Nezaočkovať sa Vás v cudzine môže prísť draho. Stihnite to pred odchodom.

2014-06-25 13:00:00 |   |    | 

Príjemne strávenú dovolenku si želá každý z nás. Tých pár dní vytrhnutých z denno-dennej reality blaží dušu a pomáha nám ľahšie sa vyrovnávať s pracovným životom. No čo ak nám našu vysnívanú cestu zmarí choroba? Ešte horšie, ak sa nám niečo takéto stane v exotickej krajine, ktoré sú známe rôznymi nezvyčajnými ochoreniami, o ktorých s nám doma ani nesnívalo. V takomto prípade je prevencia nevyhnutná. Preto vám prinášame zoznam najčastejších, a odporúčaných, očkovaní pred cestou do exotickej destinácie. Určite ich stihnite ešte pred odjazdom.



Cholera

Očkovanie proti cholere sa v tejto dobe odporúča výhradne ľuďom, ktorý sa chystajú na cestu do krajiny s aktuálnym výskytom cholery. Ak ste sa predsa len rozhodli podstúpiť ho odporúča sa dať sa zaočkovať 6 až 8 dní pred vycestovaním. Toto nepríjemné ochorenie spôsobuje akútnu hnačku, ktorá vás rýchlo pripraví o potrebné minerály aj vodu. Jej liečenie súvisí s dodávaním tekutín a preliečením E-coli spôsobujúcej spomenuté problémy.

Odporúčané

Žltá zimnica

 Toto často smrteľné vírusové ochorenie prenášajú komáre v Afrických a Juhoamerických krajinách, ako Kamerun, Kongo, Libéria, Niger, Tanzánia, Etiópia, Bolívia, Brazília, Panama, Venezuela, Peru a iné. Spôsobuje náhle horúčky, bolesti hlavy a chrbtice, zožltnutie a krvácanie zo slizníc. Najlepšie je dať sa zaočkovať približne mesiac pred odjazdom do spomínaných krajín.  Ak nestíhate mesiac pred, musíte to stihnúť najneskôr 10 dní pred odchodom, keďže účinná vakcína začne fungovať až po desiatich dňoch. Taktiež sa môže stať, že budete po príjazde vyzvaní, aby ste sa preukázali medzinárodným očkovacím preukazom s pečiatkou spred desiatich dní.  Trvácnosť tohto očkovania je 10 rokov, čiže si môžete pokojne váš výlet zopakovať.

Povinné. Odporúčame zistiť si aktuálne ohniská nákazy.

Poliomyelitída

Alebo detská obrna bola v našej časti sveta úspešne vykorenená, no nedá sa to povedať o niektorých krajinách Ázie a Afriky. Pri ceste napríklad do Indie, Pakistanu, Afganistanu a Nigérie sa odporúča zaočkovať sa ľuďom starším ako 30 rokov. Mali by tak spraviť minimálne 14 dní pred odjazdom, aby bola vakcinácia úspešná. Pred paralýzou, ktorá sa môže prenášať aj orálne, sú u nás očkované deti už v útlom veku, aby sa zabránilo opätovnému prepuknutiu tejto závažnej choroby.

Odporúčané

Meningokoková meningitída

Hrozné pomenovanie, ako toto, ukrýva ochorenie, ktoré spôsobuje bolesti hrdla, septikémiu () a postihuje mozgové blany. Našťastie sa len vo výnimočných prípadoch končí smrťou, hoci jeho priebeh je ťažký. Infekcia sa nachádza na celom svete, najväčšie ohniská sú v Afrike, Ázii a Južnej Amerike,  a najčastejšie postihuje deti a mladistvých. Očkovanie je pri cestovaní do zahraničia dobrovoľné, avšak pri púti do Mekky a Mediny je vyžadované. 3 roky trvajúce očkovanie sa odporúča naplánovať minimálne 10 dní pred odjazdom do krajiny postihnutej infekciou meningkokovej meningitídy.

Odporúčané

Japonská encefalitída

Vírusové ochorenie prenášané komármi má zvyčajne ľahký priebeh, no vyskytujú sa aj ťažké prípady, keď nakazený má postihnutý centrálny nervový systém, dostane obrnu a upadne do kómy.  V takomto prípade môže dôjsť aj k trvalým následkom. Už podľa názvu sa dá odvodiť, že nákaza sa vyskytuje prevažne v Ázii, v krajinách ako Čína, Japonsko, Kórea, Vietnam a iné. Nebezpečný je prevažne vidiek a to na jar a na jeseň. Očkovanie je odporúčané pre ľudí, ktorí chcú stráviť dlhšiu dobu v týchto oblastiach. U nás neregistrovaná vakcína sa dá získať v Rakúsku a podáva sa mesiac pred odjazdom v troch dávkach.

Odporúčané

Brušný týfus

Pri  dlhodobom pobyte, alebo nedostatočnej hygiene v krajinách Ázie, Afriky a Južnej a Strednej Ameriky sa odporúča aj očkovanie proti brušnému týfu. Pri nakazení hrozí infekcia črevného traktu  a jeho prípadné prederavenie. Nebezpečenstvo hrozí hlavne pri nedostatku pitnej vody a nákaza sa môže prenášať z človeka na človeka. Zaočkovať sa treba dať minimálne dva týždne pred odchodom, pričom máte na výber medzi injekciou a roztokom, ktorý prehltnete.

Odporúčané

Záškrt

Nepríjemné ťažkosti sprevádzajú aj záškrt. Príznaky ako zápal slizníc a zdurenie lymfatických uzlín môžu vyústiť do ochrnutia hlasiviek, zápalu srdcového svalu a poškodenia ľadvín. Toto ochorenie sa vyskytuje takmer na celom svete a jeho prepuknutie závisí od miery očkovania. Keďže je očkovanie proti záškrtu na Slovensku povinné, všetci občania, ktorí majú platné očkovanie, by mali mať vytvorené protilátky.

Odporúčané

Vírusová hepatitída typu A

Toto vírusové ochorenie sa prejavuje ako chrípka. Vírus napáda pečeň, čo sa prejavuje napríklad zažltnutím očí, no to sa nemusí prejaviť u všetkých, a tak sa môže identifikovanie choroby značne pretiahnuť. Žltačku poznáme aj ako chorobu špinavých rúk, čo sa spája s jej prenosom infikovanými ľuďmi, ktorí zanedbávajú hygienické návyky. Nakaziť sa dá v ktorejkoľvek krajine, keďže je ochorenie spojené s nízkou hygienou. Zaočkovať by ste sa mali dať približne mesiac pred odchodom, pričom po druhej vakcíne by ste mali byť chránení na približne 20 rokov.

Odporúčané

Vírusová hepatitída typu B

Proti žltačke typu B sa zvyčajne očkuje v jednej vakcíne spolu s látkou proti žltačke typu A. Avšak toto ochorenie je omnoho vážnejšie, keďže prechádza do chronického štádia a spôsobuje cirhózu a rakovinu pečene. Žltačka typu B sa prenáša krvou a telesnými tekutinami, čiže si treba dávať pozor na škrabance, transfúzie a výber partnerov.  Prvotnými príznakmi sú horúčky a poruchy trávenia.

Odporúčané

Zdroj/autor: uvzsr.sk, ockovanieinfo.sk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa