. To napadne každému milovníkovi zimných športov, ktorý vstúpi na územie vysokohorskej dedinky Heiligenblut v tieni dominanty Vysokých Taur – hory Grossglockner (3 798 m n.m.). Dominantou usadlosti je gotický kostol svätého Vincenta, v ktorého útrobách bola v 13. storočí uložená ampulka s krvou Ježiša Krista. Oblasť sa tak na mnoho rokov stala cieľom pútnikov z celej Európy. V druhej polovici 20. storočia bol Heiligenblut považovaný za raj zjazdového lyžovania a freeridových terénov. Práve tu sa môžete tešiť na dychberúce panoramatické výjavy pri lyžovaní v najvyššej nadmorskej výške v Celom Rakúsku.

Pokojná atmosféra v dedine je skutočným balzamom na dušu, a preto sa pobyt v niektorej z pitoreskných horských chát oplatí predovšetkým rodinám s deťmi či zamilovaným párom, ktoré chcú spolu uniknúť mimo civilizáciu. „Ski rezort Heiligenblut nepatrí medzi tie najväčšie, má ale nezabudnuteľné čaro. Ponúka približne 50 kilometrov zjazdoviek, predovšetkým červených, ktoré sú ale umiestnené v unikátnom teréne medzi mnohými trojtisícovými vrcholmi,“ komentuje Jan Štádler, marketingový riaditeľ obchodnej siete Hervis.

 

Saas-Fee – Švajčiarsko: Vianočná idylka s Georgom Michaelom

Pri príjazde do vysokohorského letoviska vo frankofónnom kantóne Valais zaparkujete na odľahlom parkovisku a vydáte sa pešo. Zimné stredisko Saas-Fee patrí totiž medzi tie švajčiarske mestečká, ktoré nepovoľujú vjazd autom. Odmenou vám budú uzučké uličky krčiace sa pod impozantnými ľadovcovými masívmi, medzi kterými vyniká predovšetkým najvyšší vrchol Švajčiarska – ľadovec Dom. Tunajší areál patrí medzi vôbec najvyhľadávanejšie zimné destinácie v Švajčiarskych Alpách, čomu zodpovedá aj široká škála atrakcií. Obedovať budete v najvyššie položenej reštaurácii sveta a po dni na zjazdovke sa môžete pokochať krásami rozsiahleho komplexu ľadovcových jaskýň.

Saas-Fee je obľúbenou destináciou v zime i v lete, a to vďaka ľadovcom, na ktorých sa drží snehová prikrývka po celý rok,“ vysvetľuje Štádler a dodáva: "Medzi 100 kilometrami prevažne červených zjazdárskych tratí jazdí najvyššie položená pozemná lanová dráha na svete, čo je samo o sebe zážitkom.“ Prekrásna príroda, pohlcujúca atmosféra a mnoho miest k návšteve – to všetko je zárukou, že sa počas dovolenky v Saas-Fee rozhodne nebudete nudiť. A tiež dôvodom, prečo práve na tomto mieste George Michael spomínal na svoje posledné Vianoce vo videoklipe Last Christmas. Na rozdiel od neho tu ale väčšina návštevníkov prežíva oveľa šťastnejšie chvíle.

 

Hinterstoder – Rakúsko: Dokonalé zjazdovky len 3 hodiny od Bratislavy

Hinterstoder je jedným z tých miest, ktoré sú pre zimnú lyžiarsku dovolenku ako stvorené. Rodisko legendárneho rakúskeho lyžiara Hannesa Trinkla, obklopené masívmi hornorakúskych Mŕtvych hôr, býva považované za ideálne pre víkendovú návštevu. Ak sa tam totiž vydáte z Bratislavy, ocitnete sa na zjazdovke už o štyri hodiny. Hoci sa jedná o súkromný rezort, návštevnosť tu býva obrovská a pohybuje sa rádovo v tisíckach návštevníkov.

Prevýšenie zjazdoviek často presahuje hranicu 1200 m n.m. a hoci je tu najviac stredne náročných červených tratí, dostatočný počet modrých poskytuje ideálnu príležitosť začínajúcim lyžiarom, kým obzvlášť strmé čierne zjazdovky uspokoja milovníkov adrenalínu – za zmienku stojí trať s obdivuhodným šesťdesiatpercentným sklonom, ktorá je skvelým miestom pre organizovanie závodov v Super G klasického i obrieho slalomu. Mnohí miestni obyvatelia dobre vedia, že turizmus je zdrojom ich obživy. Z toho dôvodu sa vstupom do Hinterstoderu dostávate do maximálne priateľského prostredia s mnohými turistickými atrakciami, ako sú školy paraglajdingu alebo nočné bežkárske túry do horských chát v lone panenskej prírody.

 

Courchevel – Francúzsko: Zimná dovolenka po boku hollywoodských hviezd

Pokiaľ si za cieľ svojej zimnej dovolenky zvolíte francúzsky Courchevel, pripravte sa na to, že budete musieť siahnuť poriadne hlboko do vrecka. Vstupom do ski rezortu Les Trois Vallées sa pred vami totiž otvára brána najrozsiahlejšieho strediska na svete s vyše 6000 kilometrami zjazdových trás, ktoré sú v dnešnej dobe považované za synonymum luxusu, prepychu a pôžitkárstva. V uliciach vysokohorskej usadlosti sa budete stretávať s členmi kráľovských rodín, ruskými oligarchami i svetovými celebritami, ktoré tu každoročne hľadajú odpočinok.

Courchevel je najvyššie položeným miestom zo šiestich mestečiek, ktoré spájujú zjazdovky, bežkárske trate, lanovky, vleky či trasy horských autobusov, a je oázou prominentov nadnárodného formátu. Práve tu nájdeme mnoho päťhviezdičkových a pre Francúzsko špecifických šesťhviezdičkových hotelov (takzvaných palácov), takmer 10 michelinských reštaurácií či centrálny bulvár s obchodmi prepychových značiek. Dopravnú dostupnosť tu zaisťuje medzinárodné letisko medzi vrcholkami Francúzskych Álp, ktoré je vybavené jedným kratučkým ranvejom. Lietať sem môžu len skúsení piloti so špeciálnym oprávnením a výcvikom pre pristávanie v extrémne hornatých terénoch. Nie nadarmo bolo courchevelské letisko vyhlásené ako siedme najnebezpečnejšie na svete.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Media:list
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa