Cestovanie sólo - dobrodružstvo na nezaplatenie

2015-06-18 08:00:00 |   |    | 

Vydať sa na cesty s parťákom alebo s partnerom, má bezpochyby svoje výhody. Avšak, cestovanie sólo má zasa superlatívy, ktoré sa v nasledujúcich riadkoch pokúsime obhájiť a poradiť vám niekoľko tipov, ako celú „akciu“ uchopiť.



 

Kedy vycestovať a ako sa pripraviť?

 

Vzhľadom na fakt, že nemáte žiadne mantinely, vydať sa do sveta môžete kedykoľvek. Samozrejme, ak vám to dovoľujú finančné možnosti a povinnosti.

Na jar a jeseň vás môže výlet či dovolenka vyjsť lacnejšie, ak však plánujete chytať bronz pri mori, počkajte si zasa napríklad na last minute. Pamätajte na peňažnú rezervu, ktorú si zoberiete so sebou. Tá by sa mala odvíjať od vašej individuálnej náročnosti (určite však minimálne 10 %). 

O vybranej lokalite si naštudujte čo najviac – prečítajte si recenzie, fóra, s bedekerom v ruke nemôžete nič pokaziť. Ak ste fanúšikom aplikácií, nainštalujte si napríklad Where – spolu so zapnutým GPS signálom môže byť nápomocná pri nájdení taxíka, aktualitách v danom meste či o najbližších kaviarňach. Aplikáciou City Maps 2go Offline Maps si zasa môžete ešte doma stiahnuť do vášho smartfónu mapy mesta, ktoré budete potrebovať. Prezerať si ich budete môcť bez toho, aby ste čerpali mobilné dáta.

Zbaľte si najnutnejšie veci – je vhodné, ak vaša batožina nebude obsahovať zbytočné kúsky, ktoré kdekoľvek vo svete stoja niekoľko drobných. Nepodliehajte panike, drvivá väčšina vecí sa dá kúpiť. Myslite však napríklad na lieky – tie, ktoré potrebujete i tie, ktoré by ste v najnutnejšom prípade potrebovali.

Nikdy si neobúvajte nové topánky – na cestu voľte overené a tie, v ktorých sa cítite pohodlne. Neexperimentujte ani s oblečením, majte jasno v tom, čo vás nemôže nepríjemne prekvapiť.

 

Vlastný program – bez prispôsobovania sa

 

Nie je nič lepšie ako si zostaviť vlastný program, na základe ktorého sa budete riadiť. Ak vás napríklad v navštívenom meste neláka návšteva istého múzea či futbalového svätostánku, nepotrebujete ani vedieť, kde sídlia.

Svoje si vychutnáte po vlastnej osi, s prestávkou na kávu, rozjímaním na lavičke a pozorovaním miestnych.

Možno sa vám tiež stane, že netrafíte do správnej uličky kvôli vysnenej galérii na prvý raz, no vždy sa môžete spýtať tamojších ľudí alebo sa konečne začať učiť orientovať v mape. Aj takýto spôsob dosiahnutia cestovateľských mét má svoje čaro.

 

Depka, že ste sami? Hlúposť, správni ľudia sú všade

 

Ak sa po vyčerpávajúcom dni dostanete do hotelovej izby, no nemáte chuť na knihu či surfovanie po miestnych televíznych kanáloch, je čas vyraziť do podniku a nadviazať nové kontakty.

Nemusíte sa striktne domáhať spoločnosti, no ak si sadnete za barový pult, nemusíte to byť práve vy, kto nadviaže konverzáciu.

Samozrejme, vyberajte starostlivo, ak sa vám niekto zdá podozrivý, buďte asertívny a nemajte z toho zlý pocit, že s ním ukončíte rozhovor. Pamätajte, že všade sa nájdu príjemní a ústretoví ľudia, závisí však aj od šťastia. Možno sa vám niekoho podarí stretnúť v metre či spomínanej galérii a o program na ďalší večer nebudete mať núdzu.

Nezabudnite vždy informovať svojich najbližších o vašej polohe – sociálne siete sú v tomto veľkou výhodou.

 

Hlavne bez pripomienok...

 

Máte chuť na pizzu, hoci sa nachádzate v prímorskom mestečku? Pokojne si ju doprajte, nik vás nebude kritizovať, že ste nesiahli po rybe. A tobôž nebudete mať priestor na vlastné výčitky. A čo je najlepšie – to, ako dlho budete sedieť v reštaurácii či podniku, závisí iba od vás.

 

Spoznáte samých seba

 

Počas sólo cesty sa vám môže stať, že budete nútený reagovať promptne alebo urobiť závažné rozhodnutie vo veľmi krátkom čase.

A hoci sa vám v danom okamihu môže zdať, že na takéto situácie nie ste pripravený, verte, že ste. Každý z nás má v sebe akýsi kompas, ktorý mu ukáže smer.

Ak ste na problém sami, dôležité je, vyriešiť ho. Nemusíte vždy nájsť najlepšie riešenie, ale keďže nie ste doma, postačí optimálne – v rámci možností. Ak si poradíte s náročnejšími problémami, vedzte že vás prebookovanie letenky, problém s platobnou kartou či zabudnutá nabíjačka na mobil nemôže prekvapiť...

 

Áno, spoločné zdieľanie zážitkov je niečo extra, ale...

 

Sme si vedomí, že niektoré dobrodružstvá je najlepšie zdieľať s milovanými či priateľmi, no ak ste si zvolili, že absolvujete cestu sami, užite si ju so všetkým, čo k nej patrí. Najbližší i priatelia počkajú a venovať sa im budete po príchode domov.

Za hranicami si napríklad kúpte tričko s nápisom, v ktorom pôjdete raz ročne na nákup, nechajte štedrejšie prepitné tomu, kto si ho zaslúži, s časom narábajte tak, ako to vyhovuje iba vám. Oddýchne si vaše telo i vaša myseľ a to stojí za všetky peniaze...

 

 

Zdroj: Zahr. Vincent 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa