Lyžovačka v Poľsku: Toto sú tie najlepšie zimné strediská a ich ceny

2019-12-25 00:00:00 |   |    | 

Poľsko sa dostáva do našej pozornosti z ďalšieho cestovateľského dôvodu. Tentoraz slovenských turistov zaujali lyžiarske svahy, ktoré ponúkajú minimálne porovnateľné podmienky ako v našich strediskách. V kombinácii s výbornými službami a bohatým výberom voľnočasových aktivít sa naši severní susedia stávajú zaujímavou voľbou na zimnú dovolenku.



 

Zakopané - Kasprov vrch

Tak ako na Slovensku, aj v Poľsku majú najobľúbenejšie lyžiarske stredisko v Tatrách. Všetka pozornosť lyžiarov sa počas zimy sústreďuje najmä na mesto Zakopané a jeho najznámejšiu lyžiarsku časť Kasprov vrch. K dispozícii tam máte dokopy štyri zjazdovky. Dve z nich majú čierne označenie a na tréningy ich využívajú aj profesionálni lyžiari. Ich dĺžka je dokopy tri kilometre. Najviac možností je pripravených v kategórii s modrým označením, teda pre stredne pokročilých lyžiarov. V tomto prípade môžete zlyžovať vyše osem kilometrov vynikajúcich tratí. Tri a pol kilometra dlhá časť je zase pripravená pre začiatočníkov. Sneh sa v týchto končinách drží až do neskorej jari. Podmienky sú vynikajúce a veľkú časť sezóny môžete lyžovať na prírodnom snehu. Kombinovaný lístok na všetky zjazdovky spolu so vstupom do termálnych kúpeľov vyjde na 109 zlotých.

 

Zakopané

V okolí Zakopaného sa nachádzajú aj ďalšie tri lyžiarske strediská. Tie nemajú až tak veľký výber zjazdoviek, ale na malej ploche máte k dispozícii hneď niekoľko alternatív, ktoré môžete počas celej dovolenky striedať. Najväčšia z nich je Harenda, ktorá ponúka aj možnosti pre najnáročnejších lyžiarov. Čierna zjazdovka meria približne kilometer a máte z nej nádherné vyhliadky na okolie. Jeden zo svahov je osvetlený a ponúka nočné lyžovanie. V areáli sa nachádza tiež ľadová plocha na korčuľovanie. Celodenný lístok stojí 104 zlotých. Vedie k nej pozemná lanovka z centra mesta a zlyžovať môžete trate strednej a ľahkej obtiažnosti. Tretím strediskom v Zakopanom je Polana Szymoszkokowa, ktorá je vhodná pre začiatočníkov a rodiny s deťmi. Najdlhšia zjazdovka má niečo vyše kilometra a okrem toho sa môžete tešiť na pestré animačné aktivity najmä pre najmenších lyžiarov.

 

Sklárska Poruba – Ski arena Szrenica

Nádherná je tiež poľská strana pohoria Krkonoše, ktorú lyžiari preferujú kvôli veľmi kvalitným zjazdovkám. V tomto stredisku sa nachádzajú prevažne trate strednej obtiažnosti, čo vyhovuje aj rodinám s deťmi. Každý rok tam majú vynikajúce počasie, takže umelé zasnežovanie používajú len niekedy a aj to najmä v nižších polohách. V okolí Sklárskej Poruby máte k dispozícii tiež niekoľko bežkárskych tratí. Pravidelne tam organizujú amatérske súťaže pre ľudí, ktorí preferujú tento šport. Tradičným bonusom je bohatý výber programu, ktorý sústreďujú do obdobia poľských jarných prázdnin, ktoré sú dlhšie ako tie slovenské. Celodenný lístok vás vyjde na 109 zlotých.

 

Świeradów-Zdrój

Rozlohou neveľké stredisko je obľúbené kvôli vyše dva a pol kilometra dlhej zjazdovke, ktorá vedie od úplného vrchu kopca. Trať je rozdelená na dva úseky, najprv pôjdete po zjazdovke s modrým označením, ktorá prechádza do miernejšieho svahu. Lyžovať sa môžete tiež počas noci, pretože celý úsek je osvetlený. Aj v tomto prípade si môžete vyskúšať park venovaný bežkárom. Świeradów-Zdrój preferujú milovníci snowboardingu, ktorý tam majú na tento šport vynikajúce podmienky. Denný lístok v hlavnej sezóne stojí 100 zlotých a za večerné lyžovanie zaplatíte 85 zlotých.

 

Bialka Tatrzanska

Ďalším obľúbeným lyžiarskym regiónom je Podhalie. Stredisko Kotelnica ponúka 14 kilometrov tratí. Máte tam k dispozícii zjazdovky všetkých obtiažností, pričom jedna z nich má udelený certifikát FIS a môžu sa na nej usporadúvať oficiálne lyžiarske preteky. Bežkári môžu využiť desať kilometrov tratí a tiež tam nechýba časť venovaná snowboardistom. Ich park má dĺžku 300 metrov a nachádza sa tam niekoľko prekážok na výskoky a adrenalínové kúsky. Tento región je známy tiež vynikajúcou gastronómiou. Priamo v blízkosti zastávok sa nachádza niekoľko tradičných kolíb s poľskými chuťovkami.

 

Beskid športová aréna

Lyžiarsky rezort Beskid sa nachádza pri hraniciach s českými Beskydami. Tunajšie zjazdovky sú rozdelené do štyroch tratí. Hlavná má stredné modré označenie a je dlhá vyše kilometra a jedna z tratí je určená pre slalomové lyžovanie. Keďže je to nižšie položené stredisko, často tam lyžovačku zabezpečujú pomocou pravidelného zasnežovania. Niekoľkokrát do roka prichádza ku svahom živá ľudová hudba, ktorá vypĺňa program na ich obľúbených podujatiach.

 

Čierna Hora

Desať kilometrov tratí, ktoré ponúkajú lyžovačku pre začiatočníkov, ale aj náročných amatérskych lyžiarov. To ponúka stredisko Čierna Hora, ktoré sa taktiež nachádza na hraniciach s Českom. Rozlohou je menšie, ale nájdete tam tri zjazdovky, ktoré sa potom spájajú do hlavnej trate. Jeho súčasťou je park s adrenalínovými prekážkami, ktorý je určený pre snowboardistov aj lyžiarov. Pre dovolenkárov ponúkajú zaujímavé balíčky, kde k ubytovaniu dostanete skipasy zadarmo. K dispozícii je aj nočné lyžovanie a bežkárske trate. Jednodňový lístok stojí 99 zlotých.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa