Zdá sa vám, že poznáte Slovensko? Čo všetko neviete o Muránskej planine?

2013-10-24 14:40:00 |   |    | 

Prastaré lesy, viac ako 400 jaskýň, voľne chované kone či špičkové wellness zariadenie... Takmer každý kút Slovenska skrýva mnohé zaujímavosti, o ktorých vedia len ľudia žijúci v danom kraji. Jednou z podobných oblastí je aj Národný park Muránska planina. Svojou jedinečnosťou je to územie nielen slovenského, ale priamo svetového formátu.



Spomínať napríklad Muránsky hrad ako najvyššie položený a jeden z najrozľahlejších hradov v strednej Európe alebo Lykovec muránsky ako miestny endemit, ktorý nerastie nikde inde na svete len na hradnej skale Cigánka, zrejme nie je pre mnohých nič nové. Počuli ste však už o Ochtinskej agonitovej jaskyni, ktorá predstavuje unikátny prírodný fenomén pútajúci pozornosť bohatosťou a rôznorodosťou aragonitovej výplne i svojráznym vznikom a vývojom podzemných priestorov? Podobné sprístupnené jaskyne sú len dve na celom svete. Jedna sa nachádza v Južnej Amerike a tá druhá práve v blízkosti Muránskej planiny. Jaskyňa je dokonca zaradená do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Krása prírodnej rezervácie Fabova hoľa spočíva najmä v tom, že tu má návštevník možnosť nerušene bez zásahu človeka pozorovať prirodzený cyklus lesa, v ktorom sa postupne nahrádza generácia prastarých, viac ako 170 ročných stromov mladými, za sprievodu bujného rozvoja vzácnych pralesných druhov živočíchov.

Tiež možno neviete, že Muránsku planinu tvorí vápencové pohorie a nachádza sa v ňom viac ako 400 jaskýň, vyše 50 ponorov a vyvieračiek. Alebo Veľká lúka, kde počas vojny pristávali lietadlá v nadmorskej výške až 900 m.n.m. a momentálne je strediskom voľného chovu koní.

Jedno z najpríjemnejších prekvapení Muránskej planiny je určite aj špičkové wellness zariadenie Penzión Predná hora.  Penzión oslavuje tohto roku 10-te výročie svojej novej éry, teda odkedy sa dostal do súkromného vlastníctva. Pri príležitosti tohto jubilea Penzión v tomto roku prešiel rozsiahlou rekonštrukciou.

Začiatkom roka sa vybudovalo šesť nových luxusnejších izieb. Imitácia kameňa, moderné podsvietenie a štýlový masívny nábytok vytvárajú atmosféru pre dokonalý relax. Rekonštrukciou prešiel aj bar a reštaurácia. Najviac však zaujme zmodernizovaný Vodný svet a v ňom unikátny drevený strop v tvare stromu. Nosné časti sú dielom talianskej firmy v spolupráci s lokálnym umelcom. K bazénu samozrejme patrí množstvo hydromasážnych atrakcií.

K existujúcemu Vitálnemu svetu sa dokonca momentálne pristavuje nové Wellness centrum, ktoré by malo byť otvorené koncom tohto roku. Pribudne infra sauna, turecké kúpele so slanou vodou, parná sauna, kneipov kúpeľ, bar, detský kútik či dve nové vírivky. Jedna dokonca pod holým nebom.

Okrem klasických masáží a rôznych procedúr s kozmetikou od Mŕtveho mora tu od novembra dokonca môžete využiť liečbu kyslíkom, teda Oxygenoterapiu. To všetko za bezkonkurenčne nízke ceny. Celková investícia v tomto roku dosiahne neuveriteľných 500 tisíc EUR. To je na tento región Gemera a Horehronia naozaj zaujímava suma. A  penziónu tak prischne prívlastok „...jeden z najväčších wellness centier na Slovensku...“. Teraz si dokonca môžete pobyt v tomto skvelom penzióne zakúpiť so zľavou až 58 percent tu.

Pre tých, ktorí radi spoznávajú naše krásne Slovensko alebo si radi vychutnajú wellness relax v mieste, ktoré doslova dýcha pokojom bez veľkých miest a množstva áut, môže byť Muránska planina mimoriadne zaujímavé miesto.

Viac informácií môžete nájsť na www.muranskaplanina.sk alebo www.prednahora.sk.

 

Zdroj/autor: reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa