Pozor na sex a drogy na dovolenke v zahraničí!

2011-08-09 15:00:00 |   |    | 

Sex a drogy sú lákadlom turistických ciest do cudziny, pred ktorým prezident Fóra infekčnej, tropickej a cestovnej medicíny docent Rastislav Maďar varuje. Sexom sa prenáša HIV/AIDS, syfilis, kvapavka, hepatitídy B, C a D alebo napríklad svrab. Zdravie môžu poškodiť aj experimenty s drogami, hoci v danej krajine sú všeobecne akceptované, ako napríklad na Blízkom a Strednom východe fajčenie hašiša.



"Počas jedného styku sa dá nakaziť aj viacero pohlavnými chorobami, tento fenomén označovali americkí vojaci slúžiaci na Ďalekom východe poetickým výrazom tokijská ruža," uvádza lekár v publikácii Ochrana zdravia na cestách.

Jediným bezpečným spôsobom, ako sa v cudzine vyhnúť pohlavnej nákaze, je sexuálna abstinencia alebo styk so známou osobou, o ktorej turista vie, že nie je nakazená a nestrieda partnerov. "Pohlavný styk s injekčnými narkomanmi, homo a bisexuálmi a prostitútkami je značne rizikový," varuje.

Tieto infekcie sa prenášajú telesnými tekutinami, menej častý je prenos dotykom kože, ochlpením, spodnou alebo posteľnou bielizňou. V rozvojových krajinách hrozí HIV a hepatitída B a C i z transfúzie krvi a krvných produktov. Preto je rizikový aj sex s hemofilikom alebo tým, kto dostal opakovane krv.

HIV/AIDS je podľa Maďara pre cestovateľov najväčšou hrozbou v juhovýchodnej Ázii a Latinskej Amerike. V niektorých ázijských mestách je podľa neho nakazených 50 až 100 percent prostitútok. Na africkom kontinente vymierajú kvôli HIV/AIDS celé oblasti. Je preto lepšie sa vyvarovať sexu, a ak je to možné, vyhnúť sa injekciám, očkovaniu, ošetreniu u zubára či piercingu.

 

Kondómy len z Európy

Použitie kondómu z miestnych zdrojov znižuje pri syfilise a kvapavke riziko nákazy desaťkrát, ale nevylúči ich úplne. Kondómy vyrobené zo zvieracích čriev, ktoré sú v rozvojových krajinách bežné, zabránia prechodu spermií, ale ich póry sú väčšie ako priemer vírusu HIV a hepatitídy B.

Najvhodnejšou ochranou sú elektronicky testované latexové kondómy s lubrikantom odpudzujúcim spermie, baktérie aj vírusy. Teda výrobky s európskym atestom nakúpené doma pred odchodom do cudziny.

Maďar varuje aj pred prázdninovými experimentami s drogami. Turisti sa napríklad stretnú s tým, že vo východnej Afrike a na Arabskom polostrove sa žujú listy khat, v juhovýchodnej Ázii sa fajčí ópium a žujú listy betelu a v juhoamerických Andách sa žujú listy koky s obsahom kokaínu.

"Následkom opakovaného užívania drog sa môžu dostaviť neurologické poruchy, zmeny psychiky a život ohrozujúca závislosť," varuje lekár. Droga sa môže dostať do tela cestovateľa i bez jeho vedomia v nápojoch či cukrovinkách, preto Maďar radí obozretnosť v prítomnosti podozrivých ľudí, najmä v nočných baroch a na diskotékach.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa