Existuje recept, ako bezpečne prežiť stretnutie s medveďom?

2014-03-07 14:00:00 |   |    | 

Medvede sú našimi spoločníkmi už od ranného detstva. Hráme sa s nimi, dokonca s nimi spávame. Samozrejme, na mysli máme medvede plyšové. V našich horách sa však môžeme stretnúť aj s macom živým a niekedy bohužiaľ aj poriadne agresívnym. Čo by sme mali v takom prípade robiť? Existuje vôbec nejaký zaručený recept, ako stretnutie s našou najväčšou šelmou bez ujmy prežiť?



Každý medveď je iný

Na Slovensku nie je nič zvláštne, ak sa nám podarí stretnúť sa s našou najväčšou šelmou a to s medveďom hnedým. Žije v pohoriach severného a stredného Slovenska - napríklad vo Vysokých Tatrách, Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre, Slovenskom Rudohorí či dokonca v Strážovských vrchoch.

Podľa poľovníka Romana Petruša, ktorý sa s meveďmi vo svojom živote stretol zoči voči už viackrát, je veľmi ťažké dať rady, ktoré by človeka mohli stopercentne ochrániť. „Ako každý človek, aj každý medveď je iný a preto ťažko predpovedať, ako pri stretnutí s človekom zareaguje,“ vysvetľuje. „Prirodzene, sú isté vzorce chovania, na základe ktorých sa dá v danej chvíli postupovať, najdôležitejšia rada je však zostať pokojný a neprepadať panike. To je ale samozrejme v takejto chvíli nesmierne ťažké, lebo každý vtedy myslí len na to, ako si zachrániť svoj život,“ pokračuje.

Podľa jeho slov sú medvede hnedé na 99 percent plachými zvieraťami, ktoré sa človeku veľmi rady vyhnú, no môže nastať situácia, kedy k stretnutiu dôjde. „Veľmi nepríjemné to môže byť vtedy, keď vyrušíte medvedicu s mladými. Tá ich ako každá matka chce čo najlepšie ochrániť a to môže byť aj dôvod k útoku na vás. Alebo jednoducho medveďa prekvapíte, nezacíti vás kvôli opačnému vetru a takýto prekvapený medveď sa môže stať aj medveďom nebezpečným. Nechce vás však napadnúť preto, lebo by bol jednoducho zlý, ale robí to doslova v sebaobrane,“ hovorí poľovník.

Ako však dodáva, z času na čas sa nájdu jedince, ktoré sa chovajú inak ako klasické medvede. Môže ísť napríklad o medvede zvyknuté kŕmiť sa z odpadkov zo smetných košov. Tie na človeka môžu zaútočiť aj bez priameho vyprovokovania. Sú tu však aj medvede, ktoré si chcú chrániť svoje teritórium a ukázať svoju dominanciu a tie môžu byť takisto do značnej miery nebezpečné.

 

Bežať, ľahnúť si, brániť sa?

Medveďa už tradične vnímame ako veľké a ťažkopádne zviera, ktoré by sa len horko ťažko mohlo pustiť do rýchleho behu. Opak je však pravdou. „Medveď vás dobehne ako nič. Ani ten najlepší atlét sveta by proti nemu nemal šancu. Navyše, ak by ste sa pustili do behu, mohlo by ho to len vyprovokovať k útoku,“ hovorí. Pri stretnutí s medveďom všetko závisí od toho, či vás už zaregistroval alebo nie. „Ak vás ešte nezacítil a ani nevšimol, snažte sa pomaly a pokojne odísť z dosahu. Ak si vás nevšimne, budete mať iba zaujímavý zážitok. Ak si vás však všimne, zážitok môže byť síce takisto zaujímavý, ale aj veľmi stresový a hrozný,“ vysvetľuje poľovník.

Voči medveďovi, ktorý vás zaregistroval a približuje sa k vám, by ste sa nemali správať agresívne a kričať naňho. Niektoré rady síce znejú, aby ste pri stretnutí boli čo najhlučnejší, to by však takisto mohlo vyprovokovať útok. Je potrebné zostať pokojný, nerobiť prudké pohyby a ani sa nesnažiť do medveďa niečo hádzať.

V prípade, že by medveď naozaj zaútočil, najlepšie je hrať „mŕtveho chrobáka“. „Ľahnite si na zem a nehýbte sa, aby medveď pochopil, že preňho nie ste hrozbou. V každom prípade si pri útoku chráňte krk a tvár, lebo šelmy najradšej útočia na tieto miesta, keďže sú nechránené,“ hovorí Petruš. Ako však dodáva, každé stretnutie s medveďom môže byť iné a preto sa univerzálne rady skutočne dať nedajú. „Môže nastať aj situácia, kedy sa jednoducho budete musieť brániť pred medveďom fyzicky a skrátka o svoj život bojovať,“ radí skúsený poľovník.

A na záver ešte jedna rada od nás a nie je to vtip: ak sa chystáte do hôr a obávate sa stretnutia s medveďmi, zadovážte si proti nim sprej. Hlavnou zložkou spreju na medvede je totiž olej z červenej papriky, ktorý „maca“ účinne na istý čas odstaví a vám pritom môže zachrániť život.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (76 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa