Inšpirujte sa pri pozeraní filmov. Týchto 10 vám predstaví svet, ktorý ste možno ešte nevideli

2015-01-06 10:00:00 |   |    | 

Cestovanie je ako droga. Keď ho raz ochutnáte, nechcete sa ho vzdať. Premieta sa vám automaticky do všetkých sfér života a inklinujete ku všetkému, čo vám ho pripomína. Oddýchnuť si preto pri filme, ktorý zdieľa rovnakú tematiku, je snom každého turistu. Týchto desať filmov, ktoré hovoria o samotnom cestovaní alebo vám vykresľujú niektorú z krajín tak, že by ste sa tam najradšej hneď vybrali, sa vám postará o ďalší príjemný večer.



 

Jedz, modli sa a miluj

 

Hlavná hrdinka, ktorú stvárňuje Julia Roberts, si plní sen každého cestovateľa. Vyberie si rok prázdnin na to, aby mohla precestovať vysnívané krajiny a nájsť samú seba. Ako prvá destinácia prichádza Taliansko, ktoré vás naučí užívať si život. Svojou éterickosťou vás prekvapí India, aby vás úplne na konci chytilo za srdce Bali. Tento film je istotne o to lákavejší, že ide o skutočný príbeh, takže nádej na plnenie svojho sna dáva každému z nás.

 

Tajný život Waltera Mittyho

 

Ben Stiller po honbe za tou najlepšou fotografiou na svete prejde postupne niekoľko krajín sveta. Postupne navštívi Grónsko, Island, Jemen a dobrodružný Afganistan. Medzi najkrajšie momenty patrí jednoznačne jeho cestovanie na skateboarde pomedzi prenádhernú islandskú krajinu. Nádhernú atmosféru má aj futbal s domácimi obyvateľmi v Afganistane. Každú z týchto krajín ukazuje v inom svetle a predstavuje ju tou svojou atraktívnosťou.

 

Priestupný rok

 

Jeden z filmov, ktoré vás dokážu natoľko pohltiť atmosférou danej krajiny, že budete mať ihneď chuť kupovať letenky. Hlavnou pointou je írska zvyklosť, keď 29. februára môže žena požiadať muža o ruku. Amy Adams teda letí za svojim priateľom do Írska, kde má momentálne obchodné stretnutie. Namiesto Dublinu však vystúpi na Aranských ostrovoch a postupne prechádza touto nádhernou krajinou a v úzadí predstavuje aj mnoho z tunajších tradícií.

 

Pred úsvitom, Pred súmrakom, Pred polnocou

 

Séria filmov o úskaliach lásky, ktorá nám však nebadane ponúka aj pekný pohľad do miest, v ktorých sa hlavní hrdinovia stretávajú. Po prvýkrát sa dvojica stretáva vo Viedni. Počas jedného večera postupne prechádzajú ulicami mesta a predstavujú ho v rôznych pestrých farbách. V druhom diely sa už dostávajú do Paríža, kde sa po rokoch opäť stretávajú. Uvidíte v ňom ten krásny voňavý francúzsky Paríž, aký by ste chceli zažiť i na vlastnej koži. V poslednej časti sa už ako manželia dostávajú do Grécka, ktoré vás opantá svojou nádhernou prírodou.

 

Motocyklové denníky

 

Opäť jeden z filmov, ktoré nám predostrú jeden zo skutočných príbehov. Tento sa točí okolo života známeho revolucionára Che Guevaru. Spolu so svojim kamarátom sa rozhodnú prejsť naprieč Argentínou až do Venezuely. K dispozícii majú len motorku a myseľ otvorenú novým dobrodružstvám. Skvelý príklad toho, aké úžasné je nechať sa len tak unášať cestovaním, nič neplánovať a užiť si každý moment, ktorý sa deje okolo vás.

 

Mamma Mia!

 

Zrejme niet iného filmu, ktorý by urobil lepšiu reklamu na dovolenku v Grécku. Nádhernú slnečnú krajinu tam prezentuje tak lákavým spôsobom, že po jeho uvedení do kín výrazne stúpol počet dovoleniek v tejto oblasti. Muzikál z piesní skupiny ABBA bol natáčaný vo viacerých lokalitách a menších ostrovčekoch Grécka. Tou najkrajšou je nepochybne ostrov Skopelos.

 

Pláž

 

Rovnakú službu urobil pre Thajsko zase film Pláž. Leonardo di Caprio našiel dokonalý raj na Zemi, po ktorom ihneď začalo túžiť tisíce turistov. Scény z tohto filmu sa nakrúcali na ostrove Ko Samui. Napriek náporu návštevníkov sa snažia zachovať čo najpôvodnejší kolorit, aby neprichádzal o svoje čaro a bol naozaj tým vysnívaným miestom pre relax.

 

V Brugách

 

Trocha drsnejší dej zjemňuje práve kolorit tohto mesta. Vytvára mu príjemný kontrast a ukazuje ho v tom najkrajšom období. Brugy odeté do vianočného šatu vás chvíľkami odpútajú od samotného príbehu, pretože sa už v mysli budete prechádzať tými nádhernými historickými uličkami.

 

Darjeeling s ručením obmedzeným

 

Niečo pre milovníkov Ázie a najmä fanúšikov Indie. Trojica bratov, ktorých vzťahy sa ocitli na mŕtvom bode, sa vyberá práve do tejto krajiny, kde to chcú všetko urovnať. Postupne prechádzajú jej jednotlivými regiónmi a ukazujú nám ju v tých tradičných pestrých farbách, na ktoré sme pri snívaní o Indii zvyknutí. Nechýba i kúsok humoru, takže sa určite nemusíte obávať nudy.

 

Do Ríma s láskou

 

Woody Allen pripravil pre cestovateľov hneď dva zaujímavé filmy, ktoré vás navnadia na návštevu európskych metropol. Polnoc v Paríži je trošku zasnívaným filmom ukazujúcim kus histórie tohto mesta. No určite nie nudným spôsobom. Do Ríma s láskou vás zase excentricky prevedie životom v metropole Talianska. Allen v ňom dokázal zachytiť presne ten malý taliansky chaos, ktorý tam vládne, no ktorý s takou ochotou vždy prijímame za svoj.

 

Zdroj/autor: imdb.com, csfd.cz, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa