TIPy na africké safari. Ako prežiť a čo si so sebou vziať?

2015-03-05 04:30:00 |   |    | 

Pri cestovaní vždy prídete k radám a nápadom, ako by sa aj vaša cesta dala uľahčiť, spríjemniť, prípadne zlacniť. V mnohých prípadoch je už neskoro, ale našťastie je tu Dromedár, ktorý vám prináša zopár postrehov na cesty.



 

Výber

 

Výber spoločnosti sa stane kľúčovou otázkou už niekoľko týždňov, či mesiacov pred samotnou cestou. Vopred by ste mali zvážiť aké sú vaše priority. Rozhodnite sa či chcete luxusnú oddychovú dovolenku, alebo povedzme dobrodružnejšiu cestu so spaním v stane. Zavážia u vás viac ceny, či služby? Medzi spoločnosťami totiž nájdete všetko, dokonca aj kombinácie. Na letisku vás môže vyzdvihnúť naleštený Land Rover, či Range Rover, ktorý vás pohodlne v klimatizovanom priestore zavezie do luxusného „lodge.“ Tu budete obklopení dokonalou prírodou, personálom a domácimi, ktorí vás budú sprevádzať na prechádzkach prírodou. Opakom sú nízkonákladové spoločnosti, kde po vás za 400-500 dolárov príde na letisko „oldskúlové“ autíčko s vysmiatym šoférom. Ubytujete sa v stanoch a elektrinu budete mať 4 hodiny denne.

Nech sa už ale rozhodnete akokoľvek, vopred si dohodnite všetky podmienky a časy. V Keni je meškanie bežné, a je dôležité vedieť, kde a kedy vás vyzdvihnú a kam vás pri spiatočnej ceste zavezú. Na to si dajte hlavne pozor pri menších a lacnejších spoločnostiach.

 

Ako dlho?

 

Dôležitou je aj otázka na ako dlho sa na safari vyberiete. Opäť to záleží od vašich osobných preferencií. Treba si však uvedomiť, že safari je zábavka, počas ktorej strávite 99% času zavretí v aute. Ak ste teda aktívny tip a neradi len posedávate, skúste si vybrať kratšie safari, prípadne také, kde sa dostanete do viacerých parkov a nezostanete len na jednom mieste. Na druhú stranu, ak ste vybavení dokonalým fotoaparátom s nekonečne dlhým objektívom a ste milovníkom prírody vyčleňte si na safari viac času. Môže sa totiž stať, že sa vyberiete na niekoľkodňové safari a neuvidíte ani jednu mačku, prípadne iné zviera, po ktorom ste túžili. Všetko bude záležať na vašom šťastíšikovnosti vodičov.

 

Kedy?

 

Dobrou otázkou je aj to, kedy vlastne na safari ísť. Podľa domácich a vodičov je ideálny čas počas veľkého sťahovania, teda v Keni povedzme od júna do októbra. Vtedy uvidíte najviac migrujúcich zvierat a aj známe zábery z prírodopisných dokumentov, ktoré zvyknú natáčať práve v tomto období, keď je v parkoch veľký ruch. Zlými ale nie sú ani ostatné mesiace, ak nepočítame tie daždivé. Vtedy je na savane pokojnejšie a aj zvieratá sú akési zrelaxované. Preto sa nečudujte ak levov uvidíte maximálne tak pod stromom, ako znudene pózujú ostatným turistom.

 

Miesto

 

Nezabudnite ani na správny výber miesta. Ideálna je kombinácia dvoch, či troch parkov, ktoré nájdete v relatívnej blízkosti pri sebe. V tomto prípade sa totiž zvýšia vaše šance na uzretie väčšieho množstva zvierat a hlavne aj rôznych druhov. Každý národný park má totiž svoje osobité zvieratá, takže ak túžite po konkrétnom zvieratku, spravte si prieskum už vopred.

 

Trpezlivosť

 

Okrem materiálnych vecí sa na safari musíte pripraviť aj psychicky. Bude záležať na parku, do ktorého pôjdete, ale je možné, že aj celé dni neuvidíte to, prečo ste prišli. Parky sú viacerých druhov, no zásadný rozdiel je v tom, či sú ohraničené a či nie. Tie ohraničené sú totiž menšie a v rámci nich vždy narazíte na nejaké zvieratá. Vo väčších neohraničených parkoch je ale situácia iná. Zvieratá sa tu presúvajú a majú obrovské plochy, kde sa môžu skrývať. Tak sa napríklad v Masai Mare môže stať, že za celý váš 4 dňový výlet neuvidíte ani jednu mačku, hoci je tento park známy práve nimi.

 

Čo si zbaliť

 

Na samotné safari toho nebudete potrebovať až tak veľa. Uistite sa, či máte opaľovací krém, slnečné okuliare, teplejšie oblečenie, prikrývku na hlavu a krk a dostatok vody. To sú základné potreby, ktoré priamo v aute najviac využijete. Možno sa budete pýtať, na čo vám len budú teplé veci, no zavčas rána a aj navečer sa rozhorúčavené savany a buše menia na chladné priestranstvá, ktoré vám rýchlo znížia teplotu. Navyše aj neustále otvorené okná a strechy vytvárajú v autách množstvo vetraprievanu, takže ak ste na ne citliví, vezmite si šatku a niečo, čím sa budete chrániť. Dámam odporúčame to isté aj pre ochranu vlasov, keďže tie počas cesty dostanú zabrať od vetra a prachu.

Ostatné už bude záležať od druhu ubytovania, ale istotne by ste nemali zabudnúť na kvalitný repelent. Záleží od sezóny, ale i tak sa v prírode nachádzajú komáre a iný hmyz, ktorý vám môže znepríjemniť nie len dni na safari, ale aj týždne po návrate domov.

 

Fotografovanie

 

Či ste už profesionál, alebo obyčajný turista, isto si na safari so sebou vezmete fotoaparát. Ten je v podstate hlavným nástrojom, ktorý budete neustále potrebovať. Preto by ste si naňho aj mali dávať pozor, hlavne čo sa týka prachu. Toho je v autách nadostač a vie sa do jemnej elektroniky pekne zahryznúť. Vezmite si preto kvalitný obal, alebo si ho uchovávajte aj počas cesty niekde mimo priestoru, kde sa najviac práši. S elektronikou prichádza ešte jedna rada. Konkrétne hovoríme o Keni, ale istotne sa táto rada hodí aj do iných krajín. Ide totiž o adaptér do zásuvky. Tá maličká vec, ktorú potrebujete, aby ste si naše európske koncovky na nabíjačkách mohli pripojiť do siete v cudzích krajinách. V lepších hoteloch vám môžu podobné zariadenie požičať, no niekedy sa stane, že už všetky požičali, alebo žiadne nemajú. V tom prípade vám príde vhod vaše vlastné zariadenie, aby ste nezostali bez šťavy a teda aj prekrásnych fotografií divokých zvierat.

 

Bezpečnosť

 

V poslednej dobe sa veľa rozpráva o bezpečnosti. Teraz ale nehovoríme o tom, že nemáte vystupovať z auta, lebo si vás dá lev na večeru. Hovoríme o celkovej bezpečnostnej situácii v Keni. V poslednom období prechádza celá krajina sériami násilných teroristických útokov. Ide o rôzne oblasti, no najväčšmi sú postihnuté severné regióny a potom oblasti susediace so Somálskom. Niekoľko útokov sa odohralo aj v Nairobi a vláda si uvedomila, že podobný trend má neblahý dopad hlavne na turistický ruch. Ten je v Keni veľmi dôležitou súčasťou ekonomiky, a tak kenská vláda zaviedla množstvo bezpečnostných opatrení. Tie sa zvyčajne turistov netýkajú, ale napríklad na cestách sú časté uzávierky a kontroly, v nákupných centrách a vlastne všade strážia vojaci, alebo SBSkári, a letiská sú takmer pevnosťami. Vláda sa snaží spraviť čo najviac pre bezpečnosť, len ťažko povedať či vlastnú, svojich ľudí, alebo len zahraničných turistov. Nech je to akokoľvek, situácia v národných parkoch a v oblastiach, kde sa nachádzajú, je dobrá a turisti sa nemusia obávať žiadnych útokov. Aspoň na tej vyššej úrovni.

Počas nášho výletu sme žiaľ zažili aj jeden z „ojedinelých“ protestov, ktoré organizujú miestni Masaji. Pre zlú ekonomickú situáciu obyvateľov a korupciu siahajúcu takmer až do nebies, sa situácia z času na čas vyostrí. Týmto je známe hlavne mesto Narok, kde sa počas nášho posledného dňa konali protesty proti rozkrádaniu peňazí z parkov. Pre zablokované cesty plné horiacich krovínpneumatík sme sa dosť zdržali, no treba dodať, že si žiaden z domácich nedovolil zaútočiť na turistov, a celý protest bol mierený len proti policajtom a vojakom.

Nuž je len na vás, či sa rozhodnete prísť na safari do Kene, alebo nie. Tamojšiu situáciu by sme neoznačili za nijak kritickú ani ohrozujúcu. Takéto strety a spory sú v týchto krajinách pomerne bežné, takže je už len na vás, aby ste zvážili, kam sa vyberiete.

Zdroj: SiSa

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa