Vyhnite sa trapasom v zahraničí: toto sú netradičné zvyky pri stolovaní!

2014-01-11 14:00:00 |   |    | 

Iný kraj, iný mrav, s tým nič nenarobíte. Zrejme už viete, že vaše oblečenie môže v rôznych krajinách vyvolať rôzne reakcie. Vedeli ste však, že aj pri stolovaní sa vaše bežné zvyky môžu dostať do konfrontácie s cudzokrajnou kultúrou a miestnou etiketou?



 

  • Austrália

Ak vás šarmantný opálený surfer pozve do reštaurácie, vedzte, že čas stretnutia hrá veľkú úlohu. Obed je rezervovaný na oficiálne jednania, zatiaľ čo večere sú určené na zbližovanie. Ak vám teda ponúkne obed, pravdepodobne to nie je preto, že umiera pri pohľade do vašich hnedých očí, ale preto, že vám chce ponúknuť nejaký biznis.

 

  • Bangladéš

Nebuďte prekvapené, keď zistíte, že hostiteľka sa nikdy nepripojí k stolujúcim hosťom. V tradičných moslimských domácnostiach ženy sedávajú separované od mužov, pravdepodobne budete sedieť s nimi. Nerozčuľujte sa a nedajte najavo svoj nesúhlas, je to stáročiami zaužívaná tradícia a akokoľvek čudná sa vám zdá, ste predsa na návšteve...

 

  • Brunej

Zabudnite na diéty a neprestajné počítanie kalórií. Tým, že v mene svojej štíhle línie odmietnete nejaké jedlo alebo drink, môžete svojich hostiteľov naozaj uraziť. Ak už teda silou - mocou chcete ostať neoblomná, dotknite sa zľahka ponúkaného taniera alebo pohára pravou rukou. Dáte tým najavo svoje odmietnutie spôsobom, ktorý nikomu nezlomí srdce. Nie je však lepšie z času na čas sa voči línii prehrešiť?

 

  • Kambodža

Vo väčšine miestnych domácností sa pri hodovaní sedí na zemi. Neobťažujte sa teda obzerať po stoličke a pohodlne sa usalašte na dlážke. Muži sedia s prekríženými nohami, ženy nie. Ak nechcete nikoho pohoršiť, spojte kolená a v sede nohy ohnite na stranu.

 

  • Čína 

Táto rada sa síce netýka priamo stolovania, ale zvítania, ktoré spoločným obedom alebo večeriam priamo predchádza. Číňania sa vyhýbajú priamemu očnému kontaktu, často majú svoj zrak zľahka sklopený, čím vyjadrujú rešpekt voči svojmu spoločníkovi. Aj vy sa vyvarujte dlhých očných kontaktov, mohli by vás považovať za drzú. Poznámka: samozrejme, že to neplatí pri zamilovanej romantickej večeri s tým šikmookým krásavcom, s ktorým sa už nejaký ten piatok poznáte - v tomto prípade sú dlhé hlboké pohľady do očí namieste.

 

  • Japonsko

Ponúknite sa, že zaplatíte. Vaši spoločníci vás síce peňaženku vytiahnuť nenechajú, ale je to tu považované za slušné gesto. Nenavrhujte, že si účet rozdelíte, znížilo by to vašu pozíciu v očiach spolusediaceho.

 

  • India

Ak vás tu niekto pozve na obed, neznamená to, že ho za vás aj zaplatí. Miestni muži sa so ženami zo zahraničia stretávajú prevažne na obchodných stretnutiach a síce navrhnú, že účet zaplatia, no je to len zdvorilostné gesto. Nedohadujte sa, jednoducho vytiahnite peňaženku a svoje jedlo si zaplaťte.

 

  • Malajzia

Platí tu pravidlo, že niekoho manžela alebo snúbenca môžete pozvať len na večeru, nie na obed. Nech už sú teda vaše úmysly so ženáčom akékoľvek, musíte si počkať.

 

  • Pakistan

Ľavá nie je tá pravá. Máme na mysli ruku, nepoužívajte svoju ľavačku pri jedení, ani podávaní jedla. Táto ruka sa tu používa pri telesnej hygiene a je považovaná za nečistú. Nie, nezáleží na tom, že ste si pred jedlom ruky umyli...

 

  • Taiwan

Ak viete jesť paličkami, dávajte si pozor, kam a ako ich počas jedla odkladáte. Nepokladajte ich paralelne vedľa seba na vrch vašej misky, podľa miestnych to prináša nešťastie. Rovnako nie je dobrý nápad zapichnúť ich kolmo do ryže, toto gesto je asociované s pohrebným rituálom, každému domorodcovi pri stole prebehne mráz po chrbte a je po nálade.

 

 

Zdroj/autor: loisa, journeywoman.com, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.4/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa